Upravené hovädzie stifado

Viem viem, pôvodné suroviny by sa v receptoch nemali nahrádzať, ale niekedy to inak nejde. Práve tak mi napadlo urobiť si grécke jahňacie stifado na šalotkách a škorici. Akurát bez jahňacieho a bez šalotiek. Originál to nebude, ale napriek tomu veľmi slušná alternatíva.

Suroviny

– 700g hovädzieho
– 20 šalotiek
– 125ml červeného vína
– šťava z jedného citróna
– 1dcl olivového oleja
– 2 PV lúpaných rajčín
– 4 strúčiky cesnaku
– rozmarín
– bobkový list
– 2 tyčky škorice
– soľ a čierne korenie

Dobré jahňacie mám objednané až o týždeň, tak som ho nahradil hovädzinou. Šalotku mi moja kuchyňa tiež nedala, tak bol nútený byť k receptu trochu hrubý a použiť bežnú cibuľu. Zvyšok receptu som viac-menej zachoval, len som pridal zopár karotiek a 3 šampinóny, ktoré mi zostali. Postup bol nasledovný. V panvici s vysokým okrajom som nechal rozohriať olivový olej a mierne osmahol rozštvrtené cibule. Neskôr som pridal na hrubšie kolieska pokrájanú mrkvu, chvíľu podusil a podlial červeným vínom. Mal som cabernet cauvignon. Nato som pridal lúpané rajčiny, všetky bylinky, rozpučené cesnakové strúčiky a šťavu z citróna. Kto nemá, dá ocot. Najlepšie z červeného vína.

Teraz možno prekvapujúci moment, mäso som neobaľoval v múke, ani ho krátko neosmahol na oleji. Jednoducho som ho na kocky nakrájané pridal k variacemu jedlu, zakryl a nechal na najmenšom plameni veľmi pomaly variť. Predtým som jedlo posolil a dal aj trochu čerstvo mletého čierneho korenia. Toto jedlo sa zvykne aj piecť zakryté, ale úprimne, dnes som bol príliš lenivý zohýbať sa k rúre. Hlavne nie po rýľovaní, sadení jahôd a pílení suchých konárov.

Asi pol hodinu pred dokončením som ho odkryl a nechal šťavu trochu zredukovať a zhustnúť.

Čas od času som jedlo skontroloval, prehrabol ho varechou a pozrel, či je mäso už mäkké. Bolo asi po 2½ hodine. Asi pol hodinu pred dokončením som ho odkryl a nechal šťavu trochu zredukovať a zhustnúť. Najlepšie chutilo servírované po dobrej práci v záhrade, s pohárom červeného vína a len tak s chlebom. Kto sa nezaobíde bez prílohy, ten použije napríklad cestovinu riso (má tvar ryže).

Suroviny v tabuľke som uviedol pre originálny recept, ale nehanbite sa upraviť si ich podľa svojich chutí a možností.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. […] Prvý recept, ktorý nám pomohol Matúš vylepšiť, je nedávno publikované grécke stifado. Mrknite sa, čo navrhol. […]

    Odpovedať
  2. Peter Ondrejka

    mhmhmmm…. pekny suchy sirah by som si vedel predstavit :)

    Odpovedať
  3. Zdravim, mozem sa opytat ake hovadzie ste pouzili? Dakujem.

    Odpovedať
  4. myslim, ze byk-zadne

    Odpovedať
  5. Mňa len tak zaujíma či naozaj 20 šalotiek alebo ide o preklep :)

    Odpovedať
    1. Ano, vela vela salotiek. Oni su male, takze sa netreba bat.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *