Idem do práce, chcem si zobrať niečo so sebou. Ale čo?

S heslom „nemôže byť vždycky kaviár“ špekulujem, ako sa prestravujem nasledovný deň mimo domu. Menúčka a prihrievané mikrovlnkové polotovary vylučujem automaticky, takže sa mi svetlo na konci tunela sa občas skoncentruje smerom do vlastnej kuchyne. Rozpoviem vám, čo jem, keď som na cestách a nemám čo jesť…

Už som písal o tom, ako sa dá na pracovný deň občas prestravovať len s pomocou potravín a vlastnej prípravy jedla (článok o šaláte caprese). Toto bude podobné. Na mojom občasnom pracovisku nie je mikrovlnka (ktorú beztak nepoužívam), a pokiaľ nebude aspoň „jednoplatnička“, tak fungujem na režime jednoduchý a studený obed / čerstvá a teplá večera. V lete sa mi teplé beztak veľmi nežiada.

Rýchle jedlo so sebou

Nedávno som natrafil na posledné poháre vlastného leča z minulého roka. Treba uvoľniť priestor, veď o chvíľu budeme zarábať nové. Namiesto toho, aby som doňho úplne tradične capol vajíčko, zobral som si napomoc zopár ďalších surovín a obedár.

Podusil som ryžu, na záver k nej pridal lečo. Vajíčka som rozbil do misky, do nej prihodil aj nadrobno pokrájanú mladú cibuľku, trocha štipľavého karí a mletej červenej papriky. Netreba sa hanbiť, môžete pridať aj iné suroviny. Budúcu omeletu výborne dopĺňa napríklad sójová omáčka, cesnak, zelená fazuľka, cukina, oregáno alebo čokoľvek iné, čo bude pasovať k ostatným chutiam. Z takto rozmiešaných a ochutených vajíčok pripravte omeletu. Tú vyložte na tanier a pokrájajte na podlhovasté „slíže“.

Do obedára, bento-boxu, tupperware, odo-mňa aj do armádneho ešusu, naložte ryžu s lečom, navrch poukladajte prúžky omelety a máte vystarané. Akurát dbajte nato, aby jedlo v nádobe neuzatvorili horúce, neprospelo by mu to.

Keď sa mi náhodou podarí, už aj kvôli káve a moka kávovaru, presadiť v kancli spomínanú „jednoplatničku“, spolu s malou panvičkou pribudne aj možnosť prihriať si vlastné jedlo.

Rýchlovarná konvica namiesto sporáka

Možností, ako sa prestravovať v obmedzených podmienkach je našťastie trochu viac. Veľmi dobre poslúži napríklad rýchlovarná konvica. Vezmite si so sebou napríklad ázijské cestoviny (ryžové, vaječné alebo japonské ramen). Nie, nemám na mysli klasické čínske sáčkové polievky. Myslím obyčajné cestoviny, ku ktorým ste si den vopred pripravili omáčku alebo varenú zeleninu. Vezmite si ich jednotlivo, nudle v práci zalejte vriacou vodou z konvice, zakryte a nechajte zmäknúť. Potom zlejte, pridajte k nim prílohu a poriadne zamiešajte, aby sa aj ona trochu ohriala od nudlí. Prípadne môžete k čistým nudliam pridať trochu miso pasty a budete mať japonskú polievku.

Ďalšia možnosť, ako použiť rýchlovarnú konvicu, je prihrievanie jedla.

Rovnakým spôsobom sa dá pripraviť pšeno. Zalejte ho vriacou vodou, poriadne zakryte a zabalte do utierky. Nechajte, nech vstiakne potrebné množstvo vody. Nezabudnite si to vyskúšat vopred doma. K hotovému pšenu pridajte oriešok masla a zvyšok je už len na vašej fantázii – brusnice, hrozienka, škorica, sirup z agáve, oriešky, sušené marhule, slnečnicové semienka… Povedzte vy.

Ďalšia možnosť, ako použiť rýchlovarnú konvicu, je prihrievanie jedla. Deň vopred alebo ráno si uvarte cestoviny. Zvlášť si zabalte napríklad pesto, tekvicové pesto alebo jednoduchú rajčinovú omáčku. V práci stačí, ak cestoviny v sitku prelejete vriacou vodou z konvice a pridáte omáčku.

Varenie v konvici má svoje hranice, podaktorí sa ale nehanbia prekročiť ich a konvicu používajú omnoho zvláštnejšími spôsobmi. Napríklad ňou varia vajíčka natvrdo, varia priamo v nej talianske cestoviny alebo s použitím oleja dokonca smažia kde-čo. Túto ohavnosť našťastie ešte nikto nenafilmoval, takže vás ušetrím hororového videa. Spomínané veci sa dajú robiť len s konvicami, ktoré majú schovanú ohrievaciu špirálu. Predstavte si čistiť špagety pripečené na nej…

Rýchla príprava, kľudné jedenie

Samozrejme, každé instatné varenie má svoje hranice a tento spôsob „varenia“ je skôr na občasné príležitosti. Stále však platí, že jedlo bude vaše vlastné a budete vedieť, čo ste doň dali. A aj keď si vezmete jedlo do práce, skúste ho zjesť na kľudnom mieste. Ak to dané jedlo umožňuje, napríklad aj v parku. Určite nie pred počítačom s jednou rukou na myške.

Máte v práci vlastné kuchynkové triky? Napíšte do komentárov pod článkom!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Momentalne nepracujem, a tak mam skoro kazdy den cerstvy obed. Minuly rok cez leto som si zvykla nosit do prace vlastnu pizzu, studene salaty, alebo si pripravit sendvic. V stredu sa chystam cestovat, a tak som si dnes pripravila medovu marinadu na sunku, aby som mala originalnejsi sendvic. Ale o imon som chcela… v clanku hovoris, ze do ryze si pridal leco, ale na fotke ryza vyzera byt biela a to leco je asi v omelete vedla, nie?
    A slize su super, tie som si tiez parkrat robila do hrnceka s varnou konvicou.

    Odpovedať
  2. dobry postreh – v tomto pripade islo cisto o imidz a fotku samotnu ;-) Namiesto zmiesaneho leca z ryzou som to chcel odtofit tak, aby sa dalo jasne identifikovat, co to v miske vlastne je… teda jednotlivo

    Odpovedať
  3. s tymi sendvicmi je to dobry napad, ja mam tento tyzden naozaj originalnu kombinaciu – gulas, pizza, nic, gulas, pizza, buduci tyzden zacnem robit asi sendvice a bagety ked uz su aj tie papriky a rajciny na mileticke

    Odpovedať
  4. sendvice su dobra volba, uz aj preto, ze sa daju „poskladat“ z bezne dostupnych potravin nakupenych cestou do prace.

    Odpovedať
  5. tiež som si nosievala, kým som nezačala pracovať doma. Mne tie reštauračné jedlá len nafukovali brucho a o hodinu som bola hladná… Vydržala som v vždy cca. týždeň. Len človek fakt nesmie byť lenivý.

    Odpovedať
  6. Instatné rezance-polievka ako balíček poslednej záchrany sa snažím mať pripravené v robote v skrinke. Zistila som, že sa neoplatí šetriť tých pár centov a kúpiť tie drahšie, nie tie najlacnejšie. K rezancom mávam pripravenú aj malú plechovku sladkej kukurice alebo hrášku a keď si spomeniem, tak aj kyslú smotanu. Táto kombinácia s teplými rezancami sa už dá nazvať hrdým menom obed. Niekedy stačí pridať smotanu do kávy, tá sa k kancelárii najde vždy :)

    Odpovedať
    1. Ja idem prave na obed otvorit arabsku plechovku sterilizovaneho bobu s kuminom. K tomu pseno s maslom, ktore som si pripravil vcera vecer.

      Odpovedať
  7. „ups“ ani neviem ako som sa sem presurfovala ale toto je veru interesantna tema, mikrovlnkou mame v praci ale nemam k nej veru priatelsky vztah, prihrievanie pomocou kanvice uz mam vyskusane ale som vdacna za tieto dalsie vyborne napady a moznosti…. leco s ryzou a omeletou super jednoduche zajtra mam obed :)

    Ja si doma uvarene CESTOVINY zamiesane rovno aj s ingredienciami, rano vyberiem z chladnicky a do casu obeda su izbovej teploty, takze nie je nutne ich ohrievat, doklepnem ich este nastruhanym parmezan, oliv. olejom prip. cerstvymi rajcinami, rukolou a pod. …

    Taktiez si varim hustejsie rozmixovane POLIEVKY, ktore netreba prihrievat, napr. z pecenej tekvice hokkaido alebo z mrkvy + cervenej sosovice + kokos. mlieka a osmazenymi prosciutto hoblinkami

    Do prace som si priniesla malicky toustovac, taky na 1 toustik :)) takze na nom stvaram kedejake kusky aj pre kolegyne! tousty samotne, opecene pecivko k salatu ci uz pripravenej grilovanej zelenine, quesadilla so syrom a sus. rajcinami… jeeeeeeeejda :)))

    Odpovedať
  8. Mne sa na pracovisku osvedčila staršia (ale už elektrická:) žehlička vo funkcii jednoplatničky resp. hriankovača. Minimálne hrianky či toasty zo staršieho pečiva napr. k šalátu sa dajú pripraviť veľmi jednoducho a rýchlo, snáď aj volské oko – toto som ešte neskúšal.
    Najjednoduchšie upevnenie žehličky „hore hlavou“ je v štrbine medzi dvoma stolmi.

    Samozrejme treba byť opatrný a zodpovedný v zmysle protitipožiarnej ochrany !!!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *