V strede má džem a navrchu čokoládovú polevu

Domáci perník. Upiekol som ho najprv len tak, na skúšku voňavosti. Prešiel a v našom dome spôsobil čuchové besnenie aj dnes. Vo vylepšenej verzii.

Suroviny

– 300g ražného kvásku
– 300g pšeničného kvásku
– polohrubá múka
– 3 PL medu
– 3 jablká
– 80g masla
– 1 ČL soli
– perníkové korenie
– vlašské orechy

Dlhšie som rozmýšlal nad tým spojiť v jednom recepte dva kvásky, ražný aj pšeničný. Nakŕmil som teda každý z nich 150 gramami múky a počkal, kým vybehnú hore. Keď sa tak stalo, odobral som z oboch pár lyžíc do malých pohárov na ďalšie použitie, putovali do chladničky. Oba kvásky som potom spojil vo veľkej mise a poriadne ich zmiešal. Potom som pridal 3 lyžice medu, lyžičku soli a perníkové korenie. Opäť poriadne premiesil a do cesta som tiež nastrúhal tri ošúpané zimné jablká. Teraz finta, strúhadlo neumývajte, rovno na ňom nastrúhajte aj trochu zmäknuté maslo. Nebude sa lepiť.

Cesto treba poriadne premiesiť, kým je riedke. Hlavne, aby sa rozpustilo a zapracovalo maslo. Následne môžete začať pridávať polohrubú múku. Musíte miesiť, dokým sa z cesta nestane hladká masa. Nemalo by byť také tuhé ako napríklad na chlieb, skôr o niečo tekavejšie. Na záver miesenia zapracujte vlašské orechy.

Nie príliš hutné cesto

Keď je cesto vymiesené, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte v teple kysnúť. Ideálna je rúra so zapnutým svetlom. Perníku trvá asi 3-4 hodiny, kým podskočí hore. Dobrá správa, žiadne ďalšie miesenie. Vezmite formu, vymastite ju maslom, vysypte polohrubou múkou a opatrne do nej vylejte cesto. Opatrne, aby príliš nespľaslo.

Môžete dať rovno piecť. Vo vyhriatej rúre pri 180°C do 30 minút. S remoskou je to rovnako jednoduché, len ju zapnite a pečte rovnako dlho. Asi po desiatich minútach začnete podľa nosa tušiť, že sa chystá obžerská katastrofa.

Perník s dvoch kváskov a strúhaných jabĺk

Božská mana má tisíc podôb, toto je jedna z nich. Na prvý pohľad bude perník vyzerať ako spľasnutý a nepodarený chlieb. Ale len do chvíle, kým ho nenarežete a neochutnáte. Vďaka jablkám vlhká striedka, voňavé korenie a v diaľke sladká chuť medu. Ideálny „cestovný“ koláč.

Nestačí? Pokrájajte perník pozdĺžne, naplňte marhuľovým džemom, zlepte a polejte tmavou čokoládou. Dajte vychladiť a pripravte sa na. Nie. Nedá sa to napísať. Ale je pri tom počuť vzývanie boha a iné sprosté reči.

Kváskový perník s džemom a čokoládovou polevou

P.S. Čo sa dá vylepšiť a čo radšej nie

Pokojne vyskúšajte, či by vám v ňom fungovala špaldová múka. 3 lyžice medu sú základ, ak mienite robiť verziu s džemom a polevou, viac ho pridávať nemusíte. Orechy môžete vynechať, ale s nimi je predsalen lepšie.

Na verziu z droždia sa ma nepýtajte, tu naozaj ide o kvások. Vďaka tomu, že sú dva a tvoria v podstate väčšinu cesta, kysnutie trvá relatívne krátko v porovnaní s inými kváskovými receptami. To vám samozrejme nebráni pribrzdiť ho nočným pobytom v chladničke. Môže len získať ešte intenzívnejšiu chuť. Tak ako tako, cesto by malo narásť ale nečakajte žiadne extrémy. Polovica cesta je raž a strúhané jablká, takže nikdy nevybehne tak vysoko, ako cestá z prevahou pšeničnej múky. Napriek tomu by výsledný perník nemal byť zbitý, ale naopak nadýchaný. Občasné väčšie bubliny ste videli na fotke vyššie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. uz ma tento pernik stengruje dlhsie,pojdem nj to.ale jedna otazka,nemoze cesto kysnut rovno vo forme/tortovej/?vopred vdaka.

    Odpovedať
    1. Ahoj, ano moze, mam to vyskusane.

      Odpovedať
  2. nuz tak prvy pokus=fejl.kolko tam davate polohrubej muky?asi som dala malo,bolo to mega kvasnicne/co by az tak nevadilo/,ale strasne vlhke,az nedopecene,pricom vrch uz bol zlatavy.ale este tomu dam sancu,pre tento raz budu mat cuchove besnenie sliepky,)

    Odpovedať
    1. Co znamena kvasnicne? Robili ste z drozdia a nie kvasku? Polohrubej davam tak, aby cesto nebolo ani prilis riedke, ani prilis tuhe. Ked ho vezmem do ruky, ma pomaly prepadavat cez prsty. Zaroven dost vypracovane nato, aby sa odlepovalo od stien. Hadam som to dobre vyjadril. Drzim palce na dalsi pokus, nabuduce skratka o nieco viac muky.

      Odpovedať
  3. kvasnicnym myslim kvaskovu kyslu chut,drozdie som nedavala.zajtra pre zmenu miesim vasu kvaskovu babovku.dufam,ze mi to rodina poje.vdaka zj odpoved.

    Odpovedať
    1. Ak je nieco kvaskove citit kvasnicami, potom je dost velka sanca, ze prekysol. Stava sa to hlavne pri riedkych cestach, tam idu veci naozaj rychlo. Duplom, ak je v ceste este aj cukor. Takze moj tip je prekysnutie a prilis hydratovane cesto.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *