Holadský hutspot

Holandské národné jedlo hutspot by som skôr nazval holandskou národnou prílohou. Vďaka svojej chuti sa samozrejme dá jesť aj samostatne, ale inak je to veľmi chutná a nadmieru jednoduchá príloha (na fotke k hovädziemu s kapustou). K jedlu sa viaže legenda, že vzniklo keď španielski vojaci narýchlo utekali zo zatopeného Holandska počas 80-ročnej vojny. Zo zvyškov ich potravinových zásob potom vzniklo toto jedlo. Oranžová farba hutspotu samozrejme krásne ladí z farbou kráľovskej rodiny a Holandska ako takého…

Suroviny

– 2 diely zemiakov
– 1 diel mrkvy
– 1 diel cibule
– maslo a soľ

Budete potrebovať veľký hrniec a pučidlo na zemiaky. Očistite zemiaky a pokrájajte ich na menšie kocky. To isté urobte s mrkvou a cibuľou. Pridajte do hrnca a zalejte studenou vodou, aby zakrývala všetky suroviny. Nezabudnite osoliť a nechajte pomaly variť, až do úplného zmäknutia. Princíp je taký, že po varení by ste mali odliať čo najmenej vody a tú, ktorá zvýši, zapracovať do rozpučenej kaše. Keby ste dali príliš veľa vody, následne by ste museli vyliať príliš veľa dobrého vývaru, aby ste nemali úplne riedku kašu. Môžete to spraviť aj tak, že všetok vývar zlejete a odložíte bokom. A pridáte ho neskôr, keď budete robiť kašu.

Keď suroviny zmäkli, vezmite pučidlo, prihoďte trochu masla a rozpracujte kašu. Ja zvyknem maslo na malej panvičke rozohriať a prihodiť doň rozotretý cesnak. Orestujem len jemne, takéto maslo s cesnakom vlejem do kaše a poriadne zapracujem. Je dobré, neurobiť úplne hladkú masu, ale nechať kde tu kúsky mrkvy a zemiaku. Výsledná kaša bude zaujímavejšia.

Celé jedlo má sladkastý nádych vďaka mrkve, zemiakom aj varenej cibuli, takže je príjemné jesť ho aj samostatne. Inak sa zvykne kombinovať napríklad s pečenou hovädzinou.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Tiez robim zemiakovu kasu s mrkvou, deckam to strasne chuti a aj ja som si zvykla. Len som nevedela, ze je to tradicne holandske jedlo, ak je to s mrkvou. Uz viem :) Pekna fotka.

    Odpovedať
  2. zemiaky sa uz varia, tak som zvedavy na vysledok :-)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *