Dobrú polievku? Začnite u mäsiara

Polievka

Hovoria, že polievka je grunt, základ, apetizér. A občas aj penicilín. Niekto len do hrnca s vodou nahádže suroviny, iný prihodí bujón a polievka var sa sama. Nie tak celkom.

Vždy, keď k nám príde starká mojej milovanej, je to stret dvoch svetov. Kým u nás sa viac robia minútky a čerstvé jedlá, so starkou neexistuje, aby sme na stole nemali polievku. Má ju uvarenú obyčajne už okolo desiatej. Rozmýšlal som, prečo sú polievky na ústupe alebo sa flákajú. Možno je problém v tom, že naozaj dobrá polievka si vyžaduje rovnakú pozornosť a čas, ako hlavné jedlo. Lenže na konci je to stále len „voda“. Zahreje aj dodá živiny, ale celkom nezasýti. A pritom je toľko spôsobov, akým ju pripraviť naozaj chutne aj sýto.

Zaujímavejšie chute dostanete, ak sa rozhodnete pre „hnedú“ polievku.

Pre dobrú hovädziu polievku sa vyberte k mäsiarovi. Nech vám naseká kosti, napríklad rebierka. Veľmi dobre sa bude hodiť aj špiková kosť. Samozrejme nezabudnite ani na mäso samotné, napríklad stehno. Polievku varí každý od oka alebo veľkosti svojich hrncov, ale to neznamená, že netreba dodržať zopár predpisov. Jednoduché pravidlo hovorí, že na ½ kila mäsa pripadá 1 liter vody. Mimo mäsa a kostí pridáte samozrejme aj polievkovú zeleninu a soľ. Lenže aj tu je zopár možností, kedy čo pridať a čo z toho získať.

Ak chcete čistú a jednoduchú polievku, pridajte do studenej vody zeleninu a kosti, tieto nechajte zovrieť a pomaly variť. Soľ a mäso pridajte až keď sa polievka už pomaly varí. Mäso tak zostane šťavnatejšie.

Pokiaľ chcete silnejšiu polievku, pridajte mäso hneď na začiatku, avšak bez osolenia. To urobte až neskôr. Ak chcete ešte silnejšiu polievku, k hovädziemu pridajte navyše rozštvrtenú sliepku.

Zaujímavejšie chute dostanete, ak sa rozhodnete pre „hnedú“ polievku. V tomto prípade osmahnite na masle alebo tuku kosti, zeleninu a pečienku, potom len podlejte vodou a nechajte ďalej variť. Polievka sa vám zakalí aj vtedy, ak pridáte do varenia cibuľu. Na druhej strane táto vám dotvorí chuť. Inak, tento typ polievky varievam asi najčastejšie.

Chceli ste číru polievku, ale vyšla vám mútna? Zrejme sa vám voda varila prudšie než mala, alebo ste použili jahňacie kosti. Dá sa tomu pomôcť. Stačí, ak vyšlaháte trochu bielkov a pomaly ich zamiešate do odstavenej polievky. Vráťte ju na oheň a nechajte veľmi pomaly variť pod pokrievkou asi štvrť hodinu. Potom stačí polievku precediť cez jemné sitko alebo obarenú čistú handru a máte znovu číru polievku.

Babky spomínajú, že voľakedy sa do polievok pridávali aj kvasnice, vraj kvôli väčšej výživnosti.

Na záver čistej polievke k sýtosti dopomôžete už len ďalšími prísadami. Napríklad domácimi rezancami.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Viktor, ja som ako decko polievky priam nenávidela. Po rokoch strávených v bývalej NDR a hnusnej menzovej kuchyni si dnes neviem predstaviť obed bez polievky, ale zásadne nerobím zapražené a ani nie nejaké ťažké polievky. Cibuľu do hovädzej/slepačej prekrojím na polovice a tiež opražím na masle až do tmavokaramelova. Keďže pracujeme doma, zvykli sme si dať najprv polievku a asi o dve hodiny druhé jedlo. A v tmavých jesenných sychravých dňoch a následných zimných je polievka priam pohladením :)

    Odpovedať
  2. S tycovym mixerom v ruke som uz tiez prestal capat do polievok zaprazku. Staci rozmixovat zemiak a vybavena vec. Alebo cast zeleniny, ktora sa v polievke varila. Ale to uvodne osmahnutie zeleniny na masle mi celkom smakuje, najma ked sa ku koncu prida mleta cervena paprika.

    Plus do polievky casto prihodim čípóš papriku alebo roztlačený cesnak ;-)

    Odpovedať
  3. Polievka si sice pyta cas na pripravu, ale potom ju mozes jest aj dva-tri dni, a staci ju len zohriat, preto ako prve vecerne jedlo je super. Ja robievam slovenske zaprazkove (rajcinovu, sampinonovu, sosovicovu), kapustnicu, ale aj francuzske mixovane (tekvicovu, zeleninovu).

    Odpovedať
  4. Když se ví, jak na polévku, je to úžasná mňamka. Když to kuchař neumí, je to děs (třeba naše závodní kuchyně). Doma děti milují hovězí a slepičí, s manželem máme rádi zelňačky, boršč, čočkovou. Kvalitní a dobrá polévka dokáže kolikrát strčit do kapsy i mnohé hlavní jídlo! Souhlasím s tím, že velkou roli hrají samozřejmě kvalitní vstupní suroviny – to ale platí pro veškeré vaření!

    Odpovedať
  5. Ja robim casto slepaciu resp. plievku z bravcovich kosti + masko a to je zaklad, ked voda s maskom zovrie tak z nej dam dole penu a az potom pridavam zeleninu…vela zeleniny a ak mam aj karfiol, sol, korenie trosku vegety ale iba malo…moj syncek by tuto polievku jedol kazdy den :) Ale babky ju vedia robit najlepsie!!!!! :)

    Odpovedať
  6. Miesto naslahanych bielkov sa na dosiahnutie cirej polievky da pouzit aj kusok pecienky. Funguje skvele.

    Odpovedať
  7. Ľubomíra

    Pista – nerozumiem, čo s tou pečienkou? Dať variť aj s pečienkou???

    Odpovedať
  8. s tou pecienkou som to vyskúsal,ale nepodarilo sa mi to. kedy ju tam môzem vlozit?

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *