Ľahký feniklový šalát

Fenikel a pomaranč

Dlho som nevedel čo s feniklom, jedával som ho len tak, surový. Pri hľadaní niečoho úplne iného som však objavil tento recept a hneď som dostal chuť si ho vyskúšať. Málo ingrediencí, chuť zaručená.

Suroviny

– 1 fenikel
– 2 pomaranče
– 70 ml olivového extra virgin oleja
– morská soľ
– pomleté farebné korenie

Olej zmiešame so soľou a korením. Pomaranč ošúpeme nožom od kôry až po “mäso” a nakrájame na cca 2-3mm hrubé kolieska Fenikel nakájame na rovnako hrubé kolieska. Uložíme na tanier napreskáčku a polejeme ochuteným olejom. Hotovo.

Fenikel a pomaranč v šaláte

Zjedené...

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (22)

  1. Anooo… presne taky som jedla na Piazza Navona rovno pri fontane asi 3 roky dozadu. Pre moju mamu to bolo prve stretnutie s feniklom a odvtedy ho zaradila do repertoaru. Ale jednoznacne najlepsie feniklove jedlo je kremova feniklova polievka. Podusit fenikel na olivovom oleji, okorenit, priliat vodu, povarit, rozmixovat, pridat smotanu … mnam

    Odpovedať
    1. Polievku idem robiť dnes znovu, fenikel mi zachutil. A aj na šalát raz dôjde. :)

      Odpovedať
  2. hlavne uložíme napreskáčku :)

    Odpovedať
  3. Miro Kubečka

    :-)

    Odpovedať
  4. Môj milovaný fenikel! Šalátik vyzerá perfektne, fenikel sa s pomarančom k sebe celkom hodia. Ja ho mám akurát doma, musím z neho niečo vymyslieť… vyzerá to na gratinované zemiaky s feniklom podľa „mlsnej kočky Pavlínky“.

    Odpovedať
  5. Prezradíte mi prosím ako fenikel vlastne chutí?

    Odpovedať
    1. Povedal by som, ze trochu ako aníz

      Odpovedať
    2. To si mi pomohol ;-) A aníz chutí ako? Je to sladké, horké…?

      Odpovedať
    3. Tazka pomoc cez internet. Nabuduce v potravinach kup vrecko anizu a ochutnaj… lepsie ako 100x citat ;-)

      Odpovedať
    4. samuela cyrilova

      chutí uplne presne ako pelendrekove cukriky :)))

      Odpovedať
  6. zaujimavy napad.
    najcastejsie fenykel dusim spolu s trochou mrkvy. Je to vyborna priloha k rybam.

    Odpovedať
  7. Viktor,

    dali sme si ho sobotu co by nasa prva skusenost so surovym feniklom. Pritom pouzivam hojne feniklove semienka, X krat som videl v obchode fenikel surovy a nikdy ma nenapadlo si to kupit. Salat bol naozaj lahodny. Zo zaciatku som to tak uhladne nakladal na seba, ale potom som zistil ze viac mi to cele chuti, ked pomaranc trochu potrham a vytecie z neho trochu stavy. Zmiesa sa s olivakom a vo vysledku je z toho naozaj lahodny salat.

    Len som sa nevedel s manzelkou zhodnut ze ci to je viac letny alebo viac zimny salat. Pre pomaranc mi to reze viac do zimy, no ak by bol dobre vychladeny pomaranc aj fenikel, viem si to predstavit aj ako nieco super osviezujuce v lete.

    Odpovedať
    1. Patricia

      A mohli by ste mi prosim kde sa da na slovensku kupit?

      Odpovedať
      1. Fenikel sa da kupit aj v supermarketoch, vo vacsich mestach, ale januar evidentne nie je jeho sezona

  8. samuela cyrilova

    Fenikel nepatrí k tradičnej zelenine v našej kuchyni. Treba však nabrať odvahu a vyskúšať ho. Po tom, čo som ho vyskúšala ja, nedám na neho dopustiť. Fenikel je jemný, s príjemnou arómou a veľmi chutný. Osobne mám fenikel najradsej zapekaný, trochu sa tak zmierni jeho „zvláštna“ chuť :)

    fenikel,, 2 vajíčka, 150 ml šľahačkovej smotany, 50 ml mlieka, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, tymián, chilli.

    V hrnci necháme zovrieť vodu. Medzitým si pripravíme fenikel. Umyjeme ho, odrežeme z neho vrchné stopkové výhonky a zo spodu odkrojíme zhrubnutý hlúbik (po koreňoch). Fenikel nakráme podľa veľkosti hľuzy na osminky, štvrťky alebo na plátky.
    Keď voda vrie, vložíme do nej fenikel a varíme cca 5 min, kým nie je polomäkký. Medzitým zapneme rúru na 200 C.
    V miske zmiešame šľahačkovú smotanu, mlieko, vajíčka, chilli korenie a tymián. Potom pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Vmiešame nastrúhaný parmezán, šľahačku môžete nahradiť mliekom alebo kyslou smotanou. Parmezán sa dá nahradiť iným syrom, ktorý sa dobre roztápa ale ja osobne parmezánový „smrad“ milujem :)
    Uvarený fenikel zlejeme a necháme odkvapkať na sitku. Potom ho poukladáme do zapekacej misy a zalejeme pripravenou smotanovou zmesou.
    Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45 minút. Podávame teplý. Servírujem ho najradsej so zemiakmi.
    Tento recept som si kedysi „vygooglila“ a odvtedy je súčasťou môjho jedálnička, rozhodne treba vyskúšať :)

    Odpovedať
  9. Samuela,

    Pises, ze fenikel ma „zvlastnu“ chut. No ved to je na nom predsa to fajnove ci nie? Ta inakost. Nemusi to chutit kazdemu, to je jasne, ale zas niekomu mozu lahodne na parapete rozvoniavat olomoucke syrecky:) Ja sa snazim pri vareni zachovat co najviac chut suroviny, pretoze odlisnost chuti robi varenie a jedenie zaujimavym.

    Odpovedať
  10. samuela cyrilova

    Milan mas uplnu pravdu, nehadam sa :))) len som vyjadrila svoj nazor a pridala recept pre pripad, ze by niekto mal problem zjest iba fenikel s pomarancom, a odradilo by ho to od dalsieho experimentovania s touto lahodkou :)))

    Odpovedať
  11. Ano, aj to je niekedy dobry sposob ako si najst cestu k dobrym veciam – postupnym zvyraznovanim ich podstaty:) Niekedy som chlastal (s prepacenim) kavu v podobe 3 lyzicky kapucina + 1 lyzicka nescafe + 3dcl vody + 1dcl mlieka a pripadal som si akoze pijem kavu :)

    Odpovedať
  12. pelendrek fuj, fenikel mnam. najlepsi v salate s jahodami a udenym lososom, alebo grilovany.

    Odpovedať
  13. barborella

    fantastické čosi! ta exploze barev a chutí :-)

    Odpovedať
  14. Ja som teno salat od precitania tohto clanku jedol 6 krat za dva tyzdne….

    Odpovedať
  15. barborella

    no ono sa to prakticky nedá prestať jesť! tie chute sú tak dokonalé, že už po nekolikáté za tieto dva týždne ideme na to. Už podlahla aj moja maminka a sestra :-)

    je to jasný hit sezóny a úžasný objav!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *