Ovčí syr a iné dobroty zapečené v kukuričnom koláči

Recept na slaný koláč s polentou a ovčím syrom

Začína byť chladno, preto začínam viac používať rúru a vypekať v nej jedlá aj koláče. Samozrejme aj kvôli príjemne sálavému teplu… Leto sa už definitívne skončilo, ale našťastie zanechalo za sebou trochu úrody, ktorú som sa rozhodol vopchať do pečeného kukuričného koláča. Spolu s čerstvým ovčím syrom práve dovezeného zo salaša v Háji.

Suroviny

– 250g kukuričnej múky (polenty)
– 2 papriky (zelenú a červenú)
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– ovčí syr (alebo tofu)
– oregáno
– olivový olej
– soľ
– petržlenovú vňať

Začnite vodou. Vezmite hrniec a dajte doň 1½ až 2 litre vody. Nezabudnite posoliť a nechajte zovrieť. V medzičase očistite papriku a pokrájajte ju na centimetrové kocky. Rovnako očistite cibuľu, nasekajte ju na hrubšie kúsky a osmahnite na olivovom oleji. Na kocky si pokrájajte aj ovčí syr. Kto chce, môže ho nahradiť s tofu. Zapnite si rúru a predohrejte ju na 200°C.

Voda vám začala vrieť, tak do nej môžete nasypať polentu a stíšiť plameň. Pravidelne miešajte asi 5 minút, aby masa neprihorela a môžete odstaviť. Do polenty pridajte papriku, cibuľu s olejom, rozpučený cesnak aj syr a zľahka premiešajte. Teraz vezmite plech na pečenie a nalejte do nej celý obsah hrnca. Zostalo vám veľa lepkavej polenty v hrnci? Pomôžte si cukrárskou špachtľou a vyškrabte posledné zvyšky masy do plechu.

Vlejte kukuričnú masu do tortovej formy

Ak chcete ísť na efekt, môžete namiesto plechu na pečenie použiť tortovú formu.

Rajčiny pokrájajte na kolieska a rovnomerne ich poukladajte na polentu, tak aby ste nimi zakryli celý koláč. Potom posypte sušeným oregánom. Takto pripravené jedlo dajte do rúry a nechajte piecť asi 30 minút. Ak chcete ísť na efekt, môžete namiesto plechu na pečenie použiť tortovú formu. S uvedeným množstvom odporúčam rozdeliť masu do dvoch foriem. V jednej by bol koláč príliš hrubý a neprepiekol by sa tak dobre. Keby ste si neboli istí, vyskúšajte do masy pichnúť špajdlu. Prípadne vziať formu do oboch rúk (samozrejme s chňapkami…) a potriasť ním. Nemal by sa „triasť“ ako huspenina.

Navrh poukladajte kolieska rajčín a posypte sušeným oregánom

Po vybratí stačí už len posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a poodkrajovať všetkým hladným sýte kúsky. V prípade, že sa bude cena rajčín šplhať na strechu a chuť priamo úmerne klesať do suterénu, použite radšej sušené rajčiny. Tie pridajte do polenty, navrchu by zbytočne zhoreli. Hotové kúsky koláča sú tiež ideálne, skladné a sýte jedlo na cesty alebo do práce.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Nádhera! :-)

    Odpovedať
  2. Imidž je všetko! ;-)
    ale vďaka…

    Odpovedať
  3. Viktor, paráda. Zrovna včera jsem ke guláši podávala polentu. Kaši jsem nechala prochladnout, lžíce vytvořila noky a osmažila na másle. Parádní příloha…

    Odpovedať
  4. Terezka: zivo si to predstavujem, muselo byt fajnove…

    Odpovedať
  5. nedavno som nieco podobne vymyslela s opecenou cukinou, baklazanom, paprikou a uvarenym cicerom, a vyskusam urcite aj toto.:)

    Odpovedať
  6. vyzera to uchvatne, urcite vyskusam! mnam :)

    Odpovedať
  7. tak vyskusane, bolo to vyborne! Piekla som to sice vyse hodiny, lebo som dala privela vody, ale nakoniec sa vydarilo. Ovci syr som nemala, tak som tam supla makku fetu, co lezala v chladnicke a dobre :) Vyplatilo sa, mnam mnam :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *