Polievkové korenie, domáce a bez umelín

Nedávno sme od mamy dostali stopkatý zeler. Väčšina jeho listov skončila v polievkach a mrazáku, ale časť sa mi podarilo usušiť. Základ na dochucovadlo by bol.

Stopkatý zeler

Pohrabal som sa v našich zásobách zeleniny a našiel načatý zeler aj pór. Pribral som k nim ešte jednu veľkú mrkvu a príprava mohla začať. Čističom zeleniny som z koreňovej zeleniny urobil tenučké lupienky. So strúhadlom by to išlo rýchlejšie, ale neboli by také tenké. Navyše, s čističom už mám prax, mrkvu ním strúham ako ceruzku takmer bleskovo. Pór som len pokrájal na malé kúsočky, všetko som poriadne zmiešal a roztiahol na plechu vystlanom papierom na pečenie. Prihodil som kuchynský teplomer a pustil ventilátor spolu so zadným ohrevom.

Pomalé sušenie

Asi po hodine som skontroloval teplotu, bola mierne nad 30°C. Upravil som teplotu, časom vystúpila na 40°. Tam som ju držal niekoľko hodín. Na konci dňa už boli lupienky zošuverené, ale stále nie úplne suché. Cez noc sa sušili len tak, na druhý deň som ešte na pár hodín pustil rúru a bolo hotovo.

Sušenú zeleninu som hodil do mixéra spolu so sušenými zelerovými listami. Pridal som aj čajovú lyžičku soli a poriadne premixoval. Stále mi však zostávali väčšie kusy, preto som masu prehodil do malého mlynčeka na korenie a pomlel na prášok.

Posekať na prášok

Polievkové korenie je týmto v podstate hotové. Pri kupovanom si možno všimnete, že obsahuje extrakt z kvasníc. Je to len zámena za donedávna používaný glutaman. Videl som recepty na domáce dochucovadlo, kde pridávali práve usušené čerstvé droždie. Ak to chcete skúsiť touto cestou, pohľadajte radšej vážené, nie hotové balené kocky. Uvažujem, že by som najbližšie skúsil použiť ražný kvások zoškrabaný zo stien korýtka, v ktorom miesim chlieb. Keď ochutnám, dopíšem sem či fungovalo alebo nie.

Polievkové dochucovadlo

Hotový prášok môže dostať aj jedno vylepšenie. Skúste ho napríklad zamiešať do prepusteného masla (ghee) a urobil z neho kocky. Napadlo mi tiež pridať mleté nové korenie, ale nakoniec som si to rozmyslel. Nechcem, aby každá polievka chutila rovnako. Radšej nech len zostane chuťový základ a dochutenie urobím zvlášť. Soli som použil minimum. Nie kvôli chuti, ale skôr ako pomoc pri mletí na prášok.

Ak sa rozhodnete urobiť si polievkové korenie, choďte do toho vo veľkom. Zelenina sa sušením výrazne zmenší, tak aby ste sa nenamáhali kvoli maličkej miske. Čo vidíte rozložené na plechu a už pomleté v skle je výsledok jednej veľkej mrkvy, polovice menšieho zeleru a asi tretiny póru. Sušiť v rúre môžete aj na viacerých plechoch naraz, kľudne aj na troch poschodiach. So zeleninou môžete vymýšlať, skúste napríklad pridať petržlen alebo cesnak.

Hotové polievkové korenie

Robíte si doma polievkové korenie? Máte vlastné finty? Napíšte do komentárov, som zvedavý.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. oooo vyborne, necham sa inspirovat.

  2. Robím presne tým istým postupom ako ty, pridávam aj petržlenovú vňať i koreň a tiež vňať ligurčeka (ľudovo nazývaného „vegeta“). Je pravda, že je výhodnejšie robiť súčasne tri plechy a použiť teplovzdušný ohrev, ušetrí to elektrinu.

  3. janaole

    Ja si robím sušené „polievkové“ korenie už niekoľko rokov. Používam ho nielen do polievok, ale aj do základov omáčok, k dusenému mäsu,… Nesuším v rúre, ale v sušičke potravín a moje finty sú v zásade len dve:
    1. osvedčilo sa mi neobmedzovať sa len na koreňovú zeleninu, ale zakomponovať viac druhov (paradajka, paprika, cuketa,… petržlenová a zelerová vňať a obzvlášť zaujímavá vo výslednej zmesy je cvikla)
    2. do hotového prášku pridávam hrubozrnnú morskú soľ

  4. katkaci

    Ja som svoje prvé polievkové korenie spravila pred pár dňami.Je to skvelá vec a mienim v tom pokračovať. Rozmixovala som surovú zeleninu (okrem koreňovej aj vňate, pór, kel, cibuľu, cesnak) a drť som sušila v sušičke cca deň, zmiešala so soľou a už nasušenými bylinkami, droždie a je toho cca 1/10 váhy zeleniny z 3kg 1l pohár (a trosku som uz darovala)

  5. Emzo Tučko

    Robievam pravidelne vo velkom, na celú zimu. Používam zmes aj ako základ na rýchly vývar na podlievanie. Zmes zeleniny použivám „čo záhrada dala“ tkže je každý rok trochu iná. Zmes zeleniny nakrájam a pomeliem na masovom mlynčeku, potom suším a nakoniec pomeliem s vnatkami ešte raz.

  6. Ja som tiez tak robila domacu vegetu, na prvy raz len v malom mnozstve, len som tu zeleninu susila v maluch davkach na radiatore, vysledok bol na prvy pohlad uplne rovnaky ako na tychto obrazkoch

Napísať odpoveď pre Vierka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.