Gastrodetektívka: Cisárove omrvinky s malinovým sirupom

Ďalší diel seriálu Gastro detektívka zabrúsi na rakúsky cisársky dvor. Pôvodne som lúštil receptár mojej prababky, ktorá sa učila za krajčírku vo Viedni. Našiel som tam recept nazvaný Cisárov puding. Vylúštil som množstvo vajíčok, mandle, citrónovú kôru a kde-čo iné. Pohorel som ale na rukopise a prekladoch niekoľkých surovín, tak som sa spýtal babky. Tej už oči neslúžia ako by mali, ani recept si nepamätala, ale zato si spomenula na császármorzsa, čiže cisárove omrvinky. Pri tomto slove sa zasa mne vynorilo v pamäti podobné rakúske slovíčko – kaiserschmarrn, čiže cisárov miš-maš.

V podstate známe jedlo, pri ktorom sa všetci zhodujú, že bolo prvý krát pripravené pre rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Historky sa ale rozchádzajú na detailoch zrodu samotného jedla. Jedna podarená napríklad tvrdí, že sa to celé začalo u manželky cisára, Alžbety Bavorskej, medzi kámošmi známej ako Sisi. Vraj, sama posadnutá štíhlou líniou, si objednala u kuchára ľahký dezert. A kuchár nato vymyslel kaiserschmarrn. Z múky, cukru, vajíčok, kopy masla a celé preliate ovocným sirupom alebo kompótom. Story pokračuje tak, že Sisi toto krásne sýte jedlo odmietla, naopak jej manžel si doprial jej aj svoju vlastnú porciu. Zazvonil zvonec, a monarchia mala cisárove omrvinky. Alebo miš-maš.

Suroviny

100g krupice
7g hladkej múky
250ml mlieka
3 vajíčka
100g cukru
trochu citrónovej kôry
50g masla
sirup, lekvár alebo kompót

Kaiserschmarrn aj császármorzsa nájdete doteraz v jedálnych lístkoch v Rakúsku aj Maďarsku. Receptov je neúrekom, tu je jeho maďarská verzia. Začnite krupicou. Primiešajte do nej 7 gramov múky (nie, nebol to preklep) a do zmesy prilejte vlažné mlieko. Nechajte hodinku odstáť, nech sa krupica poriadne nasiakne. Ďalej vymiešajte žltka s cukrom, pridajte aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Ak máte naloženú vanilku v cukre, použite aj z neho trochu. Z bielkov za pomoci štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Teraz začnite spájať. Do krupice s mliekom zamiešajte žĺtkovú masu a nakoniec zľahka sneh.

Dávajte pozor, aby vám nezačalo prihárať. Postupným miešaním sa dopracujete k omrvinkám rôznych veľkostí.

Teraz príde kľúčová časť receptu. Samotné varenie. Na hlbšej panvici roztopte maslo a vlejte doňho cesto. Opatrne nechajte variť, aby masa začala tuhnúť. Keď sa to stane, začnite vznikajúcu „megapalacinku“ obracať. Tá sa samozrejme začne trhať a to presne chceme dosiahnuť. Opäť nechajte trochu stuhnúť a znova poobracajte. Dávajte pozor, aby vám nezačalo prihárať. Postupným miešaním sa dopracujete k omrvinkám rôznych veľkostí ako vidíte na fotke.

Záver nechávam na vás. Hrozienka v rume, slivkový kompót, marhuľový lekvár, malinový sirup. Vyberte si. Čo si ale nevyberiete, je absolútna sýtosť, hraničiaca s paralýzou. Tak nemajte príliš veľké oči, keď si budete naberať na tanier… Dávka cesta vydá asi na štyri porcie dezertu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. Hmmm, mnam, ja som to jedla pred rokmi v prazskej kaviarni Slavia pod nazvom trhanec. Bolo to skvele, aj ked to vyzeralo ako hruba roztrhana palacinka;-) Dik za recept.

    Odpovedať
  2. Vyskusane, prave to jem namiesto krupice, co som planovala ako obed. Vyborne aj bez lekvaru/sirupu. Citronovu koru som nahradila Grand Marnierom, mnam!

    Odpovedať
  3. Suzanna: ktovie, mozno to vzniklo ako popisujes. Ze kuchar chcel spravit palacinkovu „omeletu“ a potrhala sa mu… ;-)
    Katka: tak vravis, ze liker! Skvely napad!

    Odpovedať
  4. keiserschmarrn aj vyzera ako potrhana hruba palacinka, aspon vsade v rakusku a nemecku urcite :)

    Odpovedať
  5. Peter Ondrejka

    preto sa to vola u nas aj ako trhanec :)

    Odpovedať
  6. ja to tiež ako trhanec poznám. Robievala som, keď boli deti malé a nechcelo sa mi stáť pri palacinkách:)

    Odpovedať
  7. poznam, poznam… blogujem s nim dost casto :))))

    Odpovedať
  8. heh, valer, to som si ani neuvedomil, ze tvoj blog sa vola tak isto v preklade, ako toto jedlo… ;-)

    Odpovedať
  9. Jeeej…moja babka robievala takú suchú kašu – volalo sa to Šmor. Krupica, mlieko, vanilka, vajcia, jahodový kompót…asi pred 3 mesiacmi som sa to pokúšala navariť..no márna sláva, chýbal recept. Ďakujem…znova si pripomeniem detsvo :-)))

    Odpovedať
  10. Veronika

    raz som toto jedla pod názvom „trhanec“ u nás v školskej jedálni, až na to, že to tam podávali ako hlavné jedlo… :D sladké jedla nemám rada, takže som to ani nezjedla, lebo to preliali vela sirupom… ale ako dezert je to mňamka :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *