Pečené slivky s pistáciami a korením

Slivky - úvodná

Pomaly dozrievajú bystrické slivky, máme ich doma za niekoľko saklov. Časť išla do obligátneho slivkového koláča a ďalšiu časť som prepolil, odkôstkoval a nechal zamraziť ako zásobu na podobné koláče v zime. No a zvyšok sa len tak pojedá. Keďže koláč už bol, špekuloval som, čo iné mlsné z nich spraviť. Upiecť, posypať pistáciami a korením, navrch smotana!

Už samotná príprava je zmyselná a priamočiara. Drvené korenie v mažiari robí svoje…

Korenie v mažiari

Suroviny

cca 20 sliviek, prepolených a vykôstkovaných
2 PL hnedého cukru (použil som trstinový)
50g masla, nastrúhať
tretinu HR múky
½ HR sekaných pistácii
škoricu, badyán, anýz, klinčeky

Začnite slivkami. Opláchnuť, prepoliť a odkôstkovať. Čisté polovice naukladajte šupkou dole na plech. Namiesto plechu sa mi osvedčilo veko z oválnej jenskej misy. Potom v mažiari podrvte všetky korenia, aby bolo výsledné množstvo väčšia čajová lyžička (viď foto hore). Klinčeky idú potrviť ťažšie a lúbia zostávať vo väčších kúskoch, tak môžete použiť aj mleté.

Nie, toto nie je nejaka lacná strúhaná eidamská tehla.

Do misky nastrúhajte maslo (áno, maslo sa dá strúhať, viď foto hore), pridajte pistácie, cukor a korenia. Postupne pridávajte múku a vypracujte rukami mrveničku. Podľa toho, ako sa bude oddeľovať, pridajte alebo uberte z múky. Hotovou mrveničkou posypte rovnomerne slivky a nechajte piecť vo vyhriatej rúre pri 180-200ºC. Hotové by mali byť asi za 20 minúť, ale orientovať sa môžete aj podľa mrveničky a jej zafarbenia.

Mrvenička na slivky

Hotové slivky naservírujte na taniere a máte viacero možností. Buď ich polejete kyslou smotanou, šľahačkou, bielym jogurtom alebo použijete vanilkovú zmrzlinu. Ako dekorácia navrch smotany patrí aj štipka sekaných pistácii. Ak použijete ku slivkám čokoľvek studené, môžete to uložiť aj vedľa nich, nie navrch. Viem si predstaviť, že kombinácia horúcich sliviek a studenej zmrzliny je určite zaujímavá. Mimochodom, k dezertu sa nám výborne hodil rizling rýnsky.

Poviem rovno, že po tomto dezerte mi napadla jediná myšlienka. Načo sa vôbec babrať s cestom alebo vymasťovaním formy, keď sa nebíčko v papulke dá spraviť aj takto ľahko. A vôbec, dnes večer ich spravím znova!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Hmm, tento recept ma zaujal ale kedse som lajk – co je to HR? :) hrncek?

    Odpovedať
  2. ano, HR je hrncek (s objemom cca 2dcl). Vdaka za upozornenie, pridal som do textu prakticke vysvetlivky, kde ked prejdes mysou cez skratky, tak by sa ti malo zobrazit vysvetlenie.

    Odpovedať
  3. skvelé, takto mlsať :) U nás sú ešte zelené :(

    Odpovedať
  4. pekne vidno, jak to postupne smerom na sever dozrieva. Tieto nase su od babky z juhu, u nas budu tiez co nevidiet a pozeram, ze k vam to postupne tiez dorazi. Aspon uz dopredu vies, co s nimi… ;-)

    Odpovedať
  5. Takyto dezert sa vola v anglo-saskom svete crumble. ovocie moze byt hocijake, dobre su jablka s rebarborou, broskyne, slivky, alebo samotne jablka. Je to lahke, aj do zaludka , aj na pripravu. Poliat sa moze aj takym kremom ako ide na dukatove buchticky- custard.

    Odpovedať
  6. jasne… sak crumble je vlastne mrvenicka ;-)

    Odpovedať
  7. AKO SA ROBIA SUSENE RAJCINY?

    Odpovedať
  8. zrovna tu sa sice bavime o slivkach, ale dobre:

    na slnku ich uz nevysusis, takze jedine v susicke, pripadne rure na nizkej teplote (50-60 C). Obycajne ich zvyknem trochu pocukrovat, trochu osolit, davam tiez rozmarin. Podla velkosti rajcin ich bud prepolim alebo rozstvrtim. To prve plati pre rajciny typu roma, to druhe zasa pre obrovske mastodonty typu vinohradnicke rajciny. Poukladat supkou na papier na pecenie. Kolko sa budu susit? Dlho… ;-) Aj niekolko dni.

    Odpovedať
  9. Krásný, voňavý recept! Přesně to mne napadlo – i bez těsta lze vykouzlit fajn dezert. Dovedu si to představit s vychlazeným řeckým jogurtem :-)
    P.

    Odpovedať
  10. Beerman

    Recept som počul na Vive a hneď som bežal na net a potom do záhrady natrhal slivôčky a spravil som :-)) Tak ako Viktor som rozmýšľal čo s nimi a teda vďaka za nápad. No a spravil som si také malé vylepšenie na francúzsky spôsob, slivky aj mrveničku som postriekal koňakom, teda pardón brandy a do korenia pridal kardamom, na to kozí jogurt = jedna báseň. Teraz tak sa pohrávam s myšlienkou ešte tie slivôčky predtým jemne namarinovať v brandy, slivovičke, špirituse… :-)) Viktor čo Ty na to??

    Odpovedať
  11. ano ano, kardamom ja mozem, urcite sa tam hodil. A brandy je tiez urcite dobry napad, viem si to zivo predstavit… Dobra praca, Beerman! ;-)

    P.S. na tej Vive, v akej relacii alebo suvislosti to povedali?

    Odpovedať
  12. Beerman

    Yes kardamom sekol a brandy taky tak. Na tej Vive, kedy, ako fakt neviem. Ja radio a manzelku pocuvam jednym uchom dnu a druhym von. len ked je nieco dolezite napr- rexeptik tak zapnem prijem naplno… Ale asi to mali z vybrali.sme.sk kde niekto slivky poslal.

    BTW off topic vies nieco o povode chile/chili con carne??? Mam taku malu polemiku s BAnovinami a zhanam kompetentne info od expertov…

    Odpovedať
  13. povod chile/chili con carne. Co viem, tak prapovod je v Spanielsku – v chile con carne, cize papricky s masom v preklade. Az na novom kontinente sa z toho stalo chili con carne, cize čili s masom. Kde presne, ci v Mexiku alebo US, to sa tusim hadaju dodnes… ;-)

    pomohlo?

    Odpovedať
  14. Beerman

    Ani nie, to už viem. Že prapovod je v Španielsku/Portugalsku je vraj iba mýtus, asi spojený s tým že „vynálezkyňa“ alebo tá čo to prvá zdokumentovala recept/jedlo mala španielske meno. Ale vraj jedlo vzniklo asi niekde na pomedzí dnešného Mexika a Texasu, chile alebo veľmi podobne nazýval papričky čípoš jeden mexický indiánsky kmeň, ale jedlo spopularizovali a zžili sa sním texasania a amíci všeobecne o čom svedčí aj to keď si zadáš do Googlu chile con carne, dostane najprv chili con carne až niekde na konci chile con carne, lebo Google hľadá aj synonymá na chile a ukazuje najprv výsledky kt. sú najpopulárnejšie (čiže chili). Ak xceš presne IBA chile con carne, treba zadať pred dané slovo znamienko + čiže +chile con carne, až vtedy dostaneš „IBA“ chile con carne. A keď vraj vMexiku povieš že xceš chili con carne, tak vedia odkiaľ pochádzaš a že máš amícky pas a dajú Ti niečo iného.., takže správne je vraj pýtať si chile con carne, všetko samo s jedným L.

    Odpovedať
  15. Dnes vyskúšam, dakujem za tip…a kedže sa budem mordovať s malými ringlotkami a odkôstkovávať ich(máme ich plnú záhradu), tak si dovolím trochu lenivosti s mažiarom a použijem masala korenie, čo si dávam do čaju…len je v nom ešte kúsok zázvoru a čierneho korenia. :)

    Odpovedať
  16. […] Komu sa nechce babrať s cestom, skúsi jednoduchšiu verziu – Pečené slivky s korením a pistáciami. […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *