Paštéta z králika a gaštanov

Skúšali ste králika na červenom víne, ktorého sme nedávno robili? Potom vám možno zostalo trochu mäsa na výbornú gaštanovú paštétu.

Suroviny

– 2/3 uvareného králičieho mäsa
– 1/3 gaštanov
– demi glace
– maslo
– soľ

Postup je rýchly a výsledok výsostne sezónny. Začnite králikom. Uvarené mäso oberte od kosti. A ak náhodou natrafíte aj na mastné kúsky, oberte ich tiež. Králik je suchý, takže každé šťavnatejšie sústo je vítané.

Dôvod, prečo sme začali oberaním mäsa je jednoduchý. Podľa jeho množstva potom uvidíte, koľko gaštanov máte nechať pripraviť. Pomery sú napísané v rozpise surovín.

V hrnci si rozohrejte vývar. Narežte gaštany a hoďte ich do vriaceho vývaru. Stiahnite plameň a varte pomaly asi 20 minút. Moje gaštany boli dosť malé, takže 20 minút akurát stačilo. Väčšie gaštany môžu potrebovať viac.

Kuter je dobrý pomocník na paštéty

Zapáľte si večer sviečku, otvorte fľašu rulandského modrého (inak zvaného aj pinot noir) a paštétu si natrite na toastovaný chlieb.

Zakiaľ sa vám varia gaštany, dajte obrané kúsky mäsa do kutra (alebo mixéra). Keď sú gaštany hotové, očistite ich a tiež pridajte k mäsu. Na záver si zohrejte trochu demi glace s maslom. Stačí len tak, aby sa spojili. Prilejte ku králikovi a gaštanom, pridajte soľ a rozmixujte na hladkú masu. Keby bola príliš suchá, môžete pridať ešte trochu roztopeného masla.

Ak by vás to zvádzalo dať viac gaštanov, rozmyslite si to. Výsledok by mohol byť príliš sladkastý a celá paštéta by chutila skôr ako gaštanové pyré s mäsovým nádychom. Niekomu z vás by možno napadlo k mixovaniu prihodiť povedzme rozmarín alebo cesnak. Tým, že sa zajac varil v červenom víne a pridali sme aj demi glace, chutí je v paštéte akurát. Netreba ich prebíjať ďalšími.

Čo s paštétou? Zapáľte si večer sviečku, otvorte fľašu rulandského modrého (inak zvaného aj pinot noir) a paštétu si natrite na toastovaný chlieb. Zvyšok uložte do vzduchotesných nádobiek a uskladnite v chladničke. Spotrebujte čo najskôr.

Paštéta z králika a gaštanov

Hotová králičia paštéta

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. zaujimavy recept, my si robime tiez doma pastetu ale klasicku z kuracich pecienok a s troskou masa, bud bravcoveho alebo kuracieho a na zaver ked pastetu dame do poharikov, tak ju este klasicky sterilizujeme ako ovocie alebo zeleninu na zimu a tym padom pasteta vydrzi dlhsie (i ked pri takej dobrote sa zje velmi rychlo :) )

    Odpovedať
  2. V klietke mi pobehuje 7 králikov. Traja z toho idú do hrnca. Na víne som už robil, no tá paštéka je super nápad. Vďaka za tip.

    Odpovedať
  3. viete niekto poradit kde by sa dali zohnat vhodne gastany? vdaka

    Odpovedať
    1. V supermarkete urcite nie, polovica plesnivych. Jedine na trhovisku.

      Odpovedať
  4. Ahoj Viktor, da sa ta pasteta dakym spôsobom zavarit aby vydrzala aj niekolko tyzdnov? Ku kralikovi sa prilis casto nedostaneme tak aby bolo do zasoby.
    Vdaka

    Odpovedať
    1. Myslim, ze asi len zavarit.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *