Nie je všetko len olivový olej

Všade samý olivový olej. Možno aj preto ignorujeme tichý a postupný úpadok ostatných olejov, ktoré sa u nás predávajú.

Tým samozrejme nechcem povedať, že olivový olej nie je dobrý, alebo že by sme ho nemali používať. Ale keď sa pozriem na to, čo zostalo napríklad zo slnečnicového oleja, je mi do plaču. Tento olej sa u nás vo veľkom hádam ani nevyrába, už iba plní. A kvalita toho dovážaného je zhruba rovnaká. Už vôbec sa nechcem rozpisovať o tom, ako sa líši kvalita olejov v potravinách a olejov pre veľkoodberateľov.

Väčšinou ide o rafinované oleje. Zjednodušene sa dá povedať, že každý olej, ktorý nie je lisovaný za studena, je rafinovaný. Zahrievaním sa zo semien dá vyťažiť omnoho viac, ako zastudena. Lenže akýkoľvek olej má tú nepríjemnú vlastnosť, že zahrievaním stráca veľa dobrého, čo kedy obsahoval. Ako bonus sa v ňom začnú objavovať látky, ktoré bývajú onálepkované čiernymi lebkami.

Ako pri všetkom sa dnes špekuluje nad tým, koľko a akej omega mastnej kyseliny je pre človeka dobré alebo zlé. Vyjadrenia sú protichodné a kým sa dohodnú vedci, univerzity, odborníci na výživu aj samozvaní poradcovia, držím sa pár jednoduchých pravidiel. Prvé nad všetkými je, že zahrievanie ničí každý olej. Dobre, nebudem kvôli tomu jesť len surovú stravu. Nastupuje druhé pravidlo – tepelná odolnosť oleja. Je to moment, kedy sa začína jeho rozklad. Odolné sú rafinované oleje, lenže tie prešli chemicko-technologickým spracovaním. Z prírodných a neupravených zvládne hranicu 200°C olivový olej, repkový olej, bravčová aj hovädzia masť a ghee. Iste sú aj ďalšie, len by ste sa ich nazháňali a nakoniec aj nedoplatili.

Mám tretie pravidlo, ktoré znie sezónnosť a obmieňanie. Teda nekonzumovať jednu a tú istú vec 5 rokov len zo zvyku. Všetky tie pravidlá môžu znieť ako obmedzenia, ale nie je to tak. Pravidlo striedania potravín a pestrosti podľa mňa rieši dilemu zvanú čo ak zjem náhodou niečo menej zdravé. Určite skôr alebo neskôr prijmem aj niečo dobré, čo telu pomôže. Nezbláznim sa…

Slnečnicový olej

Pre porovnanie...Späť k slnečnicovému oleju. Po veľtrhu gastronómie som písal, že určite vyskúšam olej z Dunajského Klátova. Na svojej stránke majú eshop, tak som rovno aj na rozdávanie v rodine kúpil 5 litrov (7,19€). Za studena lisovaný, zo slovenskej slnečnice. Už na prvý pohľad bolo vidno, že je žltší ako ktorýkoľvek rafinovaný olej. Rovnako je voňavejší a má výrazne orieškovú chuť. Akoby ste požuli pár slnečnicových semien.

Tento olej zvláda najviac 100°C, takže pri vysmážaní by bol zrejme škodlivejší, ako ktorýkoľvek rafinovaný olej. Budem ho používať napríklad do šalátov, arašidového masla, omastenie halušiek alebo na pečenie koláčov. Že v rúre alebo remoske je 180°C? No to je pravda, lenže vo vnútri koláča, ktorý pečiem najviac 40 minút, vystúpa teplota maximálne po 90°C. Kuchynský teplomer je priateľ, overte si to niekedy.

Minulý víkend som ho dal do kysnutého makového závinu. Cesto som urobil z droždia, polohrubej múky, 1dc sladkej smotany a 1dc slnečnicového oleja. Kyslo asi 3 hodiny. Po dopečení bol koláč ako pampúšik a milovaná sa ma pýtala, či som do cesta dal zemiaky. Naozaj ich tam bolo cítiť, aj keď tam neboli. Urobil to podľa mňa práve aromatický olej. Mimochodom, koláč zostal vláčny aj na tretí deň. Žiaden vyschnutý pník.

Búšlak robí ešte jeden zaujímavý olej. Volajú ho 200°C a pritom je vyrobený bez rafinácie alebo nadmerného zahrievania pred lisovaním. Je to vďaka odrode slnečnice, ktorá obsahuje vyššie percento tých mastných kyselín, ktoré zvládajú vyššiu teplotu. Liter stojí 1,89€. Robia aj oleje v bio kvalite, potešilo ma, že surovinu majú z domácej produkcie. Po tomto zistení podľa mňa neexistuje žiaden dôvod kupovať slnečnicový olej veľkých značiek alebo z Maďarska. A už vôbec žiaden dôvod dávať do koláčov umelohmotný margarín.

www.buslakoil.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Emzo Tučko

    ja som ho dal do takeho liateho hrncekoveho kokosoveho kolaca a skoro sa to nedalo jest, tak prerazala chut slnecnice
    inac ho pouzivam uz hadam 2 roky, vysoka spokojnost
    je ho dostat aj v Jednote (BB kraj), v stanku so syrmi na Mileticke a maju ho aj V Kon-rade

    1. Suhlasim, nebude sa hodit do vsetkeho, ale vo vela pripadoch sa ta chut da vyuzit v prospech jedla.

  2. Michal Z

    takisto som od nich kúpil, zatiaľ ma „sklamal“ len v majonéze (tam sa tá chuť vážne nehodí), inak som spokojný.
    Btw., ich tekvicový olej je z ich produktov jednoznačne najlepší, mám pomaly pocit že by som si to dával aj do čaju :)

    A ke´d už sme pri tukoch – nezabúdať, že máme kvalitné živočíšne tuky, ktoré (napriek halucináciam okolo „low fat“) sú zdravé a výborné na tepelnú úpravu.

  3. Nemam pocit, ze u nas dochadza k nejakemu upadku olejov, skor naopak. Taka ponuka roznych olejov, aku mame teraz, tu asi este nebola :) Kto nehlada len najnizsiu cenu, urcite si vyberie.
    U nas ide olivovy paradoxne najmenej, inak nerafinovany slnecnicovy, z hroznovych jadierok, sezamovy, do pecenia kokosovy…ale ked uz raz za cas vyprazam, tak zasadne na masti z mangalice :)

  4. Oleje musim vyskusat, skusim ich pohladat pri najblizsej navsteve na SK.

    Mala poznamka k olivovym olejom, skusal som uz rozne znacky vo vsetkych moznych cenovych kategoriach, vzdy mi vadila acidita. Nedavno mi kolegyna doniesla olivovy olej z Tuniska, priamo z lisovne a som uzasne prekvapeny jeho kvalitou, je fakt vyborny. Ked som sa spytal ci ten olej pouzivaju casto tak odpoved bola trojclenna rodina minie rocne 120 litrov olivoveho oleja :-)

    1. Odporúčam taliansky olivový olej značky Basso. Je fakt chutný, hlavne na cestovinách. Dá sa bežne kúpiť v Tescu, stojí asi 4,50 € za 500 ml. Teraz som ho dokonca kúpil v akcii za 3,36 €. Ináč také oleje ako Franz Joseph, to je fakt odpad, cítiť takú horkú chuť. Nie je olivový ako olivový.

      1. Denisa K.

        Franz Joseph vám možno chuťovo až tak nesedí, ale v teste kvality nezávislého časopisu Dtest dopadol dobre… testujú viacero parametrov, ale každému chutí iné… najlepší pre mňa je domáci z Istrie, kupujem každý rok zásobu od toho istého pána…. mňam

  5. vegalogic

    S olejmi v kuchyni experimentujem dlho a rad. Na teplu kuchynu sa mi najviac osvedcil hroznovy olej. Je takmer bez chuti (co kvitujem, ak si ma jedlo zachovat svoju povodnu chut), ma velmi vysoku teplotu prepalovania a nizku nasiakavost. Pouzivam ho na kontinentalnu kuchynu (okrem fritovania, na to je prilis drahy). Ked varim Cinu, pouzivam arasidovy olej. Na studenu kuchynu kvalitny olivovy alebo tekvicovy olej. Na fritovanie rafinovany olivovy olej.
    Slnecnicovy ani repkovy olej nepouzivam, maju prilis vyraznu chut aj aromu, ktora prebije chut samotneho jedla. Navyse mi tieto oleje nechutia a doslova smrdia.

  6. Ja používam už druhý rok BIO slnečnicový olej Bušlák na vyprážanie. Kupujem priamo od výrobcu tiež. Je výborný, mne chutia na ňom aj rezne, i v koláči. Vôbec mi nevadí intenzívna chuť, avšak niektorým ľuďom, čo som im ho tiež zabezpečil sa sťažovali práve na tú silnú chuť, hlavne koláči. Tak nech radšej používajú naďalej tie ropné produkty :D Komu niet rady, tomu niet pomoci…

  7. Odkaz na stranku Buslakoil nefunguje.Koncovka je sk nie com…:)

    1. Ďakujem za opravu, museli to medzičasom zmeniť. V texte som to opravil.

Napísať odpoveď pre barky Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.