Máte tekvicu? Uvarte z nej hovädzí vývar

Hotový vývar

Priniesol som domov veľkú bielu tekvicu. Po tradičných prívarkoch a plackách sa naša starká rozhodla, že z nej pripraví hovädzí vývar. Bez hovädzieho, prosím. Klasická a prekvapivo účinná finta.

Suroviny

– polovicu bielej tekvice
– koreňovú zeleninu
– cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 PL slnečnicového oleja
– zeleninový vývar
– soľ a korenie podľa chuti

Ošúpte veľkú tekvicu a pokrájajte ju na väčšie kúsky. Neodstraňujte stred ani jadierka. Naša starká to komentovala, že práve jadierka robia v polievke šou. Ďalej vezmite menší, 4 litrový hrniec, zalejte ho vodou, pridajte celú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a očistenú koreňovú zeleninu. Ak vám zostali napríklad zelené lúsky, môžete zopár prihodiť. Nezabudnite na olej a zeleninový vývar.

Na silnom ohni priveďte do varu, pridajte tekvicu a povarte asi 5 minúť. Potom stíšte plameň a nechajte jemne variť ďalšiu hodinu. Na konci varenia môžete dochutiť soľou a korením. Preceďte vývar cez sitko. Z toho, čo vám zostalo v sitku vyberte koreňovú zeleninu a vráťte ju späť do vývaru. Môžete ho podávať úplne tradične, s niťovkami. V sychravej jeseni krásne zohreje. Ja si zvyknem pred jedením dostrúhať trochu muškátového oriešku.

A áno, výsledná chuť sa naozaj podobá na hovädzinu. Zvyšnú polovicu tekvice zužitkujte podľa ľubovôle. Hoci aj na ten tradičný prívarok alebo placky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. farfalla

    akoze zeleninovy vyvar v kocke, alebo zmrazeny, alebo proste skade ho mam zobrat a dat do tejh vody so zeleninou, z ktorej bude tiez vyvar… asi uz blbnem:-)

    Odpovedať
  2. farfalla: ak mas zamrazeny, tak ten. Inak ho mozes aj vynechat a ak nahodou budes mat extra tuzbu po silnejsom, tak ti samozrejme nic nebrani pouzit nejaku kocku, pokial mozno bio alebo bez zvyraznovacov chuti.

    Odpovedať
  3. Úplne najlepšia tekvica na polievku je odroda „Hokkaidó“ – to je tá oranžová.

    Odpovedať
  4. dik za inšpiraciu!… okamzite som sa pustila do varenia… som zvedava, ci bude mat chut ako vyvar z hovadzinky…. tesim sa na vysledok…:)..
    a so zvyskom co? nechce sa mi pustat do privarku, obmedzujem tuky (a bez smotany privarok nie je to prave orechove) a placky som robila minuly tyzden zo zemiakov a dalsi den z cukety… tak ju skusim upiect… ale bude dobra, aj ked to nie je hokaido?? … uvidime…

    Odpovedať
    1. So zvyskom? Ja bych to dal do kolaca :-)
      Ked sa smiem spytat, preco tie tuky? Mozno staci len zmenit ich skladbu a typ.

      Odpovedať
  5. túto poievku u nás varíme roky, len z vydlabaného stredu so semiačkami, ktorý najprv udusíme na oleji spolu so zeleninou, zalejeme vodou a pridáme vegetu, príp. zeleninový bujón. Dužinu celú spotrebujeme napr. na prívarok :))

    Odpovedať
  6. Ja používam na takúto polievku , tak ako Filip, len ten vydlabaný prostriedok z tekvice aj so semiačkami, ktorý by sa ináč vyhodil. A pravdaže doplním koreňovou zeleninou. „Vôňu“ mäsovej polievky vylepším pórom a zelerovou vňaťou. Do hotového precedeného vývaru zapustím trochu surového ozajstného masla. Skúšala som to s tradičnou tekvicou, ale ak odrastenou cuketou. Dužinu použijem na inú kuchynskú úpravu.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *