Dá sa skvasiť cvikla chlebom?

Máme tu čas nakladania kapusty do škopkov. Už dlhšie sa ale chystám nakvasiť inú zeleninu.

Nálev na 3-4l pohár

– 1-3 PL cukru
– ČL soli
– 1 PL kyslej smotany alebo kvasu
– voda

Začal som mojou obľúbenou cviklou a pomerne jednoduchým receptom vykukaným už ani nepamätám odkiaľ. Štvorlitrový pohár som zalial nálevom, do ktorého mali ísť 3 lyžice cukru, 1 čajová lyžička soli a lyžica kyslej smotany. Lenže smotanu som nemal a beztak som chcel vyskúšať malú odbočku. Nálev som naočkoval lyžicou ražného kvasu, z ktorého pekávam chlieb.

Pohár nakrájanej cvikle s chrenom som teda zalial nie úplne povrch nálevom a zavrel viečkom, do ktorého som predtým urobil horúcim špendlíkom pár dierok. Nie veľa, len aby mal kade unikať plyn z kvasenia. S pohárom treba na začiatku potočiť a jemne poklepať po doske, aby sa uvoľnili všetky prípadné vzduchové bublinky, ktoré uviazli na zelenine.

Cvikla a chren

Pohár som odstavil na kuchynskú linku, kde začal po pár hodinách pracovať a bublať. V teple ostal najbližšie 2 dni, potom som ho presunul do chladnejšej pivnice, kde zostal 2 týždne. No a včera som ochutnal výsledok. Cvikla bola trochu tvrdá, lebo som ju dal na príliš veľké kusy. Chuť výrazne kyslá, zároveň aj slaná s chlebovou arómou. Zjesť som ju zjedol, ale také príjemné ako kvasená kapusta to teda nebolo.

Cvikla zaliata kvasovým nálevom

Ale čo, nevyhodíme 4 litre dobre prekvasenej kapusty. Hovorím milovanej, či by z nej nenavarila boršč. Aj tak sme ho dávno nemali a na sychravejšie jesenné počasie sa bude hodiť.

V hrnci na väčšom množstve repkového oleja, cesnaku, rasci a cibuľke orestovala koreňovú zeleninu aj pár zemiakov pokrájaných na kocky. Ako dlho? Až kým to nezačalo poriadne voňať. Potom to zaliala prevarenou horúcou vodou a nechala pomaly variť pod pokrievkou.

V druhom hrnci s horúcou vodou povarila kvasenú cviklu, ale bez jej nálevu. Tým, že bola mimoriadne kyslá, trochu ju dosladila dvoma lyžicami cukru. Oba hrnce varila domäkka a na konci vybrala cviklu a pridala ju k zelenine. Po dovarení doplnila do boršču dve žufane cviklového nálevu. Do varenia by som ho nedával, inak by ste odvarili všetko dobré, čo vzniklo kvasením.

Čo sa solenia polievky týka, je to trochu alchýmia, pretože úvodné varenie treba soliť mierne a treba počítať s tým, že budete pridávať ten kyslo-slaný nálev. Ako pri všetkom, vždy treba ochutnať jednotlivé suroviny a pridávať ich radšej postupne.

Hotová polievka bola o niečo kyslejšia, než sme boli zvyknutí. Milovaná si preto doliala sladkú smotanu, mne nevadila ani kyslá. Navrch samozrejme kôpor z mrazničkových zásob, bez neho to nejde.

Boršč z kvasenej cvikle

Naložil som si dva krát a rovno zhodnotil, že toto bol jeden z najlepších borščov, aký som kedy jedol. A áno, lepší ako tento. Tá chlebovina sa tam buď stratila, alebo naopak ona vyprodukovala tú dobrú výslednú chuť. Po počiatočnej skepse sa ku mne s týmto hodnotením pridal aj zvyšok osadenstva, teda milovaná aj starká.

Takže funguje to, chlebom sa dá skvasiť aj zelenina a ide to relatívne jednoducho. Len musím cviklu nabudúce nastrúhať, toto boli naozaj príliš veľké kusy. Milo ma prekvapili kúsky chrenu, ktoré sa dostali aj do polievky. Boli mäkké a zvláštne chutné.

Toto ide byť seriál, takže v ďalšom kole čakajte mrkvu. Dnes som ju pokrájal na menšie kúsky a tiež som pridal kúsky chrenu. S nálevom som už nešpekuľoval a použil som kyslú smotanu z pôvodného receptu.

Mrkva a chren pripravené na kvasenie

Mrkvu zaliať smotanovým nálevom

Pohár som po zaliatí odstavil na kuchynskú linku. Máme tu ochladenie a doma studený odchov (minulý týždeň som zahájil kúpaciu sezónu na Počúvadle), tak som dal pohár vedľa sporáka, kde sa mu dostane dostatok tepla na prvotné dvojdňové poprdkávanie. Keď som to teraz po pár hodinách kontroloval, už bežal.

Mrkva v smotanovom láku

Som nadšený. Neskutočne jednoduchý recept, za 2 týždne máte doma parádnu kvasenú zeleninu a možnosti sú takmer nekonečné. Treba brať do úvahy, že je to rýchlovka, a tak pristupovať aj k samotnej konzumácii. Kvasovú ani smotanovú verziu by som neskladoval dlhšie ako pár mesiacov, ale radšej len jeden. Za tento čas nie je problém zrušiť jeden 4-litrový pohár do šalátov, len tak nasurovo alebo do polievok.

Keď už hovoríme o seriály, čo poviete, čo by som mal dať nakvasiť po mrkve? Som zvedavý, čo na mňa vymyslíte.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *