Syr, ktorý zreje pod mazom

Syr Volovec

K syru Volovec som sa dostal náhodou. Registrujem ho na trhu už aspoň 3 roky, ale nič ma nedonútilo ani nepovzbudilo si ho kúpiť a teda aj ochutnať. Jedného dňa sme potrebovali na fotenie bochník syra. Najviac sa mi aj klientovi pozdával Volovec. Tak som si ho zohnal. Fotenie dopadlo dobre, klient spokojný. (Podotýkam, že klient bola farmaceutická firma, nie syrári).

Po fotení som si syr vzal domov a kúsok si z neho odrezal. Ochutnal a zajasal. Dobrotka. A navyše od nás. Začal som teda gúgliť. Na slovenských stránkach som zistil, že je to syr tylžského typu a viac nič, ale na českých som sa dozvedel viac. V bývalom Prusku (vtedy územie Litvy) bolo mesto s názvom Tilsit, odtiaľ názov tylžský. Bola to švajčiarska rodina, ktorá začala vyrábať tento skvelý syr. Neskôr územie pripadlo Rusku a mesto Tilsit premenovali na Sovetsk (Barbari tupí sa zase raz ukázali!). Našťastie, pôvodný názov sa uchytil a syr sa vyrába všelikde vo svete aj na Slovesnku, v Sabinove. A vedia to. Som preto rád. Toto je ďalšia vec od nás, na ktorú som hrdý. Preto som sa rozhodol zainvestovať a urobiť syru poctu, zátišie. Myšlienka ma nadchla. Otázka sa vtisla, aké víno k syru. A odpoveď bola opäť na českých stránkach. Syr výborne chutí so sladším hroznom (napr. muškát) a s vínom Sauvignon. Tu je výsledok. Syr s vínom si sadli. Na zdravie a dobrú chuť!

Výroba syra Volovec v skratke

Syr sa vyrába sladkým zrážaním mlieka následným dlhodobým zretím v zrecích skladoch. Syr má pikantnú arómu, ktorú získal pravidelným nanášaním zmesi bakteriálnych kultúr, pričom syr dozrieva od povrchu do stredu. Odtiaľ to spomínané zrenie pod „mazom“.

P.S.

Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha, Českomoravský svaz mlékárenský a Česká společnost chemická udelili na Celoštátnej prehliadke syrov 2012 v Prahe diplom nášmu výrobku Volovec 45% t. v s. V Čechách teda náš syr majú radi. A čo vy, poznáte ho?

Zdroje:
www.milkagro.sk
www.syromil.cz
www.vinograf.cz

Doplnenie

Zdá sa, že okolo syra Volovec vypukla obchodná vojna. Prihlásil sa majitel ochrannej známky Volovec a začína sa dožadovať svojich práv. Viac info tu www.volovec.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

  1. Poznáme a kupujeme, jeden z našich lepších syrov. Páči sa mi hlavne, že chutí zaujímavo a tým sa odlišuje. Samozrejme práve preto nemusí chutiť každému.

    Odpovedať
  2. Janka. U.

    Volovec som zaregistrovala hneď keď sa začal vyrábať a celá rodina sme si ho obľúbili. Je výborný, chutí mi najma na čiernom chlebe s maslom. Žijem v Čechách, kde ho nie je dostať, len občas nejaký syrár zo Zázrivej na farmárskych trhoch ho donesie. Pravidelne si teda kupujem v Bratislave, keď som doma.

    Odpovedať
  3. Kedze byvame 2km od Sabinova, tak ho pozname velmi dobre a da sa povedat ze ho mame permenentne v chladnicke. Je fakt dobry.

    Odpovedať
  4. Mimochodom, keď ho máte načatý, nedávajte ho do chladničky v uzavretej nádobe ani v sáčku. Stačí len utierka alebo ho zabalte do servítky a vložte do otvorenej misky. Samozrejme, neskladovať takto mesiace, ale zjesť.

    Odpovedať
  5. Ján Rendek

    V Rakúsku sa dá kúpiť aj „originalny“ Tilsiter. Nie je to zrovna môj favorit, má pre mna nie atraktívnu arómu.

    Odpovedať
    1. Tento sabinovsky je akurat jemny a nie prilis vyrazny. Citit ho, ale musi si k nemu clovek vyslovene pricuchnut zblizka.

      Odpovedať
  6. Volovec sa začal na Slovensku vyrábať a predávať dávno. Bol to výborný syr, najmä na zapekanie bez konkurencie. Potom na dlhšie zmizol a znovu sa objavil, čo nás všetkých „konzumentov“ potešilo. Neviem, či je to ten istý výrovba, ale je to jedno, lebo je rovnaký a výborný !

    Odpovedať
  7. Volovec sa vyrabal na Slovensku uz koncom devadesiatych rokov v Roznave, ale potom zmizol z pultov predajni.Raz sme ho v tom case vzali cely bochnik na lyzovacku do Svajciarska a tamojsi znami, ktorych sme nim ponukli sa ho nevedeli dojest. Som velmi rada ze prave v Sabinove sa rozhodli pokracovat v jeho produkcii, kedze milujem ich jogurty … no a Volovec samozrejme tiez. :)

    Odpovedať
    1. To vysvetľuje prečo som ho tak dlho nevidel ani nevedel zohnať. Medzičasom som naňho zabudol a pamäť mi osviežil až teraz Miro.

      Odpovedať
  8. Ja mam velmi rada Vrchar. A je skoda, ze ho skoro nikde nedostat. Volovec urcite skusim…

    Odpovedať
  9. Vdaka za pekny clanok. Na Volovec som natrafil uz asi pred 10 rokmi, no musim povedat, ze vtedy sa mi zdal ovela vyzretejsi (tvrdsi), ten sucasny asi zreje trochu menej. Stale je to vsak spolu so syrom Vršatec z Agrofarmy Levice moj najoblubenejsi slovensky syr a dufam, ze dlho aj bude.

    Odpovedať
  10. mattijah

    Nedavno som skusil uzasnu vec… Syr Vršatec s pečenou figou,brusnicivym dipom a k tomu vinko Bodegas Bleda DIVUS 2007 / Spanielsko- oblast Jumilla / neuveritelny zazitok :-)

    Odpovedať
  11. Nejako sa nam tu zotrela hranica medzi Volovcom a Vrsatcom. Mimochodom, pozrite sa na doplnenie clanku, zrejme sa zacala obchodna vojna vyrobcov tohoto syra…

    Odpovedať
  12. tak teda, k obsahu sporu sa asko právnička nechcem vyjadrovat, kedze su tu jednostranne tvrdenia zatial, ale čo ma nesmierne pobavilo, je vyhrážka , že – citujem – „Kúpou, konzumáciou a distribúciou výrobkov Volovec…. sa môžete dopustiť TRESTNÉHO ČINU“ :))))

    Odpovedať
    1. Jano Rendek

      Tak som to prediskutoval s právnikom u nás v kancelárii. Po tom, ako sme sa do chuti vyrehotali na tom tragickom varovaní, otvoril Tresný zákon a hľadali sme, aký trestný čin mohol byť spáchaný.

      Ak sa niekto potenciálne dopúšťa tresného činu, tak iba osoba, ktorá porušuje ochrannú známku nášho tragéda:

      § 281 (Trestného zákona)

      Porušovanie práv k ochrannej známke, označeniu pôvodu výrobku a obchodnému menu

      (1) Kto uvedie do obehu tovar alebo poskytne služby neoprávnene označené označením zhodným alebo zameniteľnými s ochrannou známkou, ku ktorej právo používať ju patrí inému, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

      (2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto na dosiahnutie hospodárskeho prospechu
      a) uvedie do obehu tovar neoprávnene označený označením zhodným alebo zameniteľným so zapísaným označením pôvodu výrobku a zemepisným označením výrobku, ku ktorému právo používať ho patrí inému, alebo

      b) neoprávnene použije označenie zhodné alebo zameniteľné s obchodným menom alebo názvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby.

      Spotrebiteľ, ktorý si akože falošný Volovec kúpi, sa rozhodne žiadneho trestného činu nedopúšťa. Ak by takéto niečo platilo, nákupy v obchodoch by sa nám riadne pretiahli, pretože pred kúpou každého výrobku by sme museli robiť audit v registri ochranných známok :-)))

      Odpovedať
    2. Ja som tam tuto informaciu (vyhrazku) tiez dnes nasiel a tak ma nahnevala, ze Volovec neochutnam, mozu si ho s prepacenim za tuto dementnu vyhrazku strcit do prd… a tam nechat dozriet.

      Odpovedať
  13. radulko

    Volovec vydrzi v chladnicke aj 6 tyzdnov v 2 a 3. tyzdni chuti najlepsie, odporucam jest s chutney alebo sladkou marmeladou

    Odpovedať
  14. v ktorých retazcoch sa dá kúpiť ten klasická volovec ? viete niekto?

    Odpovedať
    1. Miro Kubečka

      Urcte ho maju v Kauflande, ale neviem od ktoreho vyrobcu. Ale v Ba v trznici Fres market je obchod so syrmi a tam ho maju. Tiez v Pezinku ma Milk Agro svoju predajnu potravin a tiez tento syr. Ten obchod je 80 metrov dalej po ulici, ako je Billa.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *