Sezónna klasika – biela špargľa s holandskou omáčkou

Špargľa s holandskou omáčkou

Zdá sa, že kritiku smerovanú na nesezónnu ponuku o chvíľu budem musieť stiahnuť zo svojho repertoáru. Špargle sú plné noviny a pochopili to už aj reštaurácie v menších mestách. Minule sa mi stalo, že po otvorení jedálneho lístka bola prvá strana venovaná práve tejto sezónnej zelenine. Príjemné zistenie.  O to príjemnejšie, že špargľa je moj favorit, a čakám na ňu po zime ako kura na sopeľ.

Že sa pestuje vo Veľkých Levároch tu hádam spomínať nemusím. Vlastne musím. Nižšie v komentároch nás upozornili, že špargľu robí aj www.estrella.sk v Devínskej Novej Vsi (vďaka Adusha). Rovnako už viete, že biela je čo do chuti najjemnejšia, fialová je zasa najvýraznejšia. Tentoraz som išiel po fajnovosti a vybral si bielu. Vo väčšine prípadov doprajem špargli maslo a strúhanku, prípadne parmezán. Dnes som sa rozhodol posilniť si kuchynské svaly a vymiešať holandskú omáčku. Samozrejme, v jemne modifikovanej verzii.

Láskyplne previazaná nitkou

Suroviny

– 2 žĺtky
– 2 PL sl. smotany alebo mlieka
– 50g masla
– soľ a čierne korenie
– citrón

Budete potrebovať vodný kúpeľ. A hneď niekoľkokrát. Naprv si v ňom roztopte maslo a pozberajte z neho bielu penu. Hovorí sa tomu vyčírenie a zbavíme sa tak vody, ktoré bežné maslo v malom množstve obsahuje. Vyčistené maslo odložte nabok a vezmite si do kúpeľa druhú nádobku. Do nej pridajte žĺtky so smotanou a začnite miešať malou metličkou. Osvedčila sa mi práve tá, pretože sa dá vrtieť medzi prstami. Napodobníte tak mixér. Niekto si možno vezme vidličku, komu je ako lepšie.

Mixovať do odpadnutia ruky

V každom prípade budete miešať do momentu, kým sa vám neodšróbuje zápästie a budete si ho musieť nasadiť naspäť. Nežartujem. Keď máte vajíčka krásne napenené, opatrne pridajte roztopené maslo a poriadne zapracujte. Stále miešajte a čakajte na ďalší servisný interval výmeny unavenej ruky. Postupne môžete dochutiť soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

S kyslým to neprežeňte, inak to bude dominantná chuť a stratí sa sladkosť masla, smotany a žĺtkov.

Na záver naždímajte do masy trochu citróna a to už by mala začať omáčka hustnúť. Ak budete miešať dlhšie a prídáte toho citrónu viac, bude ešte hustejšia. S kyslým to neprežeňte, inak to bude dominantná chuť a stratí sa sladkosť masla, smotany a žĺtkov. Výsledná omáčka by mala byť akurát tekavá, aby ešte zostala na špargli ale nie hustá ako lepidlo. Omáčka sa tak trochu podobá na vanilkový miláčik, farbou aj skupenstvom.

Výsledná konzistencia holandskej omáčky

Poriadne hustá holandská omáčka

Hotovo. Nabrali ste kuchynské svaly, môžete ísť hodovať. Špargľu ste isto medzičasom ošúpali a uvarili v slanej vode. Ja zvyknem pridať aj maličkú lyžičku cukru. Všetky korene zviažem do balíčka tenkou bielou nitkou a nechám variť tak, aby bola špargľa stále ponorená. Trvá to asi 15 minút. (na fotke vyššie)

Uvarenú špargľu nenechávajte plávať. Hneď ju poukladajte na taniere a prelejte holandskou omáčkou. Výsledok je jemné predjedlo. Vodu, v ktorej sa varila špargľa nevylievajte. Použite ju ako základ zeleninovej polievky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (23)

  1. Milujem špargľu na všetky spôsoby, aj s „holandskou“ omáčkou (ja ju pripravujem rovnako, prípadne s limetkou miesto citróna.) S čím mám ale väčší problém, je odhadnúť, či je špargľa v obchode/na trhu dosť čerstvá alebo nie. Asi teraz budem vyzerať ako mešuge, ale už sa mi stalo, že špargľa sa tvárila fresh a pritom bola samé drevo, že sa dali jesť iba končeky. Ako teda spoznám, že bude špargľa mladá a mäkká?

    Odpovedať
    1. Špargľa je čerstvá vtedy, keď stisnete medzi prstami jej spodný koniec a ona vám praskne a vytečie šťava, hlavne tá šťava je dôležitá.
      Čerstvá špargľa vonia mierne sladkasto, hlavičky špargle sú pevné, zatvorené, rezné plochy sú šťavnaté a nemajú zmenenú farbu.
      Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia a samozrejme chutnejšia, sladšia.

      Odpovedať
  2. Evee – tato rada nepotesi odchodnikov, ale spargla by mala byt krehka, takze po ohnuti by mala rovnomerne puknut, rozlomit sa…
    A mozno bol problem v tom, ze si kupovala ku koncu sezony a v obchodoch uz boli zvysky. Ideal je kupit priamo v Levaroch v Asparaguse.

    Odpovedať
  3. Ďakujem za radu, do Levárov kvôli tomu asi nepôjdem, ale Miletička to istí :)

    Odpovedať
  4. Mnam mnam, sparglu s holandskou omackou milujem, i ked pan Cuketka ju rozniesol v zuboch ;) Tento rok som skusila vsak ine receptiky a stale skusam. Momentalne mi na sporaku buble biela spargla na polievku s udenym lososom a v chladnice caka cesto na sparglovy kiš. Tiez sa neviem spagle dockat. Inak, mna rozculuje vychcane balenie zahorackej spargle, cez ktore nie je vidno konce stopiek. MAri sa mi, ze davnejsie bol obal priesvitny a farebny pas bol len cez stred balicka. Prvu sparglu som si kupila hned v prvy den ako sa objavila u nas v obchode a aj tak bola drevnata ze az.
    A aby som nezabudla, pozor, spargla sa nepestuje iba vo Velkych Levaroch, ale aj v Bratislave – Devinskej Novej Vsi a to uz pomaly 10 rokov! Ja byvam v DNV a zial zistila som to az na konci minulej sezony. Ale tento rok zasadne nakupujem u nich, fresh spargla vybornej kvality a za super cenu. Kuk: http://www.estrella.sk

    Odpovedať
  5. Adusha: vdaka za tip na dalsieho predajcu! S tym balenim zahorackej mas zial pravdu. Zabalena je jako babatko v perinke… neni vidno nist.

    Odpovedať
  6. Viktor veru, ako babatko :-) Skoda, ze ta estrella nema lepsi marketing. Nuz, pestuju aj na mensej ploche, ale co som sa zhovarala vo firme, tak odberatelmi su predovsetkym lepsie bratislavske restiky. Ostatne ze ju vraj este velmi neobjavili. Ja sa velmi vytesujem, ze ich mam skoro za rohom a otvorene maju aj v sob nedelu. V nedelu som si kupila krasnu snehobielu sparglu a zelena bola dokonca ultra fresh, mi ju chlapik doniesol rovno z umyvacej linky ;)
    Inak, v tescu lamac v Ba mali zelenu sparglu 4 a nieco eura a hadaj odkial bola? Z Peru!! No je toto normalne?

    Odpovedať
  7. tak to som dopadol asi lepsie – moja bola zahoracka, biela, z Jednoty za cca 2,50 eura a lahodna, ani naznak drevitosti.

    Odpovedať
  8. Btw smotana ma byt kysla, sladka alebo na varenie? Dik za odpoved :)

    Odpovedať
    1. sladka, sladka…

      Odpovedať
  9. no ja skusim tu holandsku omacku teda :)

    uz asi dva dni o nej browsujem a dodavam si odvahy k jej priprave, snad sa nezgrcne …
    co mi robi vacsiu starost je ta spargla ..

    nasiel som sice nejaku v TETE, ale bola ako gumova ..
    este sa dnes pozrem vo freshmarkete a ked ani tam nic, budem musiet ist DNV :-/

    Odpovedať
  10. Smelo do toho. Ked pridas do hrnceka vajicka a smotana (pripadne plnotucne mlieko) bude studena, tak sa ti nestihnut zgrcnut. Samozrejme musis zacat miesat, inak to nie je ziadna veda. Len kuchynske svaly.
    Inak, v Tete maju to co vo Freshmarket – ten ich totiz zasobuje, takze sa rovno mozes ist mrknut do tej DNV… ;-)

    Odpovedať
  11. Dnes mali zahoracku sparglu aj v Lidli. Cena tusim okolo 1,8 eura. Moje dnesne menu bolo sparglova omeleta… holandska omacka pride na rad cez vikend :) uz sa tesim!

    Odpovedať
  12. ja pridavam do vody v ktorej sa vari spargla trochu stavy z vytlaceneho pomarancu je to delicious…skuste

    Odpovedať
  13. Včera som kúil bi špargľu v hypernove za 0,99 balíček. Takže dnes bude mňamky večera :-)

    Odpovedať
  14. mysacinka

    diky za tip, tvoj recept na holandsku omacku funguje, nezdrcla sa:)
    Sparglu sme mali neplanovane miestnu dansku, za nechutnych 120dkk/kg. Kvalita bola vyborna, ale kludne by som vzala nemecku za polovicnu cenu, ak by ju niekde na okoli mali cerstvu.

    Odpovedať
  15. Hello, testoval som pripravu holandskej omacky ale po pridani roztopeneho masla sa po chvilke „zgrcla“ – uplne sa oddelilo maslo od zltok so smotanov. Napada vas pricina? Miesal som to v horucom naleve prilis dlho?

    Odpovedať
    1. Prilis vysoka teplota? Nadoba, v ktorej sa miesalo, nebola nad parou, ale sa dotykala dnom nadoby s vodou?

      Odpovedať
  16. sparglicka

    ….ahojte…vidim,ze konečne aj na Slovensku sa s oblubou pripravuje špargľa,ja som si ju obľubila pred 20 rokmi v Nemecku,pracovala som so šparglou a jedla som ju každý deň,dokonca som ju aj študovala od semiačka až po konečný produkt na stole,je naozaj veľmi zdravá,hlavne v surovom stave,….keď je špargľa drevnatá znamená to,že je zberana ku koncu sezony alebo mala vysoko koreň,v obchode treba pozerat na spodnu čast,kde je rez,tato čast byva často zakryta,čím tmavsí rez ,tym staršia špargľa….

    Odpovedať
  17. Sparglicka, zial u nas byva niektora spargla tak vychcane zabalena, ze spodnu stranu stoniek nie je mozne skontrolovat :-( Nastastie, chodievam kupovat sparglu priamo z pola, takze vidim co kupujem. dnes som uz vsak nepochodila, spargla bola vypredana :-( uz asi sezona konci. Inak, zelenu surovu sparglicku milujem chrumat len tak, velmi mi chutou pripomina baby hraskove lusky, resp. mladý hrašok, mnam!

    Odpovedať
  18. Mnaaam dik za recept omacka je strasne mnaaam :)

    Odpovedať
  19. Dakujem za vyborny recept, bolo to delikatne.:-)

    Odpovedať
  20. Holandska omacka je vynikajici, delam ji docela casto, ale delavam spis levnejsi variantu: odkaz na poctivakucharka.cz. Na chuti to neni poznat a muzeme si ji davat casteji.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *