Pestrý libanonský šalát fatouche s praženým pita chlebom

Libanonský fatouche

Leto je na vrchole, tak by ste nemali mať problém zohnať všetky suroviny na chutný a pomerne známy libanonský šalát fatouche. Práve na ňom som sa naučil voľakedy dávno v Café Fez správne používať veľký kuchársky nôž. Keď sa pustíte do prípravy, uvidíte prečo.

Suroviny

– pita chlieb
– 1 veľkú šalátovú uhorku
– 1 veľkú červenú papriku
– 1 červenú cibuľu
– 2 väčšie rajčiny
– 1 HR čerstvej mäty
– 1 HR petržlenovej vňate
– olivový olej
– citrón
– zaatar

Všetky vňate oberte zo stoniek, lístky jemne uchopte medzi prsty a ostrým nožom pokrájajte najemno. Spomeňte si na lekciu krájania iného libanonského šalátu – tabouleh. Ďalej vezmite uhorku, prekrojte ju po dĺžke a nakrájajte ju došikma na tenké a dlhé prúžky. Z papriky vyberte jadrovník, prekrojte tiež na polovicu a opäť pokrájajte na tenké a dlhé prúžky. Podobne pokrájajte cibuľu. Z rajčín vykrojte jadrá a pokrájajte ich na menšie plátky. Ak použijete cherry rajčiny, bude stačiť, ak ich len prepolíte.

Všetko dajte do misky a poriadne premiešajte. Teraz vezmite arabský chlieb pita a pokrájajte ho na kocky veľkosti asi 3×3 cm. Rovnomerne ich rozsypte na plech, prelejte olivovým olejom a poprášte za’atarom. Dajte do rúry a zapnite gril. Bude to trvať veľmi rýchlo a pita sa začne pripekať. Nezabudnite často prehrabnúť varechou, aby sa opražila rovnomerne.

Hotovú pitu nechajte chvíľu vychladnúť a môžete ju zamiešať do šalátu. Bude to niečo ako chrumkavé krutóny, akurát na arabský spôsob. Hotový šalát môžete pokvapkať šťavou z citróna, prípadne olivovým olejom. Vo Feze sme zvykli pridať aj čierne olivy a rozmrvený syr fetta. Môžete jesť samostatne aj ako prílohu ku grilovanej jahňacine.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Tak toto milujem

    Odpovedať
  2. skvelé, skvelé, mňam :-)

    Odpovedať
  3. Salát fattoush má mnoho podob a vždy je báječný. Kousky opečené pity jsou v něm kouzelné! Já mám v oblibě tento: odkaz na mlsnakocka.blog.cz s cizrnou a kousky citrónu. Perfektní osvěžení. Od příštího týdne ho snad ochutnám častěji a také, jak píšeš, ryby a vše, co se moře týká. Také mne konečně čeká dovolená :-) Tak si ji pěkně užijme! :-)))
    P.

    Odpovedať
  4. dobrotka…ale nesedi mi tam ta paprika..

    Odpovedať
  5. Milujem libanonskú kuchyňu a obzvlášť jej jednoduchosť a lahodnú chuť. Len mi nejde dohlavy prečo všetky suroviny sú pomenované krásne v slovenčine, len tymiánu je ponechaný arabský názov zaatar. Je snáď čosi viac ako ostatné ingrediencie? :D

    Odpovedať
    1. pretoze zaatarom som nemyslel tymian, ale toto odkaz na delikatesy.etrend.sk
      ;-)

      Odpovedať
  6. Presne zaatar obsahuje vsebe len stopové množstvo tymianu a chuťou ho vôbec nepripomína. Pripomenulo mi to sobotné rána v starom prístave v Tel Avive, kde Arabi piekli na ohni laffu, ktorú potierali kyslou smotanou so zaatarom.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *