Talianske limonádky a aperitívy

crodino, sanbitter, aranciata

nxa prvý pohľad dve rozdielne ligy nápojov, ale v talianskom prevedení majú k sebe celkom blízko.

San Pellegrino je pomerne známa talianska značka minerálky. Popri vode produkuje aj ľahké nealko nápoje a rôzne limonády. Spoznáš ich podľa zaoblených malých fľaštičiek v najrôznejších chutiach. Grep, citrón, červený pomaranč či chinotto. To posledne spomínané má obzvlášť zaujímavú chuť, pretože sa vyrába z chinottovníka. Je to citrusová plodina, ktorá rastie v Ligúrii, Toskánsku, Kalábrii a na Sicílii. Hojne sa pridáva do talianskych horkých nápojov, od Amaretto až po Campari. √ödajne však pochádza z Číny.
Chinotto na pohľad vyzerá ako kola, no nie je také sladké a má horkastú chuť. V lete je to osviežujúca limonáda, ktorá navyše podporí trávenie. Firma San Pellegrino ju vyrába od roku 1932. Chinotto zoženiete napríklad v Metre, predáva sa v balení po 6 flaštičiek.

chinotto

San Pellegrino má v ponuke aj ďalší zaujímavý aperitív menom Sanbitt√®r. Jednoduchá fľaštička bez etikety a červeným obsahom ukrýva horký nealko nápoj, ktorý mi farbou aj chuťou pripomína Campari alebo Campari-Soda. Možno nebude chutiť každému, ale v tejto nealko verzii ide o celkom príjemný aperitív.

drinky

Keď spomínam Campari, v roku 1995 táto firma kúpila iný nealko aperitív – Crodino. To pochádza z Piedmontu a vyrába sa od roku 1964 v mestečku Crodo. Má príjemnú chuť, nie tak výrazne horkú ako ostatne spomínané nápoje.
Obsah balenia je 1 deci, čo úplne postačuje na pokojné cuckanie cez slamku. Bavíme sa predsa o aperitíve, nie o sladkej žbrnde, ktorou by sa niekto pokúšal zaháňať smäd.
Všetky spomínané aperitívy a limonády zoženieš napríklad aj v Bratislave, v Casa del Café na Dunajskej ulici. (aktualizácia: Crodino sa prestáva dovážať na Slovensko)

Ešte keď som robil u Talianov, všimol som si, že popri minerálkach, si ku káve často objednávali citrónové a grepové limonády (Limonata, Pompelmo). Len môj tip, ale možno preto, že káva má na telo okyseľujúci vplyv, zato citrón naopak zásaditý. Pri toľkých malých espresso mi to dáva celkom význam, prečo tieto dva nápoje vzájomne kombinovali.

Nech si už vyberiete ktorýkoľvek nápoj, výber je veľký. Isto si nájdeš chuť, ktorá ti bude sedieť, keď budeš sedieť v kaviarni a sledovať, ako beží život na ulici…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

  1. Sanbitter je skutečně skvělý. Poprvé jsem tento nealko-aperitiv dostala někdy loni v restauraci, kde jsem jako jediná u stolu byla řidič. Do té doby jsem to neznala. Mohla jsem si tak vychutnat aperitiv s ostatními :-) Malé lahvičky jsem později v papírovém kartónku objevila v MAKRO. Doma se teď chladí v lednici, dobře vychlazený totiž chutná báječně :-)

    Odpovedať
  2. Shira313

    Díky za tip – o pár dní sa pokúsim zdegustovať ich priamo v ich domovine :o)

    Chystáme sa s autom dôjsť až na Korziku a Sardíniu – nemal by si nejaké cestovateľské a gurmánske rady? Vopred ďakujem :o)

    Odpovedať
  3. na korzike vrelo odporucam ich syry s figovou zavaraninou (nieco na sposob dzemu) „confiture des figues“ a samozrejme ich salamy a klobasky su super :-)

    Odpovedať
  4. Co tak si trufnut na sardinske Casu marzu? :)

    Odpovedať
  5. Mato: alebo na korzicky fromage de tete – čiže „syr“ z bravčovej hlavy ;-)

    Shira: na Korzike ochutnaj napriklad aj cedrat a vyrobky z neho – napriklad džem. Je to niečo ako náš citrón, akurat vacsie a aromatickejsie. Syry brocciu si vobec nedavaj, pretoze to bude zrejme len pasca na turistov a nie prava vec. Brocciu zacne mat sezonu az v novembri, rovnako ako figatelly a coppa (miestne udediny). Nezabudni na pecenu kozu a vsetko to, com som tu popisal v clankoch o Korzike.

    Odpovedať
  6. Shira313

    Všetkým ďakujem za odporúčania, rada si dám poradiť :o)

    Odpovedať
  7. zig zag

    citron _zasadity_? wtf? to akoze ma nejake zasady? hybaj spat do skoly.

    Odpovedať
  8. nepisal som o tom, ze citron je zasada, ale ze ma zasadity UCINOK na organizmus. To su dve rozdielne veci ;-)

    Odpovedať
  9. mysacinka

    tak, aspon viem,ako sa vola ten mega“citron“,co sme si kupili pri marcovej navsteve Amalfi.
    k tomu zasaditemu posobeniu citronu v organizme…mno neviem neviem, prieci sa to logike.

    Odpovedať
  10. Logike sa to mozno prieci, ale je to tak. Pitie cistej vody ochutenej cistym citronom sa odporuca napriklad rano. Okyselujucich veci prijimame v strave hodne, tie zasadite su v pomere k nim vzacnejsie.
    Ze ma citronova stava zasadity ucinok mi potvrdila napriklad aj potravinarska chemicka zo seredskych pecivarni. Mimo inych ludi.

    Odpovedať
  11. Citrón je zásadotvorný, ovocie konzumované s mierou a bez pridania iných jedál je tiež zásadotvorné. Kyselinotvorné je ovocie v kombináciách s iným jedlom, keď spôsobuje nestrávenie jedla. Všetky nestrávené zbytky sú kyselinotvorné.

    Odpovedať
  12. tak jest.

    Odpovedať
  13. Marek Lorincz

    Crodino je moj favorit, ale aj ostatne su vynikajuce uz len tym, ze su ine ako bezne napoje. Nemali by chybat v sortimente gastro zariadeni, su originalne.

    Odpovedať
  14. skoda ze tu nemas moznost webstranky poslat clanok ako odkaz priatelovi, alebo pridat ako odkaz na nejaku siet (fejsbuk) to je dobra reklama. hned by som toto poslala par ludom. dik za tipy.

    Odpovedať
  15. taku funkciu tu mozem domontovat – to posielanie priatelovi, nie je problem

    DOPLNENIE:
    funkcia domontovana ;-)

    Odpovedať
  16. Viktor praskni si sem len tu gadgetu z addthis.com, to je jednoducha moznost pridavat do social networkov a bookmarkov.

    Odpovedať
  17. Carolina

    Kde sa da Sanbitter u nas kupit za rozumnu cenu? Vsade maju len tie malicke flasticky a stoja 1-2 eura, co mi prijde prehnane. Poradte

    Odpovedať
  18. Odpovedať
  19. San pellegrinno boli teraz v kauflande v akcii, v plechovkach, mali taliansky tyzden

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *