Hummous – cícerový dip

Hummous je arabská cícerová nátierka, možno ju tiež pridať do tureckého kebabu. Veľmi výživná a bohatá na proteíny.

Suroviny

½ kg cíceru sušeného
2 PL tahini
4 stúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
mletý kumin (rímska rasca)
šťava z jedného citróna
½ dl olivového oleja

Sušený cícer nechaj namočený v slanej vode cez noc. Na druhý deň ho uvara, zlej a poriadne opláchni cez sitko, až kým voda nie je celkom čistá. Cícer daj do kuchynského robota, postupne pridaj všetky suroviny okrem oleja. Ten prilievaj postupne, kým celá masa nemá hladkú a jemnú konzistenciu. Ak použiješ cícer z konzervy, môžeš ho mať pripravený za 5-7 minút.

Hummous sa tradične servíruje v arabských krajinách na tanieriku ako malá kôpka, v ktorej je spravená hore jamka. V nej je naliaty extra panenský olivový olej. Do hummous sa potom namáča arabský chlieb (pita), prípadne iné jedlá, napríklad falafel.

Inde sa zasa zvykne servírovaný hummous posypať za’atarom alebo sumachom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Jó to je velká dobrota. Já to ještě znám, že ten oliváč uprostřed je zaprášený pálivou paprikou (cayenským pepřem nebo něčím takovým) a strany té kopky jsou posypané zaatarem. Ale zase v téhle variantě není rasca. Třeba by se to dohromady tlouklo…

    Odpovedať
  2. […] čo s tureckým chlebom? Napríklad namáčať do olivového oleja a zajedať k hummos alebo baba […]

    Odpovedať
  3. Viktor, neprilievaj k ciceru olej. To sa nerobi. Jednoducho sa tam prilieva voda v ktorej sa varil. Alebo cista voda. Vobec najspravnejsie sa pridava drteny lad a sa mixuje. Potom sa prida tahini a az potom citr.stava . Nanesie na tanier/hlbsi, zdvihnu okraje, v strede sa urobi malinka kopka–to kvoli oleju, ktory pride navrch aby sa stale rovnomerne rozlieval ked sa z neho ujeda ;-)) ..dobru chut ;))

    Odpovedať
  4. receptov na hummous najdes viac nez dost, mna ju takto ucili Marocania. Móž byť, že ty mas iny recept.

    Co sa vody tyka – voda v jedlach robi skazu – preto olej ;-)
    Z rovnakeho dovodu nerobim zemiakove pyre s mliekom, ale radsej s olejom, v ktorom som orestoval rychlo par struckov cesnaku.

    Odpovedať
  5. Mozbyt, co ja viem? ;-)) ;))

    Odpovedať
  6. Hoummous ci Hummous, vybornu cicerovu natierku povodom Blizkeho Vychoda pripravujem casto ako predjedlo. Tento recept je podla mna najblizsi povodnemu. Voda tam isto nepatri i ked niektori kuchari ju pridavaju. Jednoducho : tahini, olivovy olej, citronova stava a rozmliazdenycesnak. Tahihi pochadza z Libanonu kam sa dostal zo Syrie. Sezamove semienka sa lisuju tak dlho az sa z nich stane „pasta“ alebo „pyre“ nazltej farby.
    A pokial ide o zemiakovu kasu, tam pridavam len maslo vynimocne kvapku smotany. Olej ovplyvnuje az privelmi chut zemiakov.

    Odpovedať
  7. […] už máte zmes, skúste ju natrieť na cesto pri pečení arabského chleba. Využijete ho aj pri hummouse – cícerovom dipe. Pri servírovaní ho môžete posypať trochou […]

    Odpovedať
  8. […] Urobím dlhé paličky z chlebového cesta a posypem ich černuškou a sézamom. Podobný recept máme tu, ale ako vravím, tieto budú z bieleho chlebového cesta. K paličkám som práve namočil cícer, aby z neho bol hummous. […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *