Kapusta nám z kúpeľne urobila detašované kuchynské pracovisko

Tento rok som sa vykašľal na šípkové víno a pustil sa do iného kysnutia, kapustného. Recept som nafasoval od mamy, so šliapaním pomohla moja milovaná. Tak sme v nedeľu nakladali.

Kúpelňa ako detašované kuchynské pracovisko

Kyslá kapusta je zázračná vec, ale predpokladám, že vám o nej nepoviem nič nové. Tak aspoň mrknite, ako ju robíme u nás.

Cibuľa, chren, jablká, rasca, soľ a samozrejme veľa kapusty

Suroviny

cca 12kg bielej kapusty
6 jabĺk
170g soli
20g rasce
1 chren
150g cibule

Pokrájať nožom toľko kapusty je šialenstvo, ale ani veľkým strúhadlom to nie je sranda. Pre istotu som si navliekol na ruku hrubú kuchynskú chňapku, namazal jedlým olejom drážky strúhadla a za 10 minút bolo po všetkom. Predtým som z kapustných hláv povykrajoval hlúby. Mali sme šťastie, pretože kapusta bola čerstvá a šťavnatá, dokonca aj hrubšie časti boli svieže a chrumkavé.

Naspodok škopku chren

Cibuľa a jabĺčka

Malý chcel tiež pomôcť

Niekde v polke sa na scéne objavila milovaná, aby svojou ladnou nôžkou vyždímala z kapusty všetku možnú šťavu.

Strúhadlo zapažené vo vani

Strúhame, strúhame...

Keď bola kapusta pokrájaná, povyberal som najhrubšie kusy a nepodarky. Na spodok súdka som poukladal pokrájané kúsky chrenu a začal vrstviť kapustu. Prekladal som ju štvrtenými a nelúpanými jablkami, soľou a rascou. Znova vrstva kapusty, poriadne zatlačiť, a tak dokola. Niekde v polke sa na scéne objavila milovaná, aby svojou ladnou nôžkou vyždímala z kapusty všetku možnú šťavu. Bolo jej toľko, že som musel pár hrnčekov odobrať. Takto sme postupne naplnili a utlačili celý súdok, navrch by sa ešte kľudne pomestili ďalšie dve kilá.

11 kilo kapusty

Naplniť škopek

pekne po vrstvách

poriadne pozatláčať

a postupne vrstviť cibuľu, jablká, rascu a soľ

soľ s rascou

Súdok som postavil do starej hlbokej panvice, aby mala kam odtekať šťava. Zatlačenú kapustu som zaťažil tanierom, na ňom handrička a veľký balvan. Celé nám to teraz stojí a smradí v kúpeni. Týždeň by to malo byť v teple, potom stačí chladnejšia miestnosť a štyri týždne, aby bola hotová. Priebežne budeme chodiť kontrolovať, či to niekde nechytá plieseň alebo nerobí neprístojnosti.

samozrejme šliapať a šliapať

Nakoniec tanierik, handričku a zaťažiť kameňom

Škopek uložený v teple kúpelne

Inak žiadne extra triky, jedine ten chren naspodu. Súdok som predtým poriadne vyumýval aj vypláchol octom. Doteraz stál v šope, tak mu trochu antibakteriálnej kúry neuškodilo.

Ako robíte kvasenú kapustu u vás?

P.S.

Kto chce vedieť, ako sa mi podarilo na dvere napísať drôtom slovo kúpelňa, nech sa pozrie sem. Kamoška Miška to nazvala že drótfont.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (13)

  1. Moji rodicia zvyknu pripravovat kvasenu kapustu v starej detskej vanicke. Po nakrajani ju premiesaju so solou,rascou,ciernym korenim a tusim aj bobkovym listom.Vodu z kapusty vytlacia este vo vani. Jablka sa do kapusty hadzu cele.
    sud zvyknu naplnit po okraj, do okrajoveho zliabku davaju vodu. aby tam zbytocne nesiel vzduch.

    Odpovedať
  2. Ja by som taku gramaticku chybu doma na dverach nezniesol :)

    Odpovedať
    1. boze, este jeden dlzen?! Ten tam už nenapracem ;-)

      Odpovedať
  3. Ja osobne by som cibuľu do kapusty nedával, mám radšej čistú chuť s jabĺčkami, soľ, trocha rasce. S cibuľou sa mi to už potom podobá na čalamádu, ale každý si urobí ako chce.
    Smrádek bude, s tým sa nedá nič robiť. Dalo by sa to odpratať niekde do chladu, akurát to trocha dlhšie trvá. Držím palce

    Odpovedať
    1. Ja byt cibulu kusal jak jablka, takze som ju dal. Ale treba si uvedomit, ze 150g cibule, su v realite 2 cibule. Co je na 11 kilo kapusty prd do Sumavy ;-)

      Odpovedať
  4. Rodicia do kapusty davaju aj dule. nejaku tu 1-2 na stvrtky pokrajane do takeho toho vacsieho suda. myslim, ze namiesto jablk. vychamtim recept a dam to sem.

    chren by ma ani nenapadol.

    Odpovedať
    1. Dulu mi spominala aj moja mama, ale vsetky padli na ten dulovy syr, tak som dal jablka. Chren sa jej vraj osvedcil aj v nakladanych uhorkach, ze potom ostanu chrumkavejsie.

      Odpovedať
  5. Viete mi povedať prečo nám vykvasená kapusta zmäkla? Počula som, že to závisí od odrody.

    Odpovedať
  6. V našej oblasti sa dáva na spodok súdka starší chlieb, zabalený v kapustných listoch. Zrejme, aby to podporilo kvasenie. Jablká používame vcelku, najlepšie sú malé kožovky a chren – najemno nakrájaný, sypeme priebežne počas tlačenia. Vraj aby bola kapusta chrumkavá.
    A s cibuľou fakt nešetríme, pomer kapusta : cibuľa – 1:4. Riadne si pri tom poplačeme, ale nevadí, pre tú chuť sa to oplatí.
    Rodina mojej priateľky tam pridáva aj cviklu. Kapusta vyzerá exoticky ružovo :)

    Odpovedať
    1. To s chrenom hovori moja mama pri uhorkach.

      Odpovedať
      1. Áno, chren dávame aj my do uhoriek. Aj do červenej repy. Na konci leta a takmer celú jeseň behám s rýľom po poliach a vykopávam ho :) Do uhoriek, repy, kapusty a nakoniec do vlhkého piesku v pivnici. Tam celkom dobre vydrží, aj keď už nie je taký silný, ako čerstvo vykopaný.

  7. […] produkty farmaceutických firiem môžete zabudnúť.Recept na kvasenú kapustu nájdete na delikatesy.sk . Naša kapusta na obrázku je obohatená červenou repou. Preto má takú fialovú farbu. Záujem […]

    Odpovedať
  8. Tak na toto sa chystám už dlho, ale ešte som sa neodhodlal…

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *