Prečo mám rád leto? Idem von, niečo nájdem a uvarím…

Mám rád leto. Varenie sa akosi celé zjednoduší. Je to čas, kedy suroviny doslova prichádzajú za mnou, aby sa nechali uvariť. Tak to bolo presne aj včera. Mal som zhruba predstavu, čo budem variť, ale rozhodli sme sa vybrať sa najprv na výlet na Zobor. Po dažďoch prišlo zasa teplo a slnko, už cestou hore sme našli zopár modrákov. Voňavý dubový les len tak lákal odbočiť z vyšlapaného chodníčka. To sme aj spravili cestou dole, znova sme s milovanou natrafili na zopár modrákov. Naraz mi moja vraví, že našla niečo veľké. Odhrabali sme opatrne lístie, a tam veľký dubák. Zrazu bolo jasné, čo bude na obed…

Jemná omáčka z čerstvého dubáka a rozmarínu

Na olivovom oleji som osmahol najemno pokrájanú cibuľku a podrvený rozmarín, do toho pridal pokrájaný dubák, krátko orestoval, ku koncu pridal smotanový jogurt a čerstvá omáčka na cestoviny bola na svete. Modráky som šupol do rúry usušiť (pri 50¬∞C). Predsalen boli dosť vlhké od predošlej prietrže mračien, aj vlhkosť vzduchu bola stále vysoká, tak som nechcel, aby chytili plieseň. Teraz sa už sušia navoľno v prievane.

Rajčinová omáčka s mladou cibuľkou a bazalkou

Veľmi podobne sa končí moje varenie, keď vyleziem do záhrady. Prípadne, ak mi niekto donesie svoj prebytok úrody. Ako napríklad rajčiny, mladú cibuľku a cesnak. Rovnako jednoduchá omáčka na cestoviny, ako tá dubáková. Najprv stiahnem z kože rajčiny. Na oleji orestujem cibuľku a cesnak zo záhrady, ale len krátko, aby nezhorkli. Potom pridám nahrubo pokrájané rajčiny. Nechám chvíľu podusiť, kým sa rajčiny nezačnú rozvárať, tesne ku koncu pridám bazalku. Namiesto nej možeš dať aj čerstvú petržlenovú vňať. Potom už stačí len vybrať cestoviny podľa vlastného výberu. Nič, len 2-3 základné, ale voňavých suroviny, každú nechať vyniknúť vo svojej kráse a chuti. Preto milujem letné varenie…

Broskyňová granita a ríbezľová bublanina

Niektorého ovocia je tento rok poskromnejšie, v záhrade však máme ringlóty, známy doniesol od vinohradníkov bedničku broskýň a tri malé kríčky ríbezlí tiež celkom zarodili. Ak ovocie nezjeme ešte čerstvé, prípadne poliate jogurtom zmiešaným s medom, potom sa schosnuje do granity alebo koláčov.

O granite som tu už písal, recept nájdeš tu. Ostatné ovocie ide do praobyčajnej letnej bublaniny. Tu je jej základný recept aj vylepšenie s korením. Pri marhuliach, ringlótach a broskyniach sa mi osvedčila „mandľová finta“. Keď nalejem cesto na plech, umyté a vykôstkované polovice ovocia ponamáčam zospodu do najemno pomletých mandlí, a tak povkladám do cesta. Obyčajne sa zvykne ovocie namáčať do múky, aby nekleslo v ceste dolu a tam neprihorelo. Toto je však lepšie. Orechová múčka pohltí prebytočnú vlhkosť, ktorá by rozmočila koláč, zároveň dá celému koláču ďalší rozmer.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. cez vikend sme boli u svokry na vychode, a u nich v zahrade som zbadala krasne tekvice. tak som hned polovicku vyslala ku svokre, nech mi ide jednu „vyprosit“ na cestoviny. svokra s pobavenym vyrazom tvare povedala, ved zoberte si kolko len chcete, my to davame aj tak iba prasiatkam na obed :-)
    tak som cela naradostena zobrala domov 5 kuskov a na tento tyzden vytvorila tekvicove menu- zapekane cestoviny s tekvicou a rajcinami (tymi som bola tiez obdarovana), vyprazana tekvica a to najlepsie- tekvicovy kompot s ananasom :-)
    btw. v presove som bola pozriet muzeum vin. viktor zaujimalo byt ta to? prip. by som ti mohla poslat aj nejake foto…

    Odpovedať
  2. ja som sa zasa čiernoríbezľovala. Keď som skončila, poslala mi suseda ešte ďalšie 3 kilá!

    Odpovedať
  3. my sme tak mali vcera uhorkovu sezonu :-)

    Odpovedať
  4. fuu, germa, zavidim, cierne ribezle su tento rok nedostatkovy tovar…

    Odpovedať
  5. Viktor, u vás ich niet? U nás bolo prvý raz požehnane.

    Odpovedať
  6. no, jednak sa ich pestuje menej ako cervenych, ale aj uroda bola o cosi mensia ako minule roky. Na rinku sa tiez len cervene predavaju.

    Odpovedať
  7. joooj, ta dubakova omacka ma laka … hadam spravne, ze ten jogurt ju robi krasne kremovou a sviezou, na rozdiel od obycajnej smotany ? :)

    Odpovedať
  8. preeesne taaak, nitriansky obycajny biely smotanovy je moj favorit. Ale svieze je to cele uz len preto, ze cerstvejsie jedlo som v poslednom case hadam ani nemal, uvarene do pol hodiny od najdenia v lese…

    Odpovedať
  9. Peter Ondrejka

    Zuzana, mna by to muzeum vin zaujimalo. Nejake blizsie info? Viktor, nejaky clanocek na tuto temu?

    Odpovedať
  10. ja budem reagovat na svetlo a zvuk, aj na reportazne ponuky aj fotky, ale az ked mi konecne vyhniju nervy v dvoch zuboch a nasledne mi ich vyberu, potom sa mozme bavit dalej. Zatial kusem a prezuvam len prednymi hryzakmi… :-(

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *