Sezamové, makové aj konopné

Asi pred rokom som tu krátko spomenul tekvicové cestoviny. Nie ofarbené tekvicovým olejom, ale priamo z tzv. tekvicovej múky. Teda toho, čo zostane po vylisovaní oleja.

Zdá sa, že sa Olivado medzičasom rozšuplo s novými príchuťami. Včera som opäť v nitrianskej Jednote natrafil na množstvo cestovín toho istého výrobcu, ktoré boli z najrôznejších surovín. Videl som tam aj sezamové, makové a konopné cestoviny, všetky mali v sebe nejaký podiel tej ktorej špeciálnej múky. Na skúšku som zobral sezamové a čakal chuť podobnú chalve alebo tahini. 300-gramové balenie stálo 2,49. Podľa zloženia na obale ide o pšeničné vaječné cestoviny, sezamová múka bola uvedená na poslenom mieste. V tomto prípade to nemusí byť nutne zlé. Priveľké množstvo tých špeciálnych múk je občas nejedlé a môže byť horkasté alebo mať inú pachuť.

Sezamové cestoviny

Zloženie

Večer som na skúšku uvaril za hrsť týchto cestovín v malom hrnčeku. Trvalo presne 8 minút, keď boli uvarené tak akurát. Čisté bez ochutenia chutili dobre, aj keď som čakal trochu viac „sezamovosti“. Mali bližšie k tej chalve ako k tahini. Napriek tomu boli chutné a v podstate sa mi ich zmocnila rodina. Malý si ich dal len s oliváčom, milovaná na ne použila pesto z medvedieho cesnaku.

Tieto novinky nemá výrobca ešte ani na stránke, ale predpokladám, že mimo Jednoty ich možno zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Prípadne sa priamo opýtajte u zdroja.

Najbližšie opáčim tie makové a konopné. Ak ste ich už náhodou mali, dajte mi vedieť, na čo sa pripraviť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Už som mal tiež niečo od nich, kúpené v BB v predajni spol Lunter a tiež v Jednote, avšak narazil som na problém – v polovici trvanlivosti už boli tuky zoxidované a inak krásne cestoviny šli do odpadu, je trocha problém ak výrobca nemyslí na ochranu produktu a nevyskúša si koľko je reálna trvanlivosť v podmienkach obchodnej predajne (tovar nebol na priamom slnku a ani vo vysokých teplotách). Doporučoval by som prírodnú ochranu rozmarínovým extraktom (bez chuti a zápachu), je dostupný u nás aj v kvalite BIO. Následne by boli OK, obdobné problémy sa objavia všade kde špeciálne múky majú vyšší obsah látok náchylných na oxidáciu, obdobne sa dá zabrániť zmenám farby – toto je viditeľné aj v rámci jedného balenia – inak prémiový produkt je takto sčasti znehodnotený a to je škoda.

    Odpovedať
    1. Dakujem za komentar Marcel, posuniem ho dalej vyrobcovi.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *