Pečené mladé zemiaky s bryndzou a pažítkou

Ešte jeden recept na rýchle bryndzové jedlo. Nazval som ho „predštádium“ bryndzových halušiek. Žiadne šúpanie zemiakov, žiadne varenie halušiek. Toto jedlo bude rýchle, efektívne a s cesnakovou pažítkou, maslom a májovou bryndzou pozdvihnuté na fajnovú delikatesu.

Suroviny

– mladé zemiaky
– májovú bryndzu
– cesnakovú pažítku
– maslo
– soľ
– cmar alebo zákvas

Vezmite mladé zemiaky a poriadne ich opláchnite pod vodou. Nechajte v šupe, prekrojte ich napol a poukladajte na plech vystlaný alobalom. Posypte soľou, prípadne navrch poukladajte zopár plátkov masla a nechate piecť, kým nebudú hotové.

Keď sa tak stane, vyberte z rúry a naservírujte na taniere. Navrch horúcich zemiakov nechajte roztopiť polievkovú lyžicu masla. K zemiakom dajte stolovníkom na stôl misku čerstvej bryndze a nasekanú cesnakovú pažítku, prípadne aj soľ. Nech si každý pomrví na zemiaky všetkého podľa svojho vlastného gusta.

Alternatívne skúste zameniť pažítku za petržlenovú vňať alebo ešte lepšie, nasekaný kôpor.

Je výborné, keď si môžete vidličkou pučiť upečené zemiaky v roztopenom masle a miešať si ich tak s bryndzou a pažítkou. Alternatívne skúste zameniť pažítku za petržlenovú vňať alebo ešte lepšie, nasekaný kôpor.

Ak máte chuť, zapíjať môžete cmarom či zákvasom, ale nám s milovanou sa včera na večeru celkom hodil slovenský chardonnay z Topolčianok.

P.S. Bryndzu som kúpil v Bryndziarni v centre Turčianskych Teplíc. Ovčie mlieko berú napríklad od baču zo salaša v neďalekej obci Háj. Ten má zasa výborný čerstvý aj údený syr, je zhovorčivý a milý.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Tak tohle je přesně případ, kdy si na maso ani nevzpomenu. Vynikající kombinace, na kterou bych se s chutí hned vrhla! A k pití souhlasím s tím zákysem :-)))
    P.
    :-)

    Odpovedať
  2. ano ano!
    jednoduche a uzasne a tak slovenske :)

    Odpovedať
  3. Peter Ondrejka

    mhm… majova bryndza. Dakujem za inspirovanie :)

    Odpovedať
  4. slo-ven-ske???
    odkial su tie mlade zemiaky??

    inac to samozrejme vyzera vyborne len sa mi nezda komentar pana/pani cislo 2.

    Odpovedať
  5. Priznam sa, musim sa opytat v nasom malom obchode, ze odkial beru.

    Odpovedať
  6. Pán a či pani sim,

    neriešim „pôvod“ zemiakov, riešim to, že zemiaky, bryndza a aj pažítka su typické slovenské suroviny :) Alebo?

    Ale ako vidím, niektorí ľudia majú potrebu zabŕdať. Veď hlavne, že je o čom alebo lepšie povedané do čoho :) Na čo by sme sa mali radšej spoločne tešiť, keď si môžme zabrdnúť :)) Veď je to vlastne tiež také…. slovenské!

    Odpovedať
  7. Vyzera to vyberne. Mozno budem za blbu, ale opytam sa: co je to cesnakova pazitka? Je to pazitka s cesnakom alebo nejaky specialny poddruh pazitky? (a poznamka na okraj: pise sa vidlicka, nie vydlicka).

    Odpovedať
  8. Katka: pokojne sa pýtaj. Je to Allium tuberosum – cesnaková pažítka, čínska pažítka. Vyzerá ako pažítka, chutí ako cesnak. A vďaka za opravu :-(

    Odpovedať
  9. pocuj Bira
    zemiaky prisli na nase uzemie zhruba 1200 rokoch po „starych Slovakoch“, takze sa da diskutovat aj o tom, co je typicke. ale mne sa nechce. ja Ti uznam, ze kedysi Slovaci nemali co ine jest a dnes zasa ma kopa z nich mentalny blok jest cokolvek ine.
    takze ano, je aj interpretacia, ze je to typicky slovenske.
    ak nemas zemiakove pole, tak aspon pozri z okna na oblohu, a povedz mi ci uz je realne, ze su slovenske nove zemiaky. ja Ti pisem z Istanbulu a odtialto to vyzera, ze este nie …
    z tohoto pohladu mi prislo vtipne, ze americky koren s rumunskym syrom vyhlasujes za slovenske jedlo. o povode dutej zelenej travy sa bojim nieco zistovat. neponizujem Ta, nemyslim si o Tebe nic zle. netreba recnit o zabrdani.

    Odpovedať
  10. mila a ci mily sim na toto sa uz regovat ani neda, bo co som napisala ostalo nepochopene, ale aspon som sa pobavila :))

    Odpovedať
  11. SIM: Nie je absurdne nazerat na akukolvek narodnu kuchynu skrz to, ci nejaka plodina ma v danej krajine aj svoj povod ? :)
    Zemiaky su sucastou slovenskej kuchyne uz nejake to storocie, ved co ine sa pridava do nasich halusiek, pirohov, sulancov, loksi, dzadkov a mnoho dalsich jedal, ktore jedavali nasi pra-pra-predkovia a ktore jedavame stale aj my? Moja prababka mi casto rozpravala o tom, ako jedavali obycajne zemiaky s poharom mlieka, ked nic ine na stol nebolo…
    To, ze niekto cti tieto tieto jednoduche jedla aj dnes nie je dovod na to, aby bolo o nom konstatovane, ze ma mentalny blok jest nieco ine.
    A pokial ide o bryndzu – syr , ktory mozme povazovat za jej predchodcu sem skutocne doniesli rumunski valasi pred par starociami spolocne s chovom ovci, ale jej dnesna podoba a sposob vyroby je cisto slovenska zalezitost. Povodna „bryndza“ totiz nebola vobec makkym roztieratelnym syrom.. napokon o originalite slovenskej bryndze (a to konkretne tej, ktoru viktor pouzil vo svojom recepte) svedci aj fakt, ze slovne spojenie „slovenska bryndza“ je zapisane v registri chranenych oznaceni EU.
    takze tak. myslim, ze bira neriesila to, odkial presne pochadzaju nove zemiaky na viktorovom tanieri, ale to, ze zemiaky su pre slovensku kuchynu typicke. V tomto kontexte je tvoje vyjadrenie o „pozerani z obloka, ci na oblohu“ skutocne skor zosmiesnovanim ineho diskutujuceho a nemyslim, ze toto je to, co na tejto stranke chceme riesit.

    Odpovedať
  12. Ludia neblaznite, sak ide len o krumple a plny bachor! ;-)

    Odpovedať
  13. jejda sa na mna vsetci sypete. povodne som nechcel hovorit o tom, co je a co nie je slovenske, len vtipne upozornit, ze mlade zemiaky budu dnes skor izraelske alebo francuzske… proste ma zaskocila ta surovina, u nas v obchode ich este nemaju. to je cele.
    (ale musim sa krotit, aby som neprilieval olej do ohna. dnes som totiz v Istanbule jedol bryndzu a 100% nebola slovenska – ano, ano, z ovcieho syra sa asi vela roznych chuti dostat neda…)

    Odpovedať
  14. No! Aby nam vobec nejaka bryndza este ostala… po tychto spravach odkaz na ekonomika.sme.sk

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *