Ťažká klasika ale ľahký koláč – jablková šarlotka

Roky sme doma piekli primitívny jablkový koláč. Aj vo vlastnej knihe receptov som ho mám zapísaný iba ako jablkový koláč. Že sa volá šarlotka, som sa dozvedel až teraz…

Keď sa máme v januári baviť o sezónnosti, potom je to hlavne o skladových zásobách. Jablká, hrušky, zemiaky, mrkva… Ak máte doma v pivnici jablká, určite ich priebežne kontrolujete a konzumujete ich ešte predtým, než zoschnú alebo zmúčnatejú. Z jabĺk si potom môžete spraviť čerstvý kompót alebo koláč. Ruskú šarlotku!

Jednoduchosť v tomto prípade má svoje definitívne čaro – koláč sa dá upravovať donemoty. Pečiem ho už dobré dva mesiace a zakaždým inak.

Tento koláč má veľa variantov. Jedna hovorí, že sa robil zo zvyškov chleba. Druhý variant používa piškóty. Vyložia sa po obvode formy a stred sa vyplní smotanovým krémom a ovocím. Poľská szarlotka je niečo úplne iné – v podstate naše jablkové pité. Ruská verzia sa zasa tvári ako jeden obrovský jablkový lievanec. Nasekáte ošúpané jablká a zalejete ich cestom, vybavené. Aby toho chaosu okolo šarlotky nebolo málo, Poliaci tú ruskú verziu šarlotky volajú włoska szarlotka, čo v preklade znamená talianska!

Jednoduchosť jablkového koláča preliateho cestom má svoje definitívne čaro – koláč sa dá upravovať donemoty. Pečiem ho už dobré dva mesiace, zakaždým inak a vždy sa podarí.

Suroviny

– 6 veľkých zelených jabĺk
– 160g cukru
– 3 celé vajíčka
– 125g múky
– škorica a vanilka
– maslo na formu

Jablká sú základ. Použite najlepšie veľké zelené, ale pokojne ich môžete skombinovať s hruškami. Teraz budem znieť ako Babica, ale keď nemáte jablká, dajte skrátka hrušky.

Ošúpte ich, vyberte jadrovníky a pokrájajte na menšie kúsky. Nechajte si vyhriať rúru a pripravte si tortovú formu. Vymastite ju maslom a poprášte múkou. Do formy potom rozsypte všetky jablká.

Nasekané jablká vo forme

Vyliate cesto na jablká

Cesto je rýchlovka. Celé vajíčka rozmiešajte dopenista s cukrom (v pôvodnom recepte je ho viac, množstvo som už ubral). Môžete pridať vanilku alebo škoricu. Alebo oboje. Na záver zamiešajte múku a cesto rovnomerne vylejte na jablká. Nebojte, počas pečenia pretečie všade. Dajte do rúry a pečte bez ventilátora pri 170°C najmenej 45 minút, alebo kým nie je navrchu tmavá kôrka.

Upiecť dozlatista

Hotová poprášená jablková šarlotka

Malý rez jablkovej šarlotky so smotanovým jogurtom

Hotový koláč nechajte vychladnúť a odporúčam, aby ste ho podávali vždy s nejakým krémom. Napríklad šlahačkou, kyslou smotanou, smotanovým jogurtom alebo hoci aj zapíjajte kefírom. Viem si predstaviť, že niekto nahradí krém adekvátnym vínom.

Pri skúšaní a pátraní som natrafil na mnohé kombinácie. Vyššie popísaná šarlotka má konzistenciu ako jeden veľký lievanec, cesto je husté a jablká v ňom šťavnaté. Ak do chudobného receptu pridáte maslo, výsledok bude vlhkejší. Toto je presne ten typ koláča, s ktorým si môžete robiť čo len chcete. Nič sa tiež nestane, keď vám bude napríklad jedno jablko chýbať. Tu je napríklad nižšia verzia len s hruškami a maslom v ceste.

Hrušková verzia s maslom v ceste

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (54)

  1. ja som myslela, ze bude robit taku sarlotku z piskot :-)preto som pisala, ze sa na nu odhodlavam uz dlhsie :-)

    Odpovedať
  2. Jéé ja ho tiež robievam ako jablkový koláč :-) súhlasím , je skvelýýý mňam

    Odpovedať
  3. moj najoblubenejsi a nicim neprekonany jablkovy kolac je klasicke jablkove pite…ked sa robi z pocitivych a kvalitnych ingrediencii, je to hotove nebo :)

    Odpovedať
    1. Ale vies kolko je mrte roboty s pite? Tento kolac je stelesnena lenivost. Alebo rychla pomoc pri prepade necakanou navstevou…

      Odpovedať
  4. Tiez som si myslela, ako Zuzana, ze ide o ‘Charlotte’ s piskotami po obvode a kremom (nepecenym) v strede. Odkial vies, ze tato verzia je tiez ‘sarlotka’?

    Odpovedať
    1. Potvrdia ti to rusky foodbloggeri, wiki (ale az zajtra…) a tucet dalsich anglicky hovoriacich foodblogov
      tu, tu a tu ;-)

      Odpovedať
  5. Potvrdzuje aj jeden tu zijuci (myslim v anglicky hovoriacich krajoch) ;-)

    Prave som ho dorazil.
    Sam!
    Mnam!

    Maslo, skorica, 2 hrusky a svet na …udenom vyrobku.

    Odpovedať
  6. múka aká? hladká?

    Odpovedať
    1. Nepokazite, ked date polohrubu. Ja som dal pol na pol hladku s hrubou a vyslo dobre.

      Odpovedať
    2. Ja používam z ovsenych vlociek…;)

      Odpovedať
  7. Juraj Šiška

    Tento koláč poznám veľmi dobre a podľa mňa je jedinečným dôkazom toho, že jednoduché veci sú najlepšie :-)
    Ešte by som mal malú gramatickú pripomienku: variant je mužského rodu, čiže „ten variant“ nie „Druhá varianta …“.

    Odpovedať
  8. Tento vikend sme ho skusili piect na internate raz len cisto z jablk a raz kombinaciu pol na pol, jablka a hrusky. V oboch pripadoch vynikajuci vysledok a so smotanou k tomu fakt super lahka lahodka.
    Ingrediencie som pridal tak od oka a vyslo to uplne super.
    Ako jedno zlepsenie odporucam pouzit hnedy cukor namiesto obycajneho, cesto chyti nielen tmavsiu farbu ale aj tak trochu karamelovitu chut (zalezi asi od cukru) ;)
    Vdaka za recept.

    Odpovedať
  9. Výborný recept, dala som len 110 gramov hnedého cukru a keďže mi končila záruka na tvarohu a kyslej smotane, 20 minút pred dopečením som to ešte poliala tou smotanou a tvarohom zmiešanými s 1 vajíčkom a jemne osladenými. Takže vzniklo niečo na polceste k cheesecake. Nabudúce vyskúšam upiecť len samotné.

    Odpovedať
  10. včielka

    Vonia mi to až sem k obrazovke… Môj najobľúbenejší jalbkový koláč je kopa jabĺk pod kuriatkom, keď sa pečie, tak nik cudzí nevie, čo to bude – miešajú sa ovocné, sladké a mäsové slané vôňe…

    Odpovedať
  11. Ďakujem za tip. Toto som nepoznala a vyzerá skvostne :) Mňam.

    Odpovedať
  12. Toto je nejaky rusky jablkovy kolac, zrejme sa to aj vola Sharlotka, ale s original francuzskym dezertom „Charlotte“ to nema nic spolocne. Ani vo Wikipedii, ktoru ty uvadzas, sa takyto druh „Sharlotky“ alebo „šarlotky“ nespomina.. A foodblogeri su väcsinou amateri, takze co oni napisu…
    Existuje tzv. Charlotte russe, ale ani ta nie je tento kolac, co si ty piekol…
    odkaz na whatscookingamerica.net

    Odpovedať
    1. Keby som chcel napisat o Charlotte, tak by stalo v titulku presne toto slovo. Minule nam vytykali, ze pouzivame povodne a nie prelozene poslovencene oznacenia…

      Clanok je o ruskej sarlotke, ktorej je plny internet. Linky som uviedol vyssie v komentaroch, staci dat do vyhladavaca шарлотка a aha ake prekvapenie… odkaz na bit.ly ;-)

      Odpovedať
      1. No, nevidím žiadne prekvapenie, vidím jablkový koláč, presne ako som to napísal vyššie. Tak neviem, načo v článku uvádzaš, že je to varianta francúzskej Charlotte. (Citujem: “ Tento koláč má veľa variantov. Jedna hovorí, že sa robil zo zvyškov chleba. Druhý variant používa piškóty. Vyložia sa po obvode formy a stred sa vyplní smotanovým krémom a ovocím.“ – toto je práve tá francúzska Charlotte a ten smotanovy krém je Crème bavaroise – bavorský krém).

        No a keď už tak ‘poslovenčuješ’, tak dúfam že pizza píšes ‘pica’ :)

      2. Len taky detail, to slovo v azbuke sa cita ako sarlotka. Skratka dva rozne kolace maju v dvoch roznych krajinach rovnake meno. Ja som to tak nepomenoval, ani foodbloggeri, takze ti s tym nepomozem ;-)

        Poslovencovanie – polovica ludi mi radi poslovencovanie, druha nechavanie povodnych nazvov. Do ktorej skupiny sa chces zaradit?

  13. lenivy kolac? tak to ho urcite vyskusam. (-:

    Odpovedať
  14. Tak sa ho akurat chystam piect. Nakopol ma k nemu tento clanok: odkaz na smittenkitchen.com ktory podla mna dobre vystihuje rozdiel medzi spickovym blogerom a takym regionalnym. Tvoj blog citam hlavne preto, ze je slovensky, o Slovensku, ale kvoli zaujimavym, vtipnym textom je Smitten Kitchen nedostihnutelna. Vdaka jej clankom som zacala jest aj veci, o ktore by som inak nezavadila, ako napriklad ruzickovy kel.

    Odpovedať
  15. […] šarlotke sme už písali. Článok bol o tom, ako si Rusi trochu svojsky vysvetlili pôvodný francúzsky dezert charlotte zo šlahačky, jahôd a piškót. Aby som vám […]

    Odpovedať
  16. Astheart

    Takováhle šarlotka je základním moučníkem taky polské kuchyně; SZARLOTKA = polský název. Je to mooooooooc dobré!!!!!!!!

    Odpovedať
  17. mňaaam, určite vyskúšam keď nám dozrejú jabĺčka :-))) zatiaľ som robila len zapekané hrušky so slivkami jemne posypané hnedým cukrom a drobenkou v mini zapekacích miskách – úplná lahôdka, ešte teraz sa mi slinky zbiehajú :-)))

    Odpovedať
    1. Astheart

      Tomuhle se zase říká crumble a neodmyslitelně to patří k anglosaské kuchyni.

      Odpovedať
  18. Je to klasická ruská šarlotka, mňam, som rada že ste mi tento recept pripomenuli. Teraz som ju upiekla a je velmi chutna a jednoducha.

    Odpovedať
  19. alenuska

    netreba kypriaci prasok ?

    Odpovedať
    1. nie, toto cesto je hutne a prasok sa nedava.

      Odpovedať
  20. Astheart

    Včera jsem ji zkusila upéct podle vašeho receptu. Použila jsem také polohrubou mouku napůl s hladkou a vejce opravdu dobře vyšlehala. Výsledkem bylo krásné měkké pórovité těsto i bez prášku! Moc chutnala. Myslím si, že by byla dobrá i s rebarborou.

    Odpovedať
  21. Fajnovy receptik, vyskusal som dnes namiesto vecere… pouzil som trstinovy cukor a pravu vanilku a chutil vynikajuco! Napad s kremom chvalim!

    Odpovedať
  22. fantastický receptík. Dopiekla som ho cca pred 3 hodinkami a zostali posledné dva kúsky :D
    Pridala som do cesta trošku masla a pravu vanilku a chutil úúúúžasne!
    dakujem za inšpiráciu

    Odpovedať
    1. a kolko masla sa tam hodí dať? …………a v podstate ak by sa žltka a bielka vymiešali zvlašť, bolo by to echt piškotové cesto

      Odpovedať
  23. Výborný a rýchly koláč. Ja som k tomu dal biely jogurt zmiešaný s vanilkovým cukrom. Mňam.

    Odpovedať
  24. Vlasta Filipi

    Upekla jsem jablkovou sarlotku, poprve jsem tam pridala maslo a pul sacku kypriciho sacku. Dnes podruhe jsem ji upekla podle puv. receptu. Oba byly moc dobre. Diky za recept

    Odpovedať
  25. Pozrite si Mandarinkový koláč :):)

    odkaz na bebiandbaska.blogspot.sk

    Odpovedať
    1. Astheart

      Komentář trošku mimo, nemyslíš? Mně osobně se to zdá trochu nevychované, ač se to dost rozmáhá, dělat si reklamu v komentářích ke článku v cizím blogu.

      Odpovedať
      1. Ospravedlnit sa nie je hanba, naopak.

  26. zazracnica

    pre mňa to bolo príliš sladké. ak dám nabudúce menej cukru, mám dať aj menej vajec alebo dodržanie nejakého vajcia/cukor pomeru nie je podstatné? inak je super, vďaka za recept.

    Odpovedať
    1. Vsetko zalezi od toho, kolko cukru chces ubrat. Ak malo, tak sa to znesie. Ak viac ako 50-60g, mozno bude stat zato ubrat jedno vajicko. Ono, ten recept je bohuzial postaveny na cukre, ten spravi navrchu tu fajnovu korku ;-)

      Odpovedať
      1. zazracnica

        vďaka za odpoveď. dnes pečiem druhý pokus- dala som 140g cukru a vajcia som nechala 3. uvidíme :-)

  27. Dnes som sa k tomuto kolaciku dostala konecne. Pouzila som hnedy cukor, do cesta som dala par platkov masla a bielka som vyslahala zvlast, aby bol nadychany trocha. Cesto chcelo aj trosku mlieka, mala som malicke vajicka. Uz sa pecie. Dufam, ze bude taky dobre ako dobre vonia.

    Odpovedať
  28. Astheart

    Tak abyste se pánové nehádali. Charlotte (čti šarlot) je vskutku z Francie a je to jiný koláč. Tahleta šarlotka je fonetický přepis z azbuky a název je v pořádku (pracuji s vysokoškolsky vzdělanou Ruskou a ověřila jsem to; koláč zná). Já se tady zmínila o polské szarlotce (čti šarlotka), a to je v podstatě jakýkoliv jablkový koláč z křehkého, piškotového nebo třeného těsta, v Polsku velmi oblíbený; existují stovky receptů. :) Takže pan Klimo má pravdu a pan Peter jen (promiňte mi ten výraz) prudí. :D

    Odpovedať
  29. K vareniu a pečeniu nemám extra vzťah, ale doma zásoby jabĺk, tak som hľadala recept a do oka mi padol ten Váš :)
    Pán Klimo, ďakujem :) Aj vďaka Vám som sa mohla pochváliť mojím prvým upečeným, voňavým a veľmi chutným koláčikom :) A určite nie posledný krát :)

    Odpovedať
  30. Branislav

    Asi najjednoduchsi jablkovy kolac, aky som kedy jedol! A rozhodne najlepsi. Vdaka za recept, kazdemu chutilo :)))

    Odpovedať
  31. Martina Milano

    Nezáleží na názve ale na výsledku. Ja som ho práve šupla do rúry a už rozvoniava. Nemala som cukor, takže som ho nahradila medom… Uvidíme o 45 minút…
    Vďaka za nápad…;-)

    Odpovedať
  32. janinka

    neviem, kde som urobila chybu, no mne sa vobec neupiekol :( vrch sa pekne sprazil dochrumkava, ale vnutro ostalo neupecene. Kolac siel sliepkam :(

    Odpovedať
    1. Dovodov moze byt viacero, tipnem si studené cesto alebo mozno aj vyhorenu spiralu v rure. Regulacia teploty len gombikom termostatu nie je presna. Skuste si spomenut presnejsie, ako presne ste piekli.

      Odpovedať
    2. Astheart

      Já si myslím, že teplota v troubě byla moc vysoká. Ono se vždycky nedá spolehnout na zabudovaný teploměr, hodnoty se mohou od skutečnosti dost lišit. Zkuste teplotu příště snížit. :)

      Odpovedať
  33. […] čerstvý príspevok, ktorý ma hneď doobeda zaujal. Rozohodol som sa pustiť do prípravy tohto jablkového dezertu. V tom som mal jasno. Ale chýbalo mi nejaké hlavné jedlo. Šarlotka, šarlotka… Aaaa, […]

    Odpovedať
  34. Ja som si recept trochu prispôsobila a vyšiel tiež úplne úžasne.
    Pozrite si aj moju zdravšiu verziu tohto koláča.

    Odpovedať
  35. Ja som maslo dala na jablká a vyliala na to cesto.a po upeceni som naliala navrch hustý vanilkovy puding…geniálne!!!

    Odpovedať
  36. Vyborny. Potrebovala som recept, kde sa staci s jablkami babrat, lebo deti mi nedaju pokoj na hranie sa s jablkami aj cestom. Cesto som uz musela robit s mladsim v jednej ruke a slahacom v druhej. Na jablka som dala maslo a do cesta kakao. Trocha sa rozpadol pri vyklapani, ale na chuti mu to neubralo.

    Odpovedať
  37. Ja som si ho trochu upravil a je super. 4 vajicka, 150g muky; cca 100g cukru, 1PL oleja, 1/2 PDP. Peciem 45 min pri 160C.
    Najlepsi jablkovy kolac na webe ;)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *