Francúzska krémová cesnaková polievka

Už si ani nepamätám, odkiaľ mám tento recept, ale viem prečo ma zaujal: do tejto polievky idú 2-3 celé hlávky cesnaku!

Suroviny

– 60g masla
– 2-3 celé hlávky cesnaku
– 2 menšie cibule
– ½ litra mlieka
– ½ litra vývaru
– 5 väčších zemiakov
– soľ, mleté čierne korenie
– majoránka
– bageta

Rozpusti 30 g masla v hrnci, pridaj všetok cesnak – celé strúčiky, opeč do zlatista, potom pridaj nadrobno pokrájanú cibuľku a osmahni ďalšie 2-3 minúty. Ďalej pridaj zemiaky pokrájané na menšie kocky a zbytok masla. Pridaj vývar a mlieko, nechaj variť, kým všetko nezmäkne.

Hotovú polievka rozmixuj do krémova, pridaj korenie a servíruj s opečenou bagetou. Nakrájaj bagetu na kolieska, opeč a môžeš pridať rovno do polievky.

Prekvapením bude, že napriek úžasnému množstvu cesnaku, bude ho tam cítiť len nepatrne…

Tip
Ešte k tomu lúpaniu cesnaku, poradím ti jeden rýchly spôsob. Polož si strúčik cesnaku na dosku a buchni po ňom silno rúčkou noža alebo päsťou. Šupka by sa mala oddeliť, potom už len stačí ošúpať a hotovo. Alebo ešte rýchlejšie to ide takto.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (27)

  1. z. javorka

    zdravim vas

    prave som dovaril cesnakovu podla vasho receptu.
    je naozaj vyborna, dakujem.

    nabuduce pre zmenu skusim pridat roztlaceny cesnak ,asi tretinu pred koncom
    nech je viac cesnakovejsia :)

    prajem pekny vecer

    Odpovedať
  2. Brý deň,

    ja som ten cesnak zeliminovala na jednu hlávku, ošúpala a roztlačila, zmixovala so soľou. Namiesto mlieka – sójové a bola fantasticky cesnaková :)

    Odpovedať
  3. ahojte,

    aj ja som recept vyskusala, polievka bola fantasticka…. na konci som len pridala 3 struciky pretlaceneho censaku aby bola viac cesankova…
    polievku som naservirovala do vydlabanych bochniakov…

    dobru chut :-)

    Odpovedať
  4. Do tejto cesnakovej polievky sa mozu pridat podla „severnych“ Francuzov, aj stratene vajcia (urobime ich samozrejme tesne pred podavanim v tej istej polievke). Francuzsky biely chlieb, bagettu nakrajame na kocky a vyprazame na olivovom oleji. Tieto kocky nepridavame do polievky ale servirujeme polievku na bagettu. Pridame vajcie. Cesnakova polivka bude mat vyraznejsiu chut ak pridame pri vareni bobkovy list a stipku suseneho tymiana. Po takemto jedle asi uz nebudeme hladni. Polievka je vydatna mozno aj preto, lebo vo Francuzsku sa polievky jedia zasadne len na veceru ako hlavne jedlo.

    Pri lupani cesnaku bude azda lepsie riadne a silno raz pritlacit velkym a sirokym nozom na cesnak, aby sa nam supka potom lahko supala, ale to si musi kazdy vyzkusat sam co mu je blizsie. :-)

    Odpovedať
  5. suhlas s furikom, cesnak uz dlho supem nim popisovanym sposobom, staci pritlacit, odkrojit konceky a supka ide dole

    Odpovedať
  6. Dnes po prvý krát som hladala recept na cesnakovú polievku a našla som práve tento som s ním veľmi spokojná, no a ja som k tejto polievke urobila z kysnutého cesta osúch na ktorý som dala vyšlahané vajíčko so smotanou kyslou soľ a roztlačený cesnak. Je to výborné

    Odpovedať
  7. Dakujem krasne, tento receptik mi dnes zachranil „kožu“ :D

    je uuuplne fantasticky !!! mnam mnam

    manzel ma tusim oddnes miluje este viac :D :D :D

    Odpovedať
  8. vdaka za pochvalu aj pripomenutie, obcas clovek zabudne aj na svoje recepty… O chvilu pridu chladnejsie dni, asi ho coskoro zaradim do jedalnicka ;-)

    Odpovedať
  9. majuska

    uplne skvela,odporucam,ja som dala este troska vegetky

    Odpovedať
  10. maruska

    MNAM, odporucam aj NE-kucharom ako som JA :)

    Odpovedať
  11. uzasny recept! dakujem zan, cesnacku zboznujem, akurat som si ju davala vzdy iba v restauraciach, nakolko ju moja mama nikdy doma nevarievala. teraz si ju budem varit ja a dnes aj pre svokru.

    Odpovedať
  12. Vynikajuci recept !!! Ovladal som sa, aby som neexperimentoval. Dodrzal som recept a stalo to za to :-)

    Odpovedať
  13. mno, tento recept tu vyhlasime asi za najchvalenejsi… ;-)

    Odpovedať
  14. fugu3001

    prave som navaril podla recepisu. moze byt ;)

    Odpovedať
  15. hmm, v rámci liečenia nádchy v domácnosti som spravila túto cesnakovú bombu práve a mňam .)

    Odpovedať
  16. zdravim Vas ,natrafila som na tento recept a polievka bola famozna,uz som jedla kdejake cesnakove kremove,ale tato je naozaj kremova,skvela ,dakujem

    Odpovedať
  17. vdaka! Ak by som mal niekedy zostavit rebricek najoblubenejsich receptov na tejto stranke, potom by to bola asi tato polievka… ;-)

    Odpovedať
  18. Silvia Rusnáková

    Viktor,kľudne môžeš polievočku vyhlásiť za najchválenejší recept;) Bola úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúžasná!!!

    Odpovedať
  19. Práve túto polievku varím a celá kuchyňa rozvoniava… manžel ju má veľmi rád, toto je najlepší recept :)

    Odpovedať
  20. …a už je zjedená. Mňam! Nebíčko v papuľke :-)

    Odpovedať
  21. Tento recept fakt prehlasim minimalne za najvychvalenejsi na delikatesy.sk ;-)

    Odpovedať
    1. Zora (DeepGirl)

      Bude dnes na večeru :)

      Odpovedať
  22. […] cesnaku som nechal zamraziť na horšie časy. Mimochodom, kto-vie ako by vyzerala krémová francúzska cesnaková polievka vo verzii s medvedím cesnakom… Odváži sa niekto skúsiť? A čo robíte s medvedím […]

    Odpovedať
  23. mimoriadne dobrá polievočka…bez úprav,vymýšlania…skvelééé..:)

    Odpovedať
  24. Úplne súhlasím s najlepším a najchválenejším receptom na cesnačku. Pridala som cukinu na kocky z mrazničky. Odporúčam ďalej, aby si mohli pochutiť aj moji priatelia…

    Odpovedať
  25. malá finta šéfkuchára: stačí nám iba jedna hlavička cesnaku, na masle opražíme iba cibuľku a pokračujeme podľa receptu…jednu hlavičku cesnaku prelisujeme až keď sa nám už všetko varí a dochucujeme…polievka bude mať rovnako jemne cesnakovú chuť ako keby sme použili trojnásobok cesnaku .

    Odpovedať
    1. ..ešte aby som nezabudol, celá rodina obľubuje do tejto polievky
      trochu tvrdší chlieb nakrájaný na kocky posypaný nastrúhaným syrom a zapečený do hneda.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *