Vysloboďte karfiol z fritézy a doprajte mu pestré korenie

Karfiol je presne z tej sorty potravín, ktoré sú vopred odsúdené na jedno-dve otrepané jedlá a dosť. Jednoducho kompletne zaznávaná potravina. Ale kulinária je chvalabohu bohatšia ako každodenná rutina varenia.

Špekulovať s karfiolom som začal už dávnejšie, keď som ho orestoval spolu s brokolicou a fukol navrch domáce arašidové maslo. K ďalšiemu experimentovaniu ma nakopli deliciousdays. Karfiol upečený s množstvom korenia, farebný a chrumkavý.

Ružičky karfiolu

Suroviny

– koriandrové semiačka
kumin
– chilli
– hrubá soľ
– sézam
– tymián
– kurkuma alebo karí
– strúhaný kokos
– 1 hlávka karfiolu
– olivový olej
– maslo
– biely jogurt
– biela ryža

Budete potrebovať mažiar. V ňom podrvte všetky korenia, ktoré sú uvedené na začiatku zoznamu surovín. Následne zmes korenia rozmixujte lyžičkou v miske olivového oleja. Potom vezmite stredne veľkú hlavičku karfiolu, rozoberte ju na malé ružičky a opláchnite v studenej vode. Nechajte odtiecť v sitku, prípadne ešte osušte v čistej utierke.

Obalenie karfiolu v korení môžete urobiť v uzatvárateľnej miske. Mne sa nechcelo špiniť ďalšiu nádobu, tak som karfiol rovno vysypal na malý zapekací plech. Celé som to prelial korením a olejom, prikryl alobalom a jemne pretrepal. Takto sa karfiol krásne obalil z každej strany. Stačilo len dať preč alobal a plech hodiť do rúry na pol hodinu zapiecť.

Zmes korenia v mažiari

Upečená karfiol

Plech som ani nekontroloval, ani som neprevracal karfiol, všetko sa krásne zapieklo. Keď jedlo chytilo farbu, vybral som ho z rúry. Pečený karfiol sám o sebe chutil dobre a chrumkavo, ale predsalen trochu bezpohlavne. Áno, paradoxne aj keď bolo na ňom kopa korenia. Ak ho navyše budete podávať s miskou bielej ryže, celé jedlo bude ešte viac bezpohlavné.

Dal by som na panvici jemne roztopiť maslo a krátko v ňom orestoval strúhaný kokos, najlepšie čerstvý.

Presne ako vo vyprážanej verzii, aj tu si karfiol pýta nejakú zálievku, niečo, čím by sa dal poliať. Dal by som na panvici jemne roztopiť maslo a krátko v ňom orestoval strúhaný kokos, najlepšie čerstvý. Po odstavení z plameňa by som k tomu primiešal biely jogurt a dobre rozmiešal. Vďaka tejto omáčke pečený karfiol chytí konečne očakávaný chuťový rozmer a vydá na parádne a sýte jedlo. Stredne veľká hlavička karfiolu nakŕmila u nás dvoch dospelých.

Hotové jedlo

A u vás doma sa kam najďalej dostal karfiol? Len po vyprážanie a kúpeľ v majonéze alebo aj niekam inam? Napíšte do komentárov. A nezabudnite mrknúť aj tento karfiol od Mišky z Indie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (29)

  1. Prave vcera som dojedala jednu varku – kupila som hlavicku karfiolu, aby som ho upiekla v trube, ale moj drahy povedal, ze ma ‘inspiraciu’: rozvaril (: ho v pare so zemiakmi a zapiekol so syrom. jest sa to dalo, ale opakovat to asi nebudeme. Ja zboznujem vyprazany karfiol, ale sa mi ho nechce pripravovat, ale mam rada aj verziu od smittenkitchen, kde sa karfiol pecie v trube s hrozienkami a struhankou.

  2. Nasi ho robia vareny, posypany oprazenou struhankou a poliaty maslom.
    So zemiakmi. Ja som sa nimi inspiroval a robievam tak sparglu.

  3. To je pravda, ze v nasej spolocnosti bol donedavna karfiol, chudacik, obmedzeny len na vyprazanie, ale ja tuto verziu karfiolu fakt nemusim, najradsej ho konzumujem surovy, pripadne len uvareny vo vode.
    Ja som sa s novinkou u karfiolu stretla hlavne v nedavnom vydani casopisu Apetit, kde bol recept na kremovu polievku a tiez cestoviny so zapecenym karfiolom s bielym vinom a slaninkou, ktore boli fantasticke! videla som tam aj verziu tusim na pizzu s karfiolom-co moze byt super, ale tu sme este neskusili.. cize karfiol je aj podla mna nedostatocne ocenena fantasticka surovina! vdaka za recept, vyzera uzasne lakavo a exoticky :) mnam!

  4. Ja robim karfiolove fasirky. Su vyborne.

  5. Priznam sa, ze vyprazany karfiol je jedine z vyprazanych jedal, ktore sa u nas je.
    K tomu robime dip z lyzice kecupu, lyzice horcice, lyzice domacej majonezy (ked nie je, tak vmiesat lyzicu roztopeneho masla) 1-2 strucky pretlaceneho cesnaku, korenie a ak treba stipka soli.

    Potom este zapeceny s brokolicou.
    Mierne predvareny karfiol s brokolicou nakrajat na stredne velke kusky, dat do vymastenej zapekacej misky.
    Zaliat kyslou smotanou rozslahanou s 3 vajickami, solou, koreninami podla chuti (drvena rasca musi byt), bylinkami a dat tak na 40 minut zapiect.
    Da sa jest teple aj studene.
    Priloha podla chuti.

    Neviem si k tomu predstavit ryzu.
    Kamarat nas raz pozval na pecenu kacku.
    Podaval ju s ryzou….bol to pre nas zvlastny zazitok ;-)
    Ale respektujem 100 ludi, 100 chuti.

    Odkedy u nas okusil kacku s loksami, ryza ku kacke sa u nich viac nekonala.

    1. Milan :-) poznam tvoje pocity. Ja dodnes nechapem a nemozem vidiet kombinaciu rezen a ryza – pre mna nepredstavitelne…. a kacka a ryza znie tak cinsky ;) ale lokse su lokse, to je fakt . Mozno kamarat robil pekinsku kacku, ci? Nebodaj k ryzi podaval aj dusenu cervenu kapustu? :-D

    2. Ano, to bola ta „sleha“, s dusenou kapustou. ;-)

  6. Ja robim uz nejaky cas karfiol velmi podobne, recept podla Jamieho Olivera z web stranky. Pouziva sa podobna zmeska korenin spolu s obielenymi rozdrvenymi mandlami a maslo, recept je trochu pracnejsi (karfiol sa blansiruje a koreninova zmes s mandlami opeka na panvici pred zapekanim v trube). Chuti to vynikajuco. Vyprazany karfiol nanho nema.

  7. velmi dobre je karfiolove pyre s oreganovym maslom a zubacom, alebo nejakou inou rybou …

  8. Vyprazany karfiol milujem, ale jem ho mozno raz za dva roky u svokrovcov, ak nan natrafim. Doma ho mam zakazany, drahy ho nema rad. Ale inak robim z karfiolu pyre – ako prilohu (bud len z karfiolu, alebo aj s troskou zemiakov), kremovu polievku dost pravidelne, alebo v zmesovej zeleninovej polievke pre krpca aj nas, dalej mam rada zapekany karfiol, vareny s holandskou omackou a nejaka rybka k tomu… Chystam sa konecne vyskusat karfiol tusim na rimsky sposob – cela hlava sa uvari, potom sa preleje syrovou omackou (co vsetko do nej ide neviem) a takto sa podava. No a zabudla som, indicke veggie kari s cicerom a karfiolom mam tiez rada.
    Btw. mame rovnake maziare ;) Teraz zhanam nejaky obrovsky, na mokre veci, nevies poradit?

    1. Maziar: akykolvek, len nech je zulovy a nie mramorovy. Mramor je porezny a nasava co moze, takze na mokre veci neodporucam. Len zulu. Pozrel by som sa do niektorych orientalnych potravin, obcas tam maju podobne pomocky do kuchyn, nielen potraviny.

    2. Ked je uz rec o maziaroch.
      Viktor, ako je to so starymi, klasickymi mosadznymi/bronzovymi maziarmi?
      Tie kamenne hebeda sa mi nepacia ani omylom.
      Urcite maju svoje vyhody, to je jasne, ale ked ja som taky „starinar“.
      A uz si konecne chcem daky kupit.
      Vyuzijem ho sice len raz za cas, ale co je doma, to sa pocita a jest to nepyta.

      1. Mosadz koroduje, takze ked v tom chces zarobit nieco, do coho ide citronova stava, tak by to nerobilo dobrotu.
        Inak, mam doma jeden keramicky neglazovany maziar, je taky vysoky a pouzivaju ho Thajci na salaty. Je k tomu drevena kyjanicka, takze maziar v pohode odola, zvykne sa pouzivat prave na mokre veci. Uplne som nanho zabudol. Kupoval som ho v Naan na Feriencikovej v BA, az tam ten obchod este je, tusim maju aj eshop.

    3. Salat pripravovany v spomenutom keramickom maziari sa vola Som Tam a ma viacero variacii, najbeznejsi je zo zelenej papaje. Dobra a dostupna je verzia z mrkvy, pripadne zo zelenej fazulky alebo uhorky, pripadne kapusty, zaujimava je aj verzia s ovocim. Maziar ma nazov Lao.

      Som Tam
      Do maziara dame 2-3 cele cerstve cili papricky, 1-2 struciky cesnaku a len trochu podrvime, nie na pastu. V tejto chvili mozeme pridat malu hrst nasucho opecenych a olupanych arasidov a este menej susenych kreviet, je to volitelne. Takisto mozeme pridat 2-3 na kratke kusky pokrajane struky cerstvej zelenej fazulky a opat len trochu podrvime. Pridame 4-5 cherry paradajok prekrojenych na polovicu alebo priblizne rovnake mnozstvo klasickej paradajky pokrajanej na kusky, stavu z limety, palmovy alebo obycajny cukor, opat trochu podrvime a premiesame. Pridame mrkvu nastruhanu na hrube, podla moznosti dlhsie rezance, ochutime rybacou omackou a trochu podrvime a premiesame. Okostujeme stavu a doladime podla chuti, urcite ma byt stiplavy. Podavame na tanieri s cerstvou kapustou, zelenou fazulkou a uhorkou.

      Tradicne sa Som Tam podava s grilovanym kurcatom a lepkavou ryzou.

      Thajcania radi pridavaju do niektorych verzii salatu aj solene fermentovane polne kraby a takisto aj glutaman. Pri priprave salatu Som Tam sa este pouziva lyzica v druhej ruke, jednou rukou drvime a druhou zaroven miesame.

    4. Parada, vdaka za odpoved.
      Citron je u naj len do caju, citronady a kora do tvarohu na tvarohovy kolac.
      V ziadnom pripade nie na rybu (uz vidim tie rekcie ze sme barbari ;-))
      Bude to cisto len na drvenie korenin, takze beriem tu mosadz.
      Este raz dik.

  9. Zulovych som par videla, ale objemovo sa mi ani jeden nepozdaval. Fakt pekne a velke som videla na Naschmarkte, aj za super ceny, ale trepat neviem kolko kilove hovado na vlakovu stanicu sa mi nechcelo ;) Mala by som si spravit vylet do Viedne, davno som tam nebola. Teda, ak medzitym neobjavim maziar aj pobliz ;)

  10. Si ma inspiroval s tym kokosom, trosku som to preonacila, ale myslim, ze to bude dobre :) Uz sa to pecie!

  11. Karfiol v paradajkovej omacke

    Rozohrejeme 1 misku olivoveho oleja, oprazime v nom 1 velku cibulu pokrajanu na rezance, pridame 1 konzervu lupanych paradajok, sol a nechame podusit. Pridame ruzicky jedneho karfiolu a pomaly dusime do makka, obcas ho treba premiesat.

    Na tanieri mozeme pokvapkat citronom, posypat petrzlenovou vnatou, mletym alebo podrvenym ciernym korenim, podavame napr. s bielym pecivom. Mozeme podavat aj studene.

  12. samuela

    U nas sa karfiol posekany na drobnucko pridava do uplne klasického cesta na zemiakovo-cesnakove placky , a vypraža na panvicke s toskou oleja, asi nie prilis zdrave ale chutne jak šlak :))) ak nie je po ruke karfiol, pridavam najemno posekanu brokolicu alebo postruhanu dyňu, cukinu, cokolvek.

    Viktor , co sa tyka obalovania „neobalitelnych“ veci, ja pouzivam fintu ktoru ma naucila kamoska, ci uz struhanku alebo v tvojom pripade koreniny nahadzem spolu s obalovanou vecou do mikrotenového sáčika, urobim uzol a poriadne pretrepavam kym nemam vsetko obalene podla vkusu :)) potom sacik jednoducho otvorim veci vyberiem a sacik vyhodim-minimum spinaveho riadu, maximalna spokojnost a rychlost. Uz tako dokonca pácujem aj maso na grilovačku, odporucam, treba vyskusat a inac uz to robit nebudes ;)))

  13. Dalsia inspiracia

    Skuste vysmazit trochu predvarene ruzicky karfiolu v cesticku a podavajte s nasledujucimi dipmi, citronom, olivami, s nejakym letnym salatom a bielym pecivom ako kompletny obed alebo veceru. V uvedenej kombinacii je to ale skor jedlo na letne dni, ale kedze sa tema karfiol vytiahla teraz, pridavam to sem:)

    1) Bielu zemlu namocime do vody, vyzmykame, rozotrieme s bielym jogurtom, znacnym mnozstvom cesnaku, ochutime solou a citronovou stavou. Dip ma byt polohusty. Podavame poliate olivovym olejom.

    2) Rozotrieme cesnak, pridame velke mnozstvo cerstvej posekanej petrzlenovej vnate aj s posekanymi jemnymi stonkami, sol, citronovu stavu a premiesame. K tejto zmesi pridame olivovy olej zhruba v pomere 1:1 a dobre premiesame.

    Dobru chut:)

  14. Karfiol a’la paprikas.
    Rozdeleny na drobne ruzicky a kratko povareny karfiol sa prida k orestovanej, posolenej cibulke, moze sa pridat aj zopar nadrobno posekanych sampionov. Mnozstvo a pomer sladkej/palivej mletej papriky podla chuti.
    Podlejeme kvapkou ruzoveho vina, neskor vodou a podusime. Pred dovarenim pridame smotanu a mozme zahustit. Ako priloha halusky alebo cestovina.

    1. robite mi radost vsetci, vidim, ze karfiol je definitivne rehabilitovany ;-)

    2. samuela

      Fíííha, tak Karfiol a´la paprikas vyzera velmi „jeditelne“ , urcite vyskusam. :)))

  15. Peter Cuky Škripko

    Moja mamka (najlepsia kucharka) robi odjakziva karfiol tak, ze ho najprv oblansiruje, potom osmahne v struhanke a nakoniec da zapiect s paradajkami, smotanou a syrom + cerstva bazalka. Neskutocne dobra kombinacia a chutne, typicke letne jedlo. Aj ked sa jej stale cudujem ze sa jej s tym chce tolko babrat, ten vysledok za to stoji. Mne k tomu ide zemiakova kasa, alebo zemiaky na masle.

    Dalej mal u nas karfiol velky uspech gratinovany spolu s brokolicou a zazvorom + opat paradajky.

    Karfiolovy krem je tiez velka mnamka, len ho treba dobre dochutit.

    Karfiol na drobno je tiez velmi dobry v letnej zeleninovej polievke s mrkvou a hraskom + pecenove gomboce napriklad.

    No a nakoniec: Mne chuti aj surovy karfiol :)

    1. Pečeňové gombóce! To je slovo mojej mladosti! Dík za pripomenutie ;-)

  16. Uprimne som sa k pecenemu karfiolu staval dost skepticky, ale chut ma neuveritelne prekvapila, urcite zaradim do jedalnicka castejsie…

  17. simonka

    ja karfiol milujem ale zasadne nevyprazam… bud robim karfiolove fasirky, alebo z vajickom, alebo – a to mame najradsej ho uvarim aj s brokolicou, poukladam na plech, na to rozhadzem dva male zemiaky nakrajane na malinke kocky, zalejem kyslou smotanou a posypem syrom :)

  18. Tento recept mi urobil veľkú radosť :) jednoduchý, rýchly a chutný, práve sme ho dojedli a bola to veľká mňamka, akurát som nemala chilli, tak som pridala trochu zeleného korenia a pre farbu aj červené korenie. Ako prílohu som urobila plnené sladké zemiaky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *