Ružová voda – do limonády aj do koláčov

Predstavte si, destilovať ruže. A výsledok bude zároveň pleťová voda, aj aromatická prísada do letných nápojov alebo hoci aj dezertov. Toto je čistá alchýmia, ktorú som počas posledných dní doma skúšal.

Destiluje sa nielen pálenka

Slovíčko destilácia zvádza k tomu, aby si človek myslel, že výsledok bude chľast. Ak ho samotná surovina obsahuje, potom áno. Ak sú to ale lupienky ruží, výsledok bude olej a vo vode rozpustná esencia. Princíp je jednoduchý. Čokoľvek, čo chcete destilovať, dáte do vody a tú zahrievate, kým sa nezačne tvoriť para. Nechajte paru vyzrážať (skondenzovať) na niečom studenom a máte výsledok. Ak to spravíte iba s čistou vodou, dostanete takto vodu destilovanú.

Ružová voda sa vyrába s damascénskych ruží destiláciou. Má ukľudňujúce účinky na pleť aj unavené oči. Pri vnútornom použití zasa podporuje trávenie aj vylučovanie toxínov. Popri tom všetkom samozrejme nádherne vonia. Ružová voda sa bežne používa do receptov na Blízkom východe. Toľko teória, praxou som sa chcel dopracovať v osviežujúcemu nápoju na leto – limonáde s ružovou vodou.

Trháme ružové lupienky

Na dvore nám rastú krásne ružové ruže. Darí sa im dobre aj bez chemického ošetrovania a prežili niekoľko bagrov aj nájazdy murárkych čiat. Damascénske síce nie sú, ale napriek tomu voňajú intenzívne. Dostatočne sľubný začiatok nato, aby sa intenzita vône objavila aj vo výsledku môjho snaženia. Keď som milovanej oznámil svoj zámer ošklbať lupienky, nebola príliš nadšená. Keď som jej ale sľúbil, že ružovú vodu bude mať aj na pleť, bola už trochu prístupnejšia. Aj tak mi dovolila otrhať len tie lupienky, ktoré išli dolu ľahko. Chyba! Tieto lupienky už boli za zenitom a získané množstvo aj kvalita neboli uspokojivé. Dievča, ruže-neruže, potrebujem ešte jednu dávku čerstvých lupienkov!

Na samotnú destiláciu som vyskúšal dva spôsoby. Prvý zahŕňal použitie plochej pokrievky z jenskej misy a ručný „zber“ esencie. Použil som tiež spomínané menej čerstvé lupienky. Tento spôsob sa mi vôbec neosvedčil. Pri druhom pokuse už šlo všetko hladko. Tu je návod.

Pomôcky

– veľký vysoký hrniec
– malú ťažkú nádobku alebo misku
– liatinovú platňu na horák
– veľkú guľatú kovovú misu
– veľa ľadu
– ružové lupienky (nepostrekované)

Predtým, než sa pustíte do samotnej destilácie, pripravte si ľad. Veľa ľadu, ideálne večer vopred. Teraz príde tá romantická časť. Na druhý deň ráno, pár hodín po rannej rose pozbierajte lupienky z desiatich ruží. Pred trhaním skúste vytriasť chrobáky a pavúky, ktoré môžu byť v kvetoch, tie destilovať nechcete. Lupienky môžete aj zľahka opláchnuť v studenej vode. Ďalej budete potrebovať veľký hrniec, malé misky a veľkú misu s guľatým dnom. Bude slúžiť ako pokrievka. Použil som vyšší hrniec, do jeho stredu som dal tri rovnaké sklenené misky. Ide o to, že do hrnca pridáte vodu a tie misky musia byť spolu dostatočne ťažké, aby nezačali plávať. Keď sa bude zrážať voda na guľatej miske, bude kvapkať do najvrchnejšej misky. Namiesto malých misiek možete použiť akúkoľvek ťažkú nádobu, do ktorej sa bude dať zachytávať esencia.

Od kvality lupienkov záleží, koľko bude samotná destilácia trvať. Neustále kontrolujte, či výsledná esencia ešte stále vonia.

V hrnci teda máte misky alebo ťažkú nádobu. Po jej vrchný okraj nasypte ružové lupienky a zalejte vodou. Tak akurát, aby boli všetky lupienky ponorené. Ak máte, na horák dajte liatinovú platňu, aby tlmila plameň. Na ňu postavte hrniec, ako pokrievku použite veľkú misu (ako na fotke). Nechajte zohrievať, čas od času skontrolujte, či sa na pokrievke začína zrážať voda. Keď sa tak stane, vyberte ľad a naukladajte ho do pokrievky. Držte plameň čo najmenší. Od tohoto momentu sa na guľatom dne misky bude zrážať ružová voda, zároveň bude stekať dolu do misky alebo nádoby, ktorú ste dali do stredu hrnca. Ľad vo vrchnej mise sa bude postupne topiť, môžete ho priebežne nahrádzať novým. Podľa veľkosti vnútornej misky na zachytávanie esencie, nezabudnite čas od času skontrolovať, či nie je plná. Ak áno, vylejte ju do nádoby, ktorú udržujte stále uzavretú. Dobre poslúži malý zaváraninový pohár.

Od kvality lupienkov záleží, koľko bude samotná destilácia trvať. Neustále kontrolujte, či výsledná esencia ešte stále vonia. Môžete tiež kvapku ochutnať. Ak nemá chuť ani vôňu, tak získavate už len destilovanú vodu. U mňa celý proces trval asi pol hodinu. V niektorých návodoch som ale čítal, že s kvalitným materiálom môže trvať aj omnoho dlhšie. Akurát treba dávať pozor, by sa z lupienkov neoparila všetka voda a nezačali prihárať. Hotovú ružovú vodu skladujte v chladničke v uzatvorenej nádobe.

Ružová limonáda a koláče

Suroviny

– 1,2 l studenej vody
– ½ HR cukru
– 6 citrónov
– 2-3 ČL ružovej vody
– alternatívne trocha ginu

Tak ste horko-ťažko nazbierali do fľaštičky trochu ružovej vody, čo s ňou? Podľa chuti ju použite napríklad na osviežujúcu letnú limonádu. Pripravíte ju tak, že krátko zohrejete v hrnci 1,2 litra vody s pol-hrnčekom cukru. Nie veľmi, tak akurát, aby sa vám počas miešania rozpustil cukor. Nechajte odstáť a vychladnúť. Potom pridajte šťavu zo šiestich citrónov. Teraz pridajte 2 až 3 čajové lyžičky ružovej vody. Kto má chuť, može do limonády šplechnúť aj trocha ginu.

Ružovú vodu môžete pridať podľa chuti do kde-čoho. Napríklad do ovocnej granity, keksíkového cesta aj špaldových sušienok. V tom poslednom prípade bude možno lepšie vynechať škoricu, aby ružová voda viac vynikla.

Keď vám ružová voda nebude po chuti, tak kúpte malú ozdobnú fľaštičku, naplňte ju touto vodou, spravte jej peknú vignetu, zabalte ju a darujte niekomu ako pleťovú vodu.

Bonus

Takto isto môžete destilovať aj bylinky. Napríklad levanduľu alebo rozmarín. Počul som, že obe esencie sa dajú pridať k limonáde, rovnako ako ružová voda. Pre istotu prikladám aj schému destilácie, aby to bolo zrozumiteľnejšie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. pecka od A po Z

    Odpovedať
  2. perfektne…gratulujem.Znie to alchymisticky vzrusujuco.Skusim.

    Odpovedať
  3. Růžovou vodu velmi ráda přidávám do dezertů – je báječná. Tento článek s popisem možné domácí výroby mi připadá ještě báječnější :-D
    P.

    Odpovedať
  4. Jeeej, ty sa s tym babral? Aj ja som to chcela robit pred 2 tyzdnami, ale odradil ma zlozity proces, tak som spravila len taky akoby ruzovy caj ;-) Ale snad prekonam lenivost a skusim vydestilovat levandulu, tej mam tiez vela.

    Odpovedať
  5. Shira313

    Hlboká poklona
    Kuchyňa určite voňala nádherne.

    Odpovedať
  6. Tak toto určite vyskúšame. S maminou si kupujeme ružovú vodu vyrobenú niekde v Libanone, takže vyskúšame si spraviť našu vlastnú. No, naša kozička Líza asi nebude velmi nadšená…pretože všetky ruže chrúme ona, čo sa vlastne neskor prejaví na mliečku, ktoré vytvára.
    takže dakujem za návod :)

    Odpovedať
  7. Danic: no, taka aromaticka ako kupovana zrejme nebude, pokial teda nekrmite vasu kozenku damascenskymi ruzami. Ale napriek tomu to za pokus stoji, aj kvoli tym dalsim bylinkam, ktore sa daju destilovat.

    Odpovedať
  8. Danic: no, taka aromaticka ako kupovana zrejme nebude, pokial teda nekrmite vasu kozenku damascenskymi ruzami. Ale napriek tomu to za pokus stoji, aj kvoli tym dalsim bylinkam, ktore sa daju destilovat.
    Ak si ju kupujete, popozerajte sa aj po vode z pomarancovych kvetov, tiez sa pouziva hojne v libanonskej kuchyni.

    Odpovedať
  9. Tak toto som si vsimol az dneska, pretoze som hladal ruzovu vodu a toto si okamzite odkladam a tento rok urcite spravim. DAKUJEM.

    Odpovedať
  10. Je to naozaj super napad len, kde zohnat tu misu s gulatym dnom.

    Odpovedať
  11. Kika: maju ju stabilne v Ikea, v roznych velkostiach, od malickej na maslo az po obrovsku na salat.

    Odpovedať
  12. stačí to urobiť aj takto:
    odkaz na youtube.com
    odkaz na youtube.com

    Odpovedať
    1. sposoby na oboch videach su rovnake ako metoda v tomto clanku

      Odpovedať
  13. Super, vždy keď čítam staré recepty, makovník nemôže byť bez ružovej vody. Takže určite vyskúšam !

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *