Mandľový koláč Anello di San Luigi

Anello di San Luigi

Pri upratovaní som natrafil na niekoľko brožúriek z talianskeho regiónu Mantua. Po krátkom listovaní ma tam zaujal jeden jednoduchý recept. Mandľový koláč Anello di San Luigi z Castiglione delle Stiviere. Sú v ňom samé mandle, jedno vajce a žiadna múka. Napriek tomu to nie je žiadna tvrdá žuvačka.

Mandle boli žiaľ mimo dosah, tak som šiel zasa raz s prírodou (resp. do nej) a použil vlašské orechy, ktoré práve dozrievajú. Recept sa osvedčil aj v tejto forme, v pôvodnej forme s mandľami si ho viem predstaviť ešte fajnovejší.

Suroviny

1 vajíčko
70g masla
70g cukru
250g mandľovej múčky
½ šáčku prášku do pečiva

Postup je až kruto jednoduchý. Zmiešajte všetko spolu do hutnej masy, vložte do vymastenej a pomúčenej kruhovej koláčovej formy a nechajte piecť 30 minút pri 170ºC. Po vychladnutí a vybratí z formy posypte mandľovými lupienkami a zľahka pocukrujte.
Ja som použil s vlašskými orechmi nasledovný postup. Do kutra so sekacími nožmi som dal orechy a cukor. Spolu posekal najemno, najviac ako sa dalo. Následne som pridal zmäknuté maslo, vajíčko a prášok do pečiva. Ani som sa neunúval vymeniť nože za hnetaciu lopatku, zmiešalo sa to celé do hutnej guče, ktorá lietala po obvode miešacej nádoby. Toto cesto som dal do silikónovej bábovkovej formy, pekne zarovnal a nechal piecť v teplovzdušnej rúre presne 30 minút. Nebolo treba nič pichať, nič skúšať, vyšiel tak, ako mal.

Zvonka je príjemne chrumkavý a vo vnútri mierne vlhký. Ako bonus beriem, že je bezlepkový a stačí naň jediné vajce.

Anello

Koláč prevoňal dom takým spôsobom, že ešte aj po dni ho cítiť. Ďalšie prekvapenie prišlo, keď sme si ho dali ku káve. Poviem tak ako je, tieto chute sa vzájomne spojili tak dokonale, že som na krátky moment zacítil… no nehajme to. Skrátka fantázia. Zvonka je príjemne chrumkavý a vo vnútri mierne vlhký. Ako bonus beriem, že je bezlepkový, navyše naň stačí jediné vajce. Na druhej strane, načistiť štvrť kila orechov nemusí byť vždy celkom sranda. Že to niekedy zato stojí, ste však čítali vyššie…

Mrknite aj rovnaký koláč od foodbloggerskej kolegyne.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. podobnú robím mrkvovú, bez múky, len mandle :)

    Odpovedať
  2. co tak strucne, ved napis cely recept ;-)

    Odpovedať
  3. Peter Ondrejka

    Viktor, dakujem na recept :D dam navrh v robote aby ho spravila cukrarka miesto babovky ku kave :D

    Odpovedať
  4. Peter Ondrejka

    -n +z :D

    Odpovedať
  5. Mrkvová torta
    Neľakajte sa a vyskúšajte. Neoľutujete. Potrebovať budete: 5 vajec, 300 g práškového cukru, 300 g mrkvy, 300 g mandlí, 3 polievkové lyžice maizeny, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku škorice a štipku soli a kôru z citróna. Žĺtka vyšľaháme ručným mixérom na hustú penu a pridávame citrónovú kôru a po častiach aj cukor. Mrkvu očistíme a najemno nastrúhame. Mandle pomelieme. Obidve ingrediencie postupne pridávame ku vyšľahaným žĺtkam spolu s práškom do pečiva a maizenou. Dochutíme škoricou a soľou. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Túto hmotu vylejeme do vymastenej tortovej formy a asi 45 minút až jednu hodinu pečieme pri 180¬∞C. Tortu necháme trochu vychladnúť, vyberieme ju na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Pri pečení sa nezľaknite, ak sa Vám torta bude zdať pripálená. Nie je! Tortu potom potrieme citrónovou polevou, ktorú si urobíme, alebo kúpime hotovú v obchode. Citrónová poleva: práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a natrieme na nie celkom vychladnutú tortu. Navrch môžeme nasypať bud pistáciové jadierka, alebo krokant.

    Odpovedať
  6. Vdaka za recepis. Akurat na moj vkus trochu moc cukru… ;-)

    Odpovedať
  7. kľudne daj menej alebo skús s medom. Celkový výsledok ale nie je presladený a koláč je mimoriadne šťavnatý!

    Odpovedať
  8. Peter Ondrejka

    orechova varianta vyskusana, je to bomba, odporucam skusit :) o par dni skusim mandlovu podobu :)

    Viktor, dakujem :)

    Odpovedať
  9. Vcera som ju bral na jednu oslavu. Hotovy kolac som navyse polial horkou cokoladou a to cele posypal najemnucko zomletymi pistaciami. Krasny, hnedo-zeleny kolac z toho vysiel…

    Odpovedať
  10. Znie to skvele! Musím vyskúšať… :)

    Ďakujem, Viktor!

    Odpovedať
  11. Peter Škrovan

    A kdeže sa dá zohnať takáto nádherná forma? :-)

    Odpovedať
  12. je to tato forma odkaz na pentolandia.sk
    kupena v Gastrosete na Lazaretskej v BA (www.pentolandia.sk)

    Odpovedať
  13. Peter Škrovan

    Vďaka za tip, pôjdem tam mrknúť. ;-)

    Odpovedať
  14. Peter Škrovan

    Rád by som sa ešte spýtal. Robil som mandľovú verziu, bola naozaj výborná. Všimol som si ale niečo čo sa stalo počas pečenia. Nafukovalo sa to nafukovalo a potom to splaslo. Dá sa niečo s tým urobiť, aby to ostalo také vzdušnejšie? Pridať ešte vajce? Menej masla? …
    Pripájam aj foto na ukážku. Raňajky dnešné… odkaz na goo.gl :-)
    A ďakujem veľmi za túto stránku veľmi veľa som sa tu naučil ;-)

    Odpovedať
  15. Hm, ono orechove cesto je vzdy o nieco tazsie, pretoze orechy su olejnate. Tu ich je pozehnane. Skor ako pridat vajicko, by som mozno skusil extra vyslahat bielok a na zaver ho zamiesat velmi zlahka do cesta. Ale uz vo svojej podstate je to skor hutny kolac, urcite nie nadychana piskota, takze by som to mozno ani tak neriesil.

    Moja otazka: robil si cesto rucne, alebo ho nechal vypracovat strojom? Pretoze v mojom pripade to robi kuter, ktory to cesto mozno aj ubije. Takze mne vybehne len minimalne, teda – ani nasledne nesplasne ;-) Ak si cesto robil rucne, pocitam, ze je nadychanejsie, teda sa viac nafukuje. Len tipujem.

    a vdaka za pochvalu, ja sam som sa tu naucil vela, aj od citatelov ;-)

    Odpovedať
  16. Peter Škrovan

    :-) Dobre tipuješ :-)
    Tak teda v tom to bude…
    Recept teda nechám nedotknutý aj nabudúce :-)

    Ď

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *