Kura pečené s feniklom na víne

Povedzme, že je nedeľa, motáte sa v slnkom zaliatej záhrade a nechce sa vám vyvárať zložité jedlá. Vyrieši to kura, fenikel, zelenina a rúra. Ak budete mať otvorené okno, jedlo vás samé zavolá prísť sa dnu naobedovať. Prisahám!

Suroviny

– domáce kura
– 3 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 fenikle
– 2dcl červeného vína
– 4 PL olivového oleja
– bobkový list
– soľ a čierne korenie

Začnite cibuľou. Pokrájajte ju na väčšie lupene a uložte ich na dno pekáča. Očistite fenikel a rovnako ho pokrájajte na väčšie časti, ktoré uložíte do pekáča. Domáce kuriatko opláchnite vodou, potrite soľou a rozdrveným srúčikom cesnaku. Dovnútra vložte ošúpanú cibuľu, navrch môžete rozsypať posekanú feniklovú vňaťku. Nezabudnite ani na zopár bobkových listov a celé čierne korenie. Prelejte olivovým olejom a červeným vínom, nechajte uzavreté piecť asi hodinu. Potom môžete otvoriť a nechať, aby kura chytilo farbu a šťava trochu zhustla.

Keď budete nabudúce kupovať v obchode fenikel, vyberte si radšej menší. Minule som na taký natrafil, bol už vo výpredaji za zlomok pôvodnej ceny, zabalený a na pohľad trochu obitý. Vňaťka mala ale sviežu farbu. Stačilo odstrániť vrchný list a inak bol chutný a voňavý. Inokedy som kúpil čerstvo vyzerajúci a veľký, bol však drevnatý a starý.

Ako príloha pečená zelenina

Čo k tomu? Napríklad pečenú zeleninu. So správnymi nádobami alebo dostatočne veľkou rúrou budete môcť pripraviť obe jedlá naraz. Pokrájajte na hrubšie mrkvu, petržlen, zemiaky, fenikel a cibuľu. Môžete pridať aj trochu zeleru. Nezabudnite na niekoľko celých strúčikov cesnaku, soľ a zopár lyžíc masla. Môžete podliať trochou vodu. Pečte v uzavretej nádobe. Zelenina by mala byť akurát na skus a zachovať si sviežu a výraznú farbu, ako mrkva na fotke.

Ak budete zeleninu piecť zároveň s kuraťom, nezabudnite, že bude hotová o trochu skôr.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. ako chuti peceny fenikel? lebo caj s feniklom mi nechuti a smrdi mi to…ale tento recept vyzera super a chcem ho vyskusat…popripade cim by som mohla fenikel nahradit????

    Odpovedať
  2. Caj s feniklom je zo semiacok. Ak ti smrdi tam, tak ti bude mozno aj pri hluzach, aj ked tie su chutovo jemnejsie a prijemnejsie. Nezostava nic ine, len vyskusat, ochutnat a rozhodnut sa. Skus si k nemu v obchode privonat. Pecenim sa ta aroma samozrejme trochu stiahne.

    Co sa tyka nahradenia: Urobit kura s feniklom bez fenikla uz nie je kura s feniklom ;-) Tym som chcel povedat, ze prave o ten fenikel v tomto recepte ide, ten dava celemu jedlu aromu a charakter.

    Odpovedať
  3. Jana U.

    No moc peknučké, a aj chutnučké, zdá sa, viem si to predstaviť. Akurát ma trochu prekvapilo to červené víno, ja by som dala biele, ale aj takto to môže byť dobré.

    Odpovedať
    1. vdaka za recept. vyskusal som ale namiesto cerveneho vina som dal biele a v pecenej zelenine som zemiaky nahradil topnambury a bolo to vyborne

      Odpovedať
  4. Jana U.

    A eště toto, pre Kiku: pečený fenykel, alebo len tak orestovaný na olovovom oleji s cesnakom a k tomu bageta – chutí to báječne. Ale je pravda, že je to trochu nezvyklá chuť, na poprvý krát, ale neboj sa vyskúšať.

    Odpovedať
  5. Pre Janku U.Dobre som sa nasmial na tom preklepe. Najprv rozmýšľal, aký je to olovový olej a potom prišiel na ten preklep.

    Odpovedať
  6. Moc pěkný recept! Zároveň musím pochválit nový design a nové funkce DELIKATES :-D
    P.

    Odpovedať
  7. vdaka za pochvalu, snazime sa, aby nam to tu neprihorelo ;-)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *