Úplne prerobené tiramisú

Na istý čas sa u nás v rámci rodinných osláv uchytila doboška. Teraz ju vystriedala podobná torta. Pripravuje sa podobne ako doboška, len ľahšie a chuťí ako tiramisú.

Korpus

– 6 vajec
– 75+75g cukru
– 50g masla
– ½ HR polohrubej múky
– ¾ HR mletých orechov
– kakao na poprášenie

Krém

– 250g marcarpone
– 250g hladkého tvarohu
– 2-3 PL medu

Poleva

– 100g tmavej čokolády
– 5PL sladkej smotany
– 1 dvojité espresso (16g kávy)

Základné suroviny sú orechy, mascarpone, kakao, čokoláda a dvojité espresso. Recept som vykukal v nejakom starom čísle magazínu o bývaní, čo sme si priniesli ešte zo Sydney. Teraz spätne si uvedomujem, že vtedy nebolo o nahých tortách ani chýru. Recept som samozrejme trochu upravil, pretože obsahoval neuveriteľné množstvo vajec a v niektorých častiach aj v surovom stave.

Začnite teda plátmi cesta. Vymiešajte najprv žĺtka s prvou polovicou cukru. Potom pridajte maslo a urobte hladkú masu. Na záver pridajte mleté orechy a poriadne premiešajte. Zvlášť urobte sneh z bielkov a štipky soli. Keď je už dostatočne tuhý, vmixujte doň druhú polovicu hrnčeka cukru. Ten môže byť tentokrát pomletý na práškový. Teraz opatrne spojte žĺtkovú aj bielkovú masu. Zostáva už len rovnako opatrne zapracovať múku.

Na papieroch na pečenie si urobte ceruzkou 5 kruhov s priemerom bežnej tortovej formy. Ak je papier svetlý, môžete ho obrátiť, šablóna bude presvitať. Teraz postupne vylejte cesto na jednotlivé plechy a špachtľou ho rozotrite na rovnomerný kruh podľa šablóny.

Takto pripravené cesto dajte piecť do vyhriatej rúry pri 180°C na 12-14 minút. Upečené pláty korpusu krátko po dopečení odlepte od papiera a nechajte vychladnúť na mriežke.

Krém je brnkačka, netreba ho pol hodinu miešať nad sporákom ako pri doboške. V pôvodnom recepte obsahoval celý mascarpone, ja som ho zmiešal s hladkým tvarohom. Keď si spočítate všetky vajíčka, orechy, tento syr aj polevu, je to mimoriadne sýta torta. Preto som chcel ubrať. Tvaroh aj mascarpone treba pred mixovaním nechať dobre odtiecť z vody. Stačí teda dohladka vymiešať mascarpone s tvarhom a pridať dve tri polievkové lyžice medu.

Teraz začne skladačka. Naspodok dajte prvý plát, potom rozotrite krém a poprášte ho kakaom. Nemusí to byť taká hrubá vrstva ako pri tiramisú, pretože toto budete opakovať ešte 3 krát. Na poprášenú polevu položte další plát cesta a pokračujte takto isto ďalej krémom a kakaom. Tortu zakončíte posledým čistým plátom a máte hotovo. Takto vyskladanú tortu uložte zakrytú potravinovou fóliou do chladničky aby postála aspoň do druhého dňa.

Stále je reč o tiramisú, ale zatiaľ nikde žiadne espresso? Možno by vás to zvádzalo popolievať pláty kávou, ale podľa mňa to nie je dobrý nápad. Torta je vďaka orechom dostatočne vláčna a vlhká, myslím, že by jej ďalšie premočenie neprospelo.

Orechy a mascarpone

Pri servírovaní máte dve možnosti. Krém môžete pripraviť čerstvý a hostia si tak budú mocť rezy polievať teplou čokoládou. Alebo ho necháte trochu stuhnúť a rozotriete ho navrchu. V každom prípade je jeho príprava jednoduchá. Uvarte espresso z dvojitej dávky kávy. Nech nie je veľké, chceme objem max 30ml. V hrnčeku nechajte prevrieť smotanu, ale stále miešajte, aby neprihorela. Keď trochu vychladne, vmiešajte do nej kávu a rozlámte tabličku horkej čokolády. Stačí s 50% obsahom kakaovej hmoty, pretože množstvo kakaa už máme v torte a aj samotné espresso dá poleve trochu horkosti. Polevu miešajte vo vodnom kúpeli, kým sa neroztopí celá čokoláda.

Poleva na torte môže byť aj tekutá

Nám chutila verzia s roztopenou polevou. Tá s tuhou bola zasa studenšia a chutnejšia počas horúceho májového dňa. V každom prípade je to mimoriadne sýta torta, ale vďaka krému má aj kúsok sviežosti. Neviem čo by spravil napríklad kúsok citrónovej kôry v kréme, ale možno by to stálo za vyskúšanie. Myslím, že pláty cesta by sa dali upiecť aj bez múky, kedže jej tam ide minimum. Napriek celkovej vlhkosti torty sa dá pokrájať na mimoriadne ostré rezy, ktoré dobre držia svoj tvar.

Vrstvy orechového cesta a krému z mascarpone

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Zdravim, vyzera to velmi dobre. Chcem sa opytat, na primer korpusov, a ci to voslo vsetko naraz do rury a na kolkych plechoch. Vdaka

    Odpovedať
    1. Mali okolo 22cm a vdaka tomu, že mám 90cm širokú rúru, tak som ich piekol naraz (na jeden plech sa mi zmestia dva korpusy). S menšou rúrou by sa dalo upiecť povedzme 3 naraz (ak máte toľko mriežok a plechov) a zvyšné dva dopiecť potom. Pečie sa to rýchlo, takže zarobené cesto by ani príliš dlho nestálo.

      Odpovedať
  2. Katarína Žáková

    Zdravím Viktor,

    jak rozmýšľam, tak rozmýšľam, ale neviem, v akej mierke je udaná tá polohrubá múka a pri orechoch si tiež len domýšľam. Koľko teda múky a koľko orechov prosím?

    Vďaka za recept.

    Odpovedať
    1. Katka, dobre že hovoríte! Redizajnom sa mi tu stratila jedna fičúra, ktorá zvykla podčiarkovať skratky. Domontoval som ju späť.
      Keď prejdete myškou cez niektorú z podciarknutých skratiek, zobrazí sa vám vysvetlenie. V tomto prípade HR je hrnček a PL je polievková lyžica. V tej múke mi navyše vypadlo aj to HR.
      Ďakujem za upozornenie a nech sa torta podarí

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *