Gastrodetektívka: smotanové keksy

V pátraní po starých receptoch som našiel aj tento pomerne mladý, z roku 1986. Veľmi sa podobá na viedenské keksíkové cesto, o ktorom som už písal, ale predsalen je iné.

Recept aj suroviny sú zrozumiteľné aj z oskenovaného pôvodného papierika, takže doplním len zopár vlastných postrehov.

Čo som zistil, tak tuk IVA je dnešná CERA. Namiesto nej môžete samozrejme použiť Heru alebo ešte lepšie maslo. Oproti viedenskému receptu sa používa omnoho viac smotany. A nie kyslej, ale sladkej. Poriadne vypracované cesto sa samo začne odlepovať od misky. Pobytom v chladničke sa s ním bude lepšie pracovať na pomúčenej doske. Keksy treba skutočne piecť doružova, inak sú buď príliš krehké, alebo jemne nedopečené. Ja som ich piekol v teplovzdušnej rúre, samozrejme predohriatej, pri 180°C. 15 minút bolo málo a 22 už veľa. Hotové pečivo je krehké.

Cukrárske radielko z rezbárstva Slavík

Pečenie keksov som spojil so skúškou nového vyrezávaného radielka z moravského rezbárstva Slavík. Je z čerešňového dreva, napustené ľanovým olejom a pred použitím ho treba pomúčiť. Použitie je jednoduché. Rozvaľkané cesto zopár krát prebehnite radielkom, a potom nakrájajte na želaný tvar a veľkosť. Na smotanové keksy sa nehodilo, keďže tento typ cesta vybehne a tým sa stratí otlačený ornament. Skúste ho použiť na cesto, ktoré pečením nezväčší objem. Napríklad linecké.

Na titulnej fotke ste si možno všimli, že niektoré keksy sú posypané aj tmavými zrniečkami. Nie sú to zbytky z vanilkových strukov, ale rozomleté zrniečka kardamómu, pridané k vanilkovému cukru. Jemne prevoňajú toto sladké pečivo.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. ahoj
    radielko je krasne ale na uvodnej fotke nie je vidiet ziaden vysledok.
    ja by som ho pouzil na speculaas.

    Odpovedať
  2. pisem to v texte: Na smotanové keksy sa nehodilo, keďže tento typ cesta vybehne a tým sa stratí otlačený ornament. Preto nic nevidis ;-)

    Odpovedať
  3. Jeej, parada. Recept dobry, vyskusam. Ale to radielko je nadherne! Uz viem, co si mam pytat na Vianoce :-)
    Mam po babke podobnu formu na maslo, ako maju na ich webstranke, uz len ako dekoraciu, kedze uz maslo nemutime. Ale pamatam si este casy, ked sa mutilo a babka ho do tej formy davala.

    Odpovedať
  4. Radielko je velmi pekne, skoda, ze tieto keksy s nim nevysli. Ale ine som chcela – podla mna Cera nie je zamenitelna s Herou alebo maslom, pretoze je to nejaky iny druh stuzeneho tuku (resp. vysledok nebude taky isty). Aj som si to hodila do Googlu, ale ani na stranke Palmy Bratislava to nejak neobjasnuju, aky je rozdiel medzi rastlinnymi tukmi.

    Odpovedať
  5. je mozne, ze vysledok nebude ten isty. Cera je na pecenie aj fritovanie ale co sa pecenia tyka len na niektore cesta. Podla vyrobcu idealna na polevy. Hera oproti tomu je vyslovene len na pecenie a idealne aj na trene cesta.
    Viac som tiez nezistil, uz len upiect ich znova s Cerou a este raz s maslom a uvidime. Ked sa k tomu dostanem, tak pridam poznamku do clanku.

    Odpovedať
  6. ďakujem. Pripomenul si mi koláčiky, ktoré sa u nás robievali voľakedy.

    Odpovedať
  7. mattijeh chalid el hamara

    odpadneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem,tak toto dam na moju 30. a to je patdny datum 13.8.2010 a to je v piatok hedam mi nezhoria,heh

    Odpovedať
  8. Andrea H.

    Dala som maslo a oblizala sa ceeela rodina :-)

    Odpovedať
  9. GaStrodetektívka! Inak, ako tradične, výborné :)

    Odpovedať
  10. Vďaka Palo!
    (Pozn. asi by bolo dobré vypísať „výberové konanie“ na pozíciu korektora ;-) )

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *