Pečená „sekaná“ z pohánky a tofu

Osobne by som si zrejme klasickú sekanú nekúpil, ale zato si ju rád spravím z pohánky a tofu. Príprava je pomerne rýchla a väčšinu práce urobí rúra. S patričným dochutením ju možno zjedia aj tí, ktorí si myslia o tofu, že sa používa na zatepľovanie…

Suroviny

– 250g pohánky
– 2 vajíčka
– 1 čisté tofu
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 cibuľu
– 5 PL strúhanky
– majorán a koriander
– petržlenovú vňať
– olivový olej
– soľ a čierne korenie

Začnite pohánkou. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu a pridajte pohánku. Povarte pod pokrievkou minútu, odstavte z plameňa a zabalte do kuchynskej utierky alebo zástery. Nechajte tak presne 20 minút. Keď rozbalíte hrniec, zistíte, že pohánka niekoľkonásobne zväčšila svoj objem.

Zlejte prebytočnú vodu a vráťte naspäť do hrnca. Pridajte strúhanku, nadrobno posekanú cibuľu, rozdrvené strúčiky cesnaku a pár lyžíc oleja. Pridajte tiež majorán, drvené semiačka koriandra, petržlenovú vňať a strúhanku. Na jemnom strúhadle do masy nastrúhajte celé tofu, a poriadne premiešajte. V tejto fáze ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čerstvo pomleté čierne korenie. Na záver pridajte vajíčka. Ak by masa nedržala pokope, pridajte ešte tretie.

Základ chuti je v správnom korení. Skúste aj iné kombinácie, napríklad sušené hríby, borievky, rozmarín…

Z masy vyformujte dva rovnako veľké šulce, obaľte ich v strúhanke, zamotajte do alobalu a nechajte piecť pri 200°C asi 25 minút. Potom rozbaľte a pečte ešte ďalších 10-15 minút, aby vám nezačala prihárať strúhanka navrchu. Kto má chuť, môže dovnútra umiestniť aj varené vajíčka, kúsky syra alebo plátky papriky. Základ chuti je však v správnom korení. Skúste aj iné kombinácie, napríklad sušené hríby, borievky, rozmarín. A komu sa nechce tvarovať šulce a babrať sa s alobalom, ten celú masu umiestni hoci aj do bábovkovej formy.

Hotové „sekané“ nakrájajte na pláty a môžete podávať s prívarkom. Napríklad zemiakovým. Alebo ich môžete preliať jogurtovým dresingom a konzumovať len tak, ako teplé predjedlo. Mne chutili aj studené, viem si predstaviť vziať si ich na desiatu do práce. Zasýtia, netreba ich zhrievať a neumažú.

Notorický mäsožravec ma nepošle do čerta, ale vynájde sa. Dovnútra pridá šťavnatú klobásu a bude sa tešiť na chuť, ktorú má rád.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (13)

  1. Ahoj,
    prva veta je prilis tazka na moju psychiku. Masovu sekacku si nekupis ale rad si spravis sojovu. Nezabudol si na jeden velmi vyznamny medzistupen?
    Sorry ale zvysok clanku je strasne neostry, vobec to nemozem precitat, az na konci sa crta slovo klobasa.
    :-)

    Odpovedať
  2. neboj sa, zajtra dostanes pečené kurátko s fenilkem… ;-)

    Odpovedať
  3. S tými hríbami by to snáď šlo, aj keď mäso je mäso :-)

    Odpovedať
  4. Najvacsi omyl podla mna pri vege jedlach, ze ludia v nich hladaju nieco, co nikdy nebudu mat – masovu chut. Vege jedlo nema byt nahrada za masove, je to skratka len ina kategoria jedla, iny typ a ina chut.

    Odpovedať
  5. Určite áno, mám množstvo obľúbených bezmäsitých jedál, pri ktorých ma ani nenapadne hľadať mäso, či mäsovú chuť. Je to zaužívaný stereotyp, že keď počujem sekaná, podvedome očakávam mäso, pričom keď si dám falafel, nebudem ohŕňať nos, že v ňom nie je ukrytá klobáska :-D A tofu – to už je len môj predsudok :-)

    Odpovedať
  6. Ved preto som dal tu sekanu do uvodzoviek…
    Tvoja poznamka o tofu – pouzil som ju schvalne, lebo sa mi paci ako vtip ;-)

    Odpovedať
  7. Viktor, včera som sa pustila do receptu, ale niečo som urobila asi zle, lebo „sekana“ sa mi piekla skoro 3 hodiny, kym bol vnutrajsok ako tak tvrdsi… neviem ci som pouzila spravnu pohanku – kupila som lupanu, tzv. lamanku. ked som vsak na zaklade instrukcii otvorila hrniec tak na mna cucala naducana perina pohanky bez kvapky vody (takze nebolo co vylievat)… tak som to dopekala este na nizkom plechu a nechala poriadne stuhnut… no nebolo to ono :-( neviem kde som urobila chybu. nejaka rada? :-)

    Odpovedať
  8. No, v zasade sa to tak dlho nemalo piect. Ani nemusi, pretoze pohanka je uz beztak uvarena a vajicku staci malo, aby vytuhlo, toboz v rure. Pohanku si mala spravnu, ma byt lupana.

    Aha, mozno som zabudol v recepte spomenut, ze vnutro nebude po upeceni uplne stuhnute. To bude az na druhy den, ked rolku odlozis do chladnicky a na druhy den nakrajas ako studene rezy. Ked ju vezmes cerstvu, tak ju budes dokazat nakrajat, ale nebude uplne pevna. Vysledok v kazdom pripade nema byt tuhy druk na ovalenie niekoho ;-)

    Odpovedať
  9. aaaha, tak v tom bol pes zakopaný :-) ja som bola taká nedočkavá, že som to celé vylupla von na servírovací tanier (piekla som to vo forme na biskupský chlebíček) asi pol hodku po vybratí z trúby… dnes to má už fajn konzistenciu… tuhý drúk nevznikol, akurát korka je fajne chrumkavá :-)

    Odpovedať
  10. Ano, pol hodka staci, na druhy den lepsie a hej, chrumkava korka ;-)

    Odpovedať
  11. jaroslav

    tiez velmi podobny recept

    odkaz na recepty.pozri.sk

    chuti velmi podobne klasickej sekanej s masa…

    Odpovedať
  12. Veronika M.

    Super, urcite vyskusam. Len poznamka – voda z pohanky by sa nemala vylievat, lebo je v nej rutin. Takze idealne je tak vody tolko, aby sa vsetka vcucla a nedoslo k strate zivin. Ja davam pomer 1:1,5 (pohanka:voda), tiez pouzivam lamanku a necham ju len kratko zovriet a nechat dojst.
    Btw niekto ju len namaca na noc do studenej vody a vobec ju nevari (potom ma RAW verziu), to by som tiez chcela vyskusat.

    Odpovedať
  13. Akurát sa sekaná pečie v rúre, tiež som mala lámanku, ale podľa mňa sú lepšie celé tobolky a tie nechať zvariť a dôjsť, presne ako sa odporúča v recepte. Do „sekanej“ pridávam sušené kvasnice, dávajú tú „mäsovú chuť“. Ja viem, že sa tu spomenulo, že prečo silou-mocou napodobňovať mäsovú chuť vo vegánskych, či vegetariánskych jedlách, ale za mňa – jem mäso, ale varím i vegánsky, resp. vegetariánsky /i v rodine mám vegána, vegetariána/ a pripraviť takéto jedlo, aby nebolo príliš chuťovo odlišné od „mäsového zvyku“ je pre mňa celkom fajn. :-D Ale mne ako všežravcovi by bola vsunutá klobása tuu mač““, do takéhoto jedla mi to príde ako prznenie.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *