Tekvicové dni v Bratislave ako tematický mini festival jedla

Dnes a nasledujúce dva dni je na Primaciálnom námestí v Bratislave postavený šiator, kde sa dajú ochutnať rôzne tekvicové jedlé. Bol som sa pozrieť aj ochutnať.

Akcia tu nie je prvý krát. Keteringovka Sharkam už robila dni špargle, jahôd aj bavorského jedla. Aktuálne teda tekvica. Stan zaberá podstatnú časť námestia a zo širšej strany je celý otvorený. Je tu jednoduché sedenie aj stoly „nastojáka“. V strede pokladňa a po stranách kuchári a pulty s jedlom.

Šiator na Primaciálnom námestí v Bratislave

Nastreté tekvičky

Menu vás možno zaskočí jednoduchosťou. Samotné jedlá sú tiež pomerne priamočiare, samozrejme sa všetky nejakým spôsobom odvolávajú na tekvicu.

Ponuka jedál

Ochutnal som takmer všetky ponúkané jedlá, tak som bol zvedavý, či má toľko tekvice neubije. Polievka bola vyslovene svieža. Čakal som hutný „zimný“ krém, ale zázvor tu fakt nebol na ozdobu. Prekvapilo.

Grilovaný zubáč bol podávaný s tekvicovým rizotom. Ryba bola jemná a chutná, rizoto trochu chrumkavé a v ňom kúsky tekvice. Zásadne tam však neprerážala a hlavnú úlohu hrala skôr ryba a parmezánová chuť rizota. Podarené jedlo, myslel som, že bude zároveň vrcholom ochutnávania.

Zubáč s tekvicovým rizotom

Ale potom som ochutnal cestoviny, rigatoni s tekvicovým krémom, klobáskou chorizo a fritovanou šalviou. Všetkého akurát, možno by som tú šalviu posekal na menšie kúsky. Síce pekne zdobila, ale ak ju človek zhltne na jeden šup, nemá už čo dopĺňať chute. Presne to vie fritovaná šalvia najlepšie. V každom prípade najvydarenejšie jedlo stánku. Klobáska fungovala ako korenie aj dochucovadlo.

Rigatoni s chorizom a šalviou

Dezert ma odrovnal a chvala bohu, že bol taký tenučký. Tekvicový koláčik chutil trochu ako perník, boli v ňom hrozienka aj tekvicové semienka, v ceste zasa špaldová múka. Tieto dva hutné kúsky a ste plní. Víno ani nápoje som nestihol ochutnať, vlastne ani ich nebolo kam vtesnať…

Tekvicový koláčik

Chvíľu som rozmýšľal, kam si takúto akciu zaradiť. Nie celkom festival, ale na druhej strane, v mnohých detailoch lepší ako veľké akcie. V prvom rade servírovanie. Jedlá sa podávali na pekných tanieroch z recyklovaného papiera s dreveným príborom. Jedinou výnimkou bola polievka, tá bola v plaste, lebo papier by to vraj nezvládol.

V druhom rade porcie. Viem si veľmi dobre predstaviť, ísť sa sem najesť namiesto obligátneho a často trápneho menúčka. Skrátka sa tu dá z dvoch jedál najesť dosýta.

Akcia je vo svojej podstate jednoduchá, čo je vlastne aj jej hlavná prednosť. Napriek tomu, že je téma tekvica, môžete zjesť hoci aj všetky jedlá a nebude vám na konci liezť hore krkom. Jedlo varia rovno pred vami, takže je priamy kontakt s kuchármi. Stan je v tomto priestrannejší, ako malé stánky na festivaloch.

Nech to vezmem z ktoréhokoľvek konca, veľmi podarená akcia. Dobré jedlo, centrálna poloha v meste aj rozumne nastavené ceny. Ako doplnkový program bude nasledujúce dni vyrezávanie tekvíc. Túto im spravil majster carvingu, Tomáš Vida.

Carving

Recepty z akcie

Andrej Bruna, Chef de Cuisine Sharkamu, nám poslal pár receptov na jedlá, ktoré sa podávali. Tu sú v krátkosti.

Tekvicovo-zázvorový krém

Na masle speníme cibuľu spolu so zázvorom, zalejeme bielym suchým vínom a necháme zredukovať.

Pridáme nastrúhanú alebo na rezance pokrájanú tekvicu (najlepšie malovú alebo muškátovú). Podusíme, pridáme štipku kurkumy a zelejeme zeleninovým vývarom. Miesto zeleninového vývaru, ak máme po sobote, môžme použiť hovädzí alebo slepačí.

Tekvicu povaríme, zalejeme smotanou (minimálne 32%) a privedieme do varu. Dochutíme soľou, mletým bielym korením a tekvicovým olejom. Celé rozmixujeme ponorným mixérom. Pre ozvláštnenie môžme na konci primixovať trochu nastrúhanej goudy. Podávame s opraženými tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom.

Tekvicové rizotto

Na masle orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu nakrájanú na julienne, podusíme, zalejeme bielym vínom. Pridáme ryžu arborio, ktorá je určená na risotto a podlievame vývarom až do polomäkka. Na konci pridáme kúsky masla a parmezánu (môžme použiť aj grana padano). Ochutíme samozrejme soľou a bielym korením. Ako prílohu podávame rôzne druhy mäsa alebo rýb.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Trochu ma striaslo ked som uvidel uvodnu fotku.
    Myslel som si, ze clanok bude pojednavat o dalsom inportovanom „biznis sviatku“ halloweene.
    Tieto prekomercionalizovane sviatky priam neznasam.
    Podobne ako v obchodoch vianocnu vyzdobu a vianocny tovar uz v oktobri.

    Nastastie som sa mylil a clanok je naozaj o jedle.
    A vyzera to tak, ze o velmi chutnom jedle!
    Dik ;-)
    Zopar inspiracnych receptov z tej akcie by sa nedalo dopisat?
    (ci to bude dalsi clanok?)

    Odpovedať
    1. Recepty? Skúsim zohnať a doplním do článku

      Odpovedať
  2. Celkom zaujímavé recepty výlučne z tekvice sú tento mesiac v rakúskom časopise Frisch gekocht, ktorý dáva Billa zadarmo držiteľom klubovej karty.
    odkaz na billa.at

    Odpovedať
  3. Diki za super tip! Tekvicovy krem je mega dobry! Ak by sa k tomu podarilo ziskat recept velmi by ma to potesilo.

    Odpovedať
  4. Andrej Bruna

    Samozrejme, ak to Viktor pridá na web, rád sa podelím so všetkými receptami z tejto akcie.

    Odpovedať
  5. S rodičmi sme boli na tejto akcii včera a naozaj to stálo za to. Ako sa vraví: v jednoduchosti je krása, a presne ako píše Viktor, hoci tekvica bola súčasťou každého pokrmu, „neliezla hore krkom“. Pre nás boli naj zapekané zemiaky s tekvicou, ktoré sa podávali ako príloha k bravčovým filetám. Dôkazom toho je, že sme boli aj na duple iba samotnej prílohy. Dnes som ich robila doma na obed, aj u dcéry zožali veľký úspech. Zajtra pripravím cestoviny s tekvicovým krémom a šalviovými „chipsami“. Pre mňa Sharkam po špargli i jahodách opäť nesklamal, naopak opäť dokázal svoju profesionálnosť! :-)
    odkaz na laskanatanieri.blogspot.sk

    Odpovedať
  6. Rizoto bolo fantasticke!!!!!
    Len tak, same bez masa.
    Moja najlepsia polovicka si ho nevedela vynachvalit.
    Zajtra sa chysta na ten krem.
    Bude pouzity ako privarok s hovadzim gulasom.
    Vdaka za recepty, naozaj stoja za to.

    Podpichnem…a kde su ostatne recepty?
    Ak boli tak vyborne ako tieto, je hriechom ich zatajovat ;-)

    Odpovedať
    1. Milan: tie cestoviny boli jednoduché, pripadalo mi to, že boli obliate rovnakou tekvicovou polievkou, len bez zázvoru. Navrch chorizo, parmezan a salvia.
      Kolacik zistim, ale myslim, ze to bol taky klasicky hrncekovy recept, cosi podobne ako som v lete pisal o cukinovom kolaci. Len nizsie a hutnejsie.

      Odpovedať
      1. Jasne, dik.
        Islo mi hlavne o ten dezert, len cukinovy na sposob tekvice ma nenapadlo vyskusat.
        Dik za tip.

  7. Viktoria

    Viktor, bola som na tekvicovych dnoch na zaklade tvojho clanku a bola som nadsena. Vyskusali sme s priatelom vsetky tri jedla aj polievku, na kolacik sa uz miesto nenaslo. U mna bol jednoznacne vitaz zubac s rizotom. Nad polievkou som dlho premyslala co v nej robi taku zaujimavu chut odlisnu od mojho oblubeneho receptu (mne sa zdalo ze kyslastu), ale vysiel mi jedine zazvor. Tym ze bolo este aj krasne pocasie a dalo sa „oddychovat po jedle“ na lavicke na slniecku to hodnotim ako jednu z najlepsich gastro akcii tohto roku.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *