Granita z nektaríniek

Nedávno som v obchode kúpil košík nektaríniek. Cena bola prijateľná a reku, budem si ich brávať na desiatu so sebou. Boli síce šťavnaté, ale bol to ten typ, kde sa dužina neoddeľuje od kôstky, takže výsledok jedenia takejto nektarínky sú príšerne ulepené ruky a šťava stekajúca po celej brade. Rozmýšľal som, čo s nimi. Napadlo mi, že Taliani z rôzneho ovocia (existuje aj varianta z kávy) zvyknú pripravovať granitu – jednoduchá ľadová drť.

Suroviny
200g cukru
¬Ω l vody
šťava z polovice citróna
1kg zrelých nektaríniek

V stroji rozmixuj nektarínky na hladké pyré. Ak chceš, môžeš ich predtým ošúpať, ja ich radšej nechávam aj so šupou, výsledné pyré je potom zaujímavo vzorkované. V malom kastróliku rozmiešaj vodu s cukrom a nechaj zovrieť. Potom ešte asi 5 minút povar a môžeš odstaviť. Následne do sirupu vyždímaj polovicu citróna. Ochutnaj ovocie, ak je kyselé, môžeš sirup spraviť sladší, ak je naopak príliš sladké, tak do sirupu pridaj viac citrónovej šťavy.
Pyré rozlej do vačšej a nízkej plastovej misky, na neho rovnomerne nalej sirup a jemne rozmiešaj, aby sa spojil s ovocím. Nádobu uzavri a daj zamraziť, každú pol hodinu zmes premiešaj.
Keď už je zmes tvrdá ako kameň, nádobu vyber a priprav si poháre. Pred použitím ich možeš nechať zachladiť, aby sa v nich granito tak rýchlo nerozpustilo. Veľkou lyžicou našrab zmes a daj ju do pripravených pohárov.

Namiesto nektaríniek môžeš použiť napríklad aj žltý melón, čerešne alebo marhule. Kľudne si priprav naraz aj viacero druhov, môžeš ich potom kombinovať. Ak si pripravíš väčšie množstvo, budeš mať v mrazničke stále pripravené letné osvieženie.

P.S. Dnes je malé jubileum – toto je stý článok tohoto webu.

foto: Viktor Klimo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. jaaaaaaaaj, ešte keby si tak jeden kelímok odmejloval:)

    Odpovedať
  2. mysacinka

    suhlas s Germou. Dnes tu mame nieco ako den ustavy, den som strávila na plázi a nieco studene a sladke by sa hodilo. no,nic diky za inspiraciu, granitu vyskusam cez vikend, kedze letne teploty maju pokracovat.

    jo, trochu rypava otazka: nepise sa nahodou „sti clanok s ypsilonom?“ v kazdom pripade drzim palce, nech sa tebe a dalsim spoluautorom webu dari a dockame sa dalsich zaujimavych clankov:-)

    Odpovedať
  3. dakujem a samozrejme stý, ehm….

    Odpovedať
  4. Shira313

    Robievame si niečo obdobné s jahodami, trstinovým cukrom a mätou. Verím však, že z broskýň to musú byť božské – okuknem nejaké akcie :o)))
    Pekný víkend všetkým priaznivcom a tvorcom delikaties :-)))

    Odpovedať
  5. no sak to nema daleko od nasej znamej ovocnej drene…
    ta kombinacia s matou musi byt fajnova. Ja by som sa nebal pridat na jahody napriklad trochu griotky, ale vyslovene len na aromu, pripadne portske vino.

    Odpovedať
  6. […] granite som tu už písal, recept nájdeš tu. Ostatné ovocie ide do praobyčajnej letnej bublaniny. Tu je jej základný recept aj vylepšenie […]

    Odpovedať
  7. […] vodu môžete pridať podľa chuti do kde-čoho. Napríklad do ovocnej granity, keksíkového cesta aj špaldových sušienok. V tom poslednom prípade bude možno lepšie […]

    Odpovedať
  8. […] sme robili granitu. Toto je čosi podobné, len rozobraté na súčiastky. Budete potrebovať limetky, mätu, cukor a […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *