Tekvicové pesto

Je to fajnôstka a svojho času som ho vyrábal pre klienta, ktorý ako jediný na Slovensku vyrába tekvicový olej. Podľa mňa najlepší, aký som kedy chutnal. Vrelo vám ho odporúčam na špagety alebo linguine. To vám vravím, pošmáknete si. Lahôdka. Ak sa vám ho nechce ísť zháňať do Rakúska, pozrite si recept na výrobu vlastného. Dobrú chuť.

Suroviny
1 šálka semien z očistených tekvicových semienok
½ šálky strúhaného parmezánu
½ šálky bazalky
2 strúčiky cesnaku
2 ČL citrónovej šťavy
½ šálky tekvicového oleja
2PL píniových semienok
olivový olej na doliatie

Všetky prísady spolu zmixujeme a uzavrieme do sterilizovanej nádoby, vrch zalejeme olivovým olejom. Ak by sme časť pesta použili na cestoviny, opäť zvyšné pesto zalejeme olejom a držíme v chladničke. Vydrží asi 2-3 týždne.

na fotke je tekvicové pesto z obchodu:
Julius Meinl AM GRABEN, Viedeň
Cena 4,95 Euro

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (20)

  1. ulicnik24

    nemali bys me to pesto zaliat tekvicovym olejom (ked uz je o nom rec ;-))

    Odpovedať
  2. citaj pozornejsie
    ¬Ω šálky tekvicového oleja

    ;-)

    Odpovedať
  3. ulicnik24

    ciatam pozorne a v navode pise ze „vrch zalejeme olivovým olejom“
    Jednak tam mas aj polozku olivovy olej na zaliatie (posledna polozka zo surovin) a potom v postupe „vrch zalejeme olivovým olejom“ :-D

    Odpovedať
  4. jaj, jasne, prvotny nepochop z mojej strany

    Tekvicovy olej ma oproti olivovemu dost vyraznu chut, preto predpokladam, ze ak by sa mal neustale dolievat prave tento typ oleja, pesto by bolo po niekolkych otvoreniach nejedle, resp. tekvicovy olej by vyrazne prerazil chut vsetkeho ostatneho. Olivovy je v tomto chutovo neutralny. Myslim si, ze ak by si dolieval tekvicovym, cele by to mohlo zhorknut. Ale to je len moj tip.

    Odpovedať
  5. ak toto urcite spravim buduci tyzden. V tomto tele ma varenie az tak neberie a nejake rychle vecere treba spravit. Tagliatele s tymto pestom to sa mi bude urcite pacit.

    Odpovedať
  6. Sorry strasne preklepy. Varenie v tomto tele ma celkom bavi ale v tomto teple az tak nie :)

    Odpovedať
  7. a odkiaľ vezmem tekvicový olej?! Vy ho tam v BA máte?

    Odpovedať
  8. bio obchody, ale treba sa davat pozor, akym sposobom ho skladuju. Videl som uz aj take, ze bol vo vyklade, kde na neho pekne pieklo slnko :-(

    mimo kamennych obchodov, vygooglil som nasledovne
    odkaz na tekvicovyolej.sk
    odkaz na bioshop.sk
    a dalsie, staci zadat klucove slovo tekvicovy olej

    alternativne, popros niekoho, kto chodi do rakuska alebo madarska, tam ta to vyjde lacnejsie, lisuje to tam kopec malych zivnostnikov.
    Prekvapuje ma, ze u nas mame tiez kopec tekvice, ale oleja nikde, co ide cely na vyvoz a spatne ho kupujeme ako francuzsky? ;-) Aj ten jediny slovensky producent lisuje v Slovinsku a nie tu, ak mam dobre informacie.

    Odpovedať
  9. mysacinka

    hm,asi trochu naivna otazka: ak si uz raz nie prave lacny tekvicovy olej zadovazim, ako dlho sa da skladovat otvoreny? na co vsetko sa da pouzit?
    vlastne z podobneho dovodu som si zatial nikdy nekupila avokadovy alebo olej z vlasskych orechov….

    Odpovedať
  10. Viktor , ďakujem krásne , budem gúgliť, alebo si urobím výlet do Viedne radšej:)

    Odpovedať
  11. myšacinka, ten olej z vlašských orechov býva v malých fľaštičkách a keď ho skladuješ na tmavom mieste, vydrží pomerne dlho, ale u nás veľmi dlho nevydržal:)

    Odpovedať
  12. presne tak, nepredava sa na litre ako heliol a ak bude pekne v chladku a tme, tak urcite do konecneho spotrebovania vydrzi.
    ja to robim tak, ze ich striedam, raz kupim lanovy, potom tekvicovy, inokedy hroznovy.

    Odpovedať
  13. mysacinka

    no to hej, koniec koncov , ani jeden z olivovych olejov,co mame v spajze nema viac ako 500ml…. oleje co som spominala hore tu predavaju, v cca 200-250ml flastickach. mna skor zaujima to, na co vsetko clovek moze napr. tekvicovy olej pouzit,aby hoc 250ml flasku clovek spotreboval do cca 6-8tyzdnov od otvorenia. Mate nejaky osvedceny recept?

    Odpovedať
  14. olej z vlasskych orechov a dlho vydrzat? To je uplny nezmysel. Ten nevydrzi skoro nic. Mizne tusim sam od seba. :)

    Odpovedať
  15. mysacinka: napriklad na salaty, ja si ho napriklad pridavam aj do rozmixovanej zeleniny, ktoru si davam ako prve ranajky. Nebal by som sa nim postrasit aj grilovanu zeleninu, samozrejme ale az tesne pred podavanim a nie na pripravu. Aj napriek tomu, ze niektore tieto oleje vcelku dobre znasaju tepelnu upravu, najviac z nich clovek dostane, ak ich pouzije studene, neupravovane tepelne.

    Odpovedať
  16. Ja davam tekvicovy olej do domacej natierky z tofu. Sice trocu zozelenie (ta natierka), ale je fajnovucka a deti ju miluju na chlebiku z domacej pekarne. Robim spaldovo-psenicno-razny s lanovymi a sezamovymi semienkami.
    Velmi radi si tento chlebik len tak namacame do tekvicoveho oleja s troskou soli, k tomu salatik z paradajok.

    Odpovedať
  17. Marek Lorincz

    Vyborny tekvicovy olej vyraba aj firma nedaleko Nitry v obci Velky Lapas,pozrite si produkty su zaujimave http://www.brassic.sk

    Odpovedať
  18. jo to je ta znacka, co spominal aj Miro.

    Odpovedať
  19. ja kupujem tento:
    odkaz na biosen.sk

    Myslím, že tam majú aj väčšie balenie, ale mám vždy obavu, či sa mi nepokazí…

    Odpovedať
  20. […] aj malé sáčky s bôbom. Tekvice som vzal hneď dve a večer ich doma upiekol a podával s tekvicovým pestom. Jedna báseň. Mali málo jadierok, takže z nich bolo pomerne málo odpadu. No dobrý kauf, 50¬¢ […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *