Univerzálna bordová omáčka

Hnedú práškovú omáčku z našich reštaurácii zrejme poznáte. V skratke ju prezývajú UHO. Pozrite, ako sa dá spraviť z dobrých surovín, chutnejšie a aj rýchlo.

Suroviny

– 2 menšie cibule
– 1 PL trstinového cukru
– trochu cabernetu

Celá finta v je v karamelizovanej cibuli. Väčšinou sa robí tak, že sa nechá pokrájaná cibuľa zhnednúť na oleji alebo masle. Keď vynecháte tuk a použijete suchú panvicu, pôjde to omnoho rýchlejšie. Samozrejme, treba ju stále miešať.

K cibuli trstinový cukor a červené víno

Výsledok bude chutnejší, ak k cibuli prihodíte lyžicu trstinového cukru. Možno aj menej, inak beztak sladkú cibuľu presladíte. Ak si predsalen chcete prípravu o niečo predĺžiť, ku koncu karamelizácie podlejte trochou cabernetu a nechajte odpariť vodu. Vznikne vám krásna bordová omáčka, bude doslova nadupaná chuťou.

Hotová omáčka

Takmer rôsolovitá konzistencia

Čo s ňou? Ideálne do burgrov, ale môžete ju použiť aj ako čatní k iným jedlám. Ja som ju použil do lisovaného sendviču, recept naň dal nedávno Dano na svojom foodblogu. Naša verzia sa skladala z grilovanej papriky, šampiňónov a baklažánu, ďalej tam šla fetta, mladý špenát a spomínaná omáčka. Urobil som dva bochníky, traja sme ledva zjedli jeden. Pri tejto chuti musím vysmiať polovicu vegošských hamburgerov. Sú zbytočne obrovské, zle sa jedia a často im chýba správne dochutenie. S lisovaným sendvičom sa vám toto všetko nestane. Zjete ho elegantne a to s nadupanou chuťou som už spomínal. Tak len znovu pripomínam. Dano vďaka, objavil si poklad!

Domáci biely kváskový chlieb, z neho bude lisovaný sendvič

Kopa grilovanej zeleniny, fetta a mladý špenát

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Konečně jsou ty doby pryč, kdy univerzální omáčka znamenala všem dobře známou UHO, která se následně dochucovala maximálně solí a pepřem :-)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *