Morčacie krky a iné lepeňáče

Polievku niekedy zvyknem robievať aj z morčacích krkov. Obyčajne zvyknú končiť na dvore, kde ich dorazí náš pes, ale tentoraz som si ich nechal pre nás.

Povarené mäso sa dá obrať od kosti, pomôže pri tom napríklad kuchárska pinzeta alebo jednoducho prsty. Z jedného krku je mäsa asi za malú misku. Nie veľa, ale dosť na parádny lepeňáč.

Mäso obraté z jedného krku

Použitie je veľmi podobné ako pri hovädzom chvoste, obraté mäso môžete podávať napríklad s čerstvo strúhaným chrenom alebo dobrou horčicou. Mňa ešte stále držia domáce a prešpekulované lepeňáče. Naštartoval ma na ne Daniel svojím lisovaným. Odvtedy si ich robievame na každý výlet.

Keď som začal špekulovať nad plnkou, prvé nápady išli exotickejším smerom. Sójová omáčka, mango a čili, koriander. Potom som si povedal, že použijem len naše a sezónne veci. Chladnička zásobená dobre, dala reďkovky a tekvicový olej, petržlen nám rastie nadivoko už dobrý mesiac. Chlieb som piekol pšenično-ražný, v pomere zhruba 50/50.

Základné suroviny

Skladačka je jednoduchá, na krajce chleba poukladať potrhané mäso, pokvapkať olejom a navrch nadrobno nasekanú reďkovku s petržlenom.

Skladačka

Na prvý pokus to nebolo zlé, ale chýbala tomu tá facka, ktorá ti prikáže Jedz! Čiže tuk. V druhej verzii som skúsil kratúčko osmahnúť mäso na masle, ku koncu pofŕkať bielym vínom a zredukovať. Konečne sa začali diať veci. Tekvicového oleja som mohol ubrať, už nemusel hrať prvé husle ako v prvom suchom pokuse.

Hotový lepeňáč

Jeden podstatný detail, na lepeňáč potrebujete širší kraje. Môj chlieb bol príliš nízky, takže aj výsledné sendviče boli uzučké.

Čo vy? Čo robíte s morčacími krkmi? A čím lepíte lepeňáče?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Ja robím z nich klasiku:
    obraté krky, trochu majónezy, nakrájanú pažitku, vytlačené kapary, okoreniť, príp. dosoliť, ak sú bez kapár. A jeme to s chlebom a mladou cibuľkou alebo kyslými uhorkami.

    Odpovedať
  2. Nazdar Viktor,

    morčacie krky sú to NAJ, čo môžeš použiť na rizoto príp. tarhoto.
    samozrejme pooberané – vývar použi na dolievky.
    Bigi

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *