Svätojánsky chlebík, termix a miláčik

Po sťahovačke som bol nakúpiť zásoby a naplniť kuchyňu surovinami, popri tom som zabrúsil aj na veci, ktoré som zatiaľ neskúsil. Už dlho pasiem po holandskom kakau, a tak mi zrak padol na sáčok s jemným hnedým práškom. Na ňom nápis svätojánsky chlieb. Už dávnejšie som počul, že sa používa ako náhrada za kakao, pamätajú si ho aj moji rodičia. Zvykli bôby tohoto stromu žužlať ako malí šráci a šrácky. Táto rastlina má podobné struky ako fazuľa, akurát niekoľkonásobne väčšie. Sú hnedé a občas sa váľajú po cestách a chodníkoch. Obsahujú bôby, ktoré sa môžu pražiť a tiež sa melú na jemnučký prášok. Svätojánsky chlieb zvyknú volať aj karob.

Začal som špekulovať, čo s ním. Miro mi odporučil jeden mimoriadne ľahký recept, len s troma surovinami. Množstvá nepovedal, takže pokus. Vzal som dve delíciusky, 10 vlašských orechov a kopcovitú polievkovú lyžicu karobu. Jablká som zbavil šupiek a jadrovníkov, rozmixoval do hladka spolu s orechami. Na záver mixovania pridal karob a poriadne premiešal. Vznikla hnedá hmota. Podľa ďalšieho postupu som z hmoty mal vyformovať guľky a obaliť ich v mletých orechoch. Namiesto toho som prstom začal vyjedať hmotu, ktorá sa podobala na nutellu (aj ty ju vyžieraš polievkovou lyžicou?). Hútam, čo mi tá chuť pripomína. Po chvíli v hlave zasvietilo veľké a mocné slovo detstva – Termix!

Pre mladšiu generáciu odchovanú na danone a nestlé, Termix je pôvodný tvarohový dezert, ktorý sa predával ešte za hlbokej totality a predáva aj dnes. Konkuroval mu druhý z dvoch dostupných podobných dezertov – vanilkový Miláčik. Ten sa tiež ešte predáva. Neviem posúdiť, nakoľko sa zmenila za tie roky receptúra, ale termixy vyrábajú hneď niekoľkí výrobcovia. Niektoré nesú vyslovene toto meno, iné sú označované za dezerty, ale chutia v podstate rovnako, aj zloženie je z rovnakej sorty. Postupne som ochutnal celý prierez termixov a miláčikov.

V podstate je termix viac-menej m≈ïtvy produkt, ale sladučký a mňam. Pochádza síce z kyslomliečnej suroviny, ale následne je termizovaním tento proces zastavený, takže finálny produkt už neobsahuje probiotiká. Jedinou výnimkou, aspoň podľa tvrdenia na obale, je Miláčik z nitrianskeho Agro Tami. Ten je zo smotany a má údajne obsahovať aj živú mikroflóru. Mnohé termixy si tiež ku „krémovosti“ dopomáhajú želatínou, dezert od Milko, ktorý túto neobsahuje.

Jediným podobným výrobkom, ktorý obsahuje výlučne tvaroh a smotanu je český Lipánek od Madety. Nielenže neobsahuje želatínu, ale nenájdeš v ňom ani iné umelé prísady. Navyše je balený v papierovom kelímku a predáva sa v dvoch veľkostiach a tiež dvoch príchutiach – vanilkovej a kakaovej (ako ho vidíš nižšie). Zo všetkých ochutnaných sa mi pozdával najviac a sem-tam si ho zvyknem kúpiť ako malú maškrtu.

Späť ku karobu. V pečení dokáže nahradiť kakao do takej miery, že napríklad v bábovke neucítiš rozdiel. Naopak, nepokúšaj sa ho zarobiť z mliekom ako kakaový nápoj, výsledok nebude chutný. Svätojánsky chlieb je vyslovene sladký, ale obsahuje tiež 3x viac vápnika ako kakao. Cenovo je zhruba na rovnakej úrovni, čo je tiež príjemné zistenie.

Keď som špekuloval, čo ďalej s receptom, prirodzene mi napadlo pridať tvaroh, aby som podporil vernosť tejto kópie termixu. Je na tebe, aký si vyberieš. Či jemný, alebo hrudkovitý, v každom prípade bude výsledok hutný na živiny (karob), ľahko stráviteľné bielkoviny (tvaroh), dôležité oleje (orechy) a samozrejme vlákninu (jablká). Cukor vonkoncom netreba, je ho dosť v jablkách, pocit sladkého dodáva aj karob. V debate s ostatnými som zasa zistil, že podobným receptom si ľudia vyrábajú podomácky nutellu. Základ sú jablká, orechy, čokoláda a kakao. Zmes sa môže nakladať do pohárov a sterilizovať ako zaváraniny. Tento spôsom som ešte neskúšal, ale zrejme sa ho budem musieť naučiť… Žrať nutellu polievkovou lyžicou je dnes drahý špás…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. zaujimalo by ma, kedze casto pocuvam ze karob je nahrada kakaa, aky je dovod vlastne kakao nahradzat – je karob zdravsi/vyzivnejsi?

    Odpovedať
  2. Mozno len to, ze vsetkeho vela skodi, ze sa obcas oplati dat si miesto kakaa karob ;-)

    A mozno budeme v buducnosti jest viac karobu, lebo kakao prestane existovat. Nezartujem. Hlavny vyrobcovia kakaa a cokolady sa uz teraz spajaju, pretoze vegetacia kakaovnikov sa zacina zmensovat, zalozili tusim aj nejake nadacie, aby ucili farmarov, ako pestovat trvalo udrzatelne, ako chranit pred chorobami atd. Fakt je, ze kakaa ubuda a jeho cena ide hore. Dalsi priklad – 43% celkovej produkcie sa robi v Pobrezi Slonoviny, kde je jednak problem s vojnami, ale tiez detskou pracou.

    A naposled, sladkosti z karobu mozes dat na rozdiel od cokolady aj svojmu psovi, pretoze neobsahuje teobromin (podobna struktura ako kofein), s ktorym maju zvery problem, ale na rozdiel od nich, ludom robi dobre. Navyse, kakao u ludi znizuje krvny tlak a pomaha pri problemoch so srdcom.

    Odpovedať
  3. karob ako taky mi nevadi, ale vadi mi, ze sa pouziva ako nahrada kakaa (ja si rozdiel vsimnem).
    ak je to priznane (karobova babovka, karobovy dezert, whatever,..), som uplne spokojna, ale hranie sa na cokolvek (akoze kakaova babovka, akoze kakaovy dezert..) nemam rada.

    Odpovedať
  4. pekny clanok…veta : „Mnohé termixy si tiež ku ‚Äúkrémovosti‚Äù dopomáhajú želatínou, dezert od Milko, ktorý túto neobsahuje. “ ma chvilu miatla, potom som pochopil ze tym je mysleny obrazok pod.:)

    Odpovedať
  5. Z dovolenky v HR som si doniesla sacok pomleteho sv. chleba pod nazvom Rogac, na ktory ma ako prisadu do kolacov upozornila doma pani. Je na nom recept, ktory som hned vyskusala (ako pernik). Vonal cely dom a chutilo. Mozem len odporucat :-)
    …a este si z HR doneste dzem zo susenych fig a lieskovcov ;-)

    Odpovedať
  6. […] prášok zvyknem používať do bábovky, prípadne si s ním robievam domáci tvarohový dezert. Teraz som sa rozhodol napodobniť spomínané tyčinky, aby som si ich mohol brávať so sebou na […]

    Odpovedať
  7. katarina

    možno sa zapojím mierne OT, ale mne čokoládový SOJÁČIK chuťou celkom pripomína kakaový termix.
    :)
    karob veľmi rada používam, vlastné karobové tyčinky a podobne si robím vždy keď ma chytí chuť na sladké.

    Odpovedať
  8. Ja som uz dva krat vyhodil moj pokus o domacu nutelu ako nepozivatelne cosik. Takze teraz idem skusit tento tvoj recept a dakujem. Jablka ma na ziskanie „hmoty“ nenapdali, skusal som kondenzovane mlieko a … no to je jedno uz mam osvedceny recept.

    Odpovedať
    1. Drzim palce. A nezabudni zreferovat!

      Odpovedať
  9. Svatojansky chlebik sa casto pouziva v mediteranskej kuchyni. Este par dni ma byt teplo, tak Vam dam tip na liker. 20 kusov suseneho svatojanskeho chlebika posekajte na male kusky (je to dost narocne :-) ) a zalejte jednym litrom palenky. Potom to nechajte 10 dni na slnku. Chorvati to samozrejme zalievaju rakijou (Vola sa to Rakija od rogace), ale ja som pouzil kvalitnu vodku. Mal som aj rakiju, ale ta sa vypila skor … :-) S vodkou to chutilo dobre a momentalne sa mi chlebik luhuje v svokrovej domacej jablkovici – calvadose. Zatial to je v calvadose 8 dni, takze neviem porovnat. Viete co? Pockajte…………. ………….. ………. Uz viem porovnat :-) S vodkou to je lepsie.
    Recept:
    20 kusov suseneho svatojenskeho chlebika zalejte jednym litrom jemnej vodky. Nechajte 10 dni luhovat v sklenenej (nepouzivajte plastove flase!!!) flasi na slnku. Z jedneho litra budete mat asi 7 dcl likera, pretoze zvysok sa vsiakne do chlebika. Ja som to luhoval v zavaraninovej flasi a potom precedil a prelial. Podavam to chladene.
    Nie som velmi likerovy typ, ale ako doplnok do baru to nie je zle. Liker ma krasnu hnedu farbu a je sladky. Chut a vona nie je v nasich zemepisnych sirkach bezna, takze svojich hosti urcite prekvapite.
    Suseny chlebik som kupoval v Chorvatsku, ale vraj sa da kupit aj u nas. Recept na liker mi dala asi 70-rocna chorvatka.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *