Na Korzike kŕmia prasatá gaštanmi


Počul som už najrôznejšie historky o tom, čím všetkým dokážu ľudia nachovať svoje zverstvo. Nakoniec, aj moji rodičia zvykli brávať bravčové od jedného malého ujka zo Záhoria, ktorý mimo prasiat choval aj kozy. No a tie kozy choval práve pre prasatá, ich mliekom ich totiž kŕmil. Svine samozrejme po takejto výžive rástli ako z vody. Ale späť na Korziku.

Gaštany majú v histórii Korziky pomerne významné miesto. Ešte v stredovekých časoch, kedy bol ostrov často obliehaný a podmienky na pestovanie čohokoľvek zúfalé, prezývali gaštany chlebom, ktorý rastie na stromoch. Vďaka izolácii sa zasa zachovalo mnoho tradičných receptúr a jedál z týchto dôb, a tak dnes na Korzike nájdete hádam najširší výber gaštanových produktov. Od jedál až po pálenku a dezerty. No a sme pri tých prasatách, ktoré kŕmia gaštanmi.

Tamojšie prasce zvyknú chovať navoľno, takže zvieratá majú jednak dosť pohybu a vďaka gaštanom aj čistú stravu.

Švagrovci sa pred pár dňami vrátli z Korziky a včera nám pripravili menšie lukulské hody z miestnych špecialít, hlavne klobások a syrov. Ochutnali sme tmavé a tenké figatelli, vyrábané z bravčovej pečienky, aj údenú klobásu s plesnivým povrchom zvanú salamu, obdobu našej klobásy. Obe chutili veľmi zemito a voňali po rozmaríne a myrte. Tamojšie prasce zvyknú chovať navoľno, takže zvieratá majú jednak dosť pohybu a vďaka gaštanom aj čistú stravu. To všetko ovplyvňuje aj finálny produkt. Ochutnali sme aj ovčí syr. Oproti tým, ktoré vyrábame na Slovensku, mal omnoho výraznejšiu chuť, aj zloženie bolo zvláštne. Bolo to ako keby ste krájali hrudu ztuhnutého a stlačeného hladkého tvarohu. Ako sa volal, nikto z nás netušil, ale neskôr som sa kdesi dočítal, že mnohé z korzických syrov dodnes mená ani nemajú, jedine tak po konkrétnych sedliakoch v horách, kam ich obyvatelia chodia priamo kupovať.

Korzika vlajka

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (26)

  1. na nejakom nemeckom programe som videla zaujímavý dokument o Korzike a o tom , čím sa živia a presne – gaštany všade. Inakšie v tých dedinách odkiaľ to dávali, riadna makačka.

    Odpovedať
  2. ulicnik24

    velmi dobre klobasky co som jedol boli z portugalska, ktore robia s vinom, to bola delikatesa

    Odpovedať
  3. svagor vravel, ze pecena koza je tam velka lahodka. Myslim, ze je to aj miestna specialita, to maso sa najprv pacuje, potom susi, a potom pripravuje ako ragu.

    Odpovedať
  4. pečená koza je fajnovučká aj na SK:) Síce ju nesuším, ale plním a pečiem – veľmi lahodné mäsko. Ale mi nejako vyschlo žriedlo:(

    Odpovedať
  5. ja sa chystam na jahnacinku, prave s tym korzickym korenim, ktore je aj na fotke: rozmarin, myrta, bobkac a tymian

    Odpovedať
  6. ulicnik24

    no jahnacina je dobra ale moja draha to nechce tak si toho moc neuzijem ale minuel som si to dal na sluzobke v hoteli a bolo super

    Odpovedať
  7. a pritom, cela sranda okolo jahnaciny je len o zemepise. Nase jahnata pre mnoho ludi smrdia, pretoze sa im loj rozklada rovnomerne po celom tele, ale jahnata napriklad z arabskeho sveta alebo australie ho maju ulozeny len v tucnom chvoste, takze masko je vonave a ciste. Keby sme konzumovali taku jahnacinu, jedlo by ju urcite viac ludi, nez teraz. Minule som kupil novozelandsku jahnacinu u masiara na Grosslingovej, krasne masko.

    Odpovedať
  8. jahňacina smrdieť nemôže, skôr baranina. Len ma štve, že je nenormálne drahá. Ale normálne keď ľudia nevedia čo jedia a je dobre urobená aj baranina, nerozoznajú. Mám to overené. Mysleli si, že jedia teľacinu:)

    Odpovedať
  9. mas recht

    Odpovedať
  10. aspoň raz, doma sa to nestáva:) Ďakujem, máš to u mňa:)

    Odpovedať
  11. neboj, takych hundrosov, ktori polovicu veci nezjedia, a potom sa ti zalizuju na niecom, co by vziiiivote do ust nedali, takych poznam… ;-) su pre kuchara prijemnou vyzvou a priam sa nukaju byt osaleni… hehe

    Odpovedať
  12. Ten sacik korenia vyzera vynikajuco. Tak prirodne. Vonia to az sem. Ja som raz v zivote robil dovozove jahna a bola to nadhera nad nadhery. Takze dobre viem o com hovoris. A zasa nikdy nezabudnem na kus telacieho masa aj s kuskom tuku na okraji.

    Odpovedať
  13. sacik nesacik… platene super-rustikalne to sice nie je, ale obsah je pouzitelny, zhanam kotletky… zatial neuspesne. poradte, ak viete

    Odpovedať
  14. ake kotletky? Jahnacie? Vsak v metre maju!

    Odpovedať
  15. naposled som tam bol, tak ma presla chut cokolvek kupovat, po hodine nakupovania zrazu hlasenie, ze im nefunguju ziadne terminaly… a ja mrazene zeleniny, cerstve ryby nakupene… musim mrknut nabuduce.
    otazka, tie kotlety su tam asi mrazene, vsak?

    Odpovedať
  16. videla som len mrazene, ale nebola som v čerstvom mäse, pretože mäso nakupujem doma u mäsiara. Ale neviem, či som nevidela aj niekde v tescu. Ale určite len mrazené.

    Odpovedať
  17. Shira313

    Mrazené jahňacie kotlety som videla aj v Lidli. Manželovi nevegetariánovi alebo návšteve ich občas pripravím a veru na rozmarím nikdy nezabudnem.
    Pri Tvijim peknom príspevku som si pripomenula, že už dlhšie zháňam myrtu v kvetináči, nevideli ste je niekde v Bratislave?
    A ešte jedna prosba o radu. V indickom obchodíku Poppy som neodolala a kúpila lotosové orechy. Našla som použitie s ryžou. Nemáte nejaké ďalšie tipy? Vopred ďakujem :o)

    Odpovedať
  18. priznam sa, v Lidl som v zivote nikdy nebol a zrejme tam ani nepojdem, minimalne pokial si to sami v sebe neujasnia, ci sa chcu prezentovat ako lacni, alebo ako kvalitni – trochu schizofrenia, nemozu mat podla mna vsetko (rdb ma teraz asi riadne vyobsiva ;-) )

    myrtu – zhanal by som ju asi v nejakom zahradnictve – mohlo by to byt podobne ako s vavrinom, ze sa to bude predavat ako okrasny krik a nie ako bylinka… Ja sa chystam prave na ten bobkac – krasny krik a z neho vyborny uzitok, tomu hovorim 2v1

    Odpovedať
  19. ulicnik24

    kde je ten indicky obchod?

    Odpovedať
  20. Shira313

    Priamo v budove Istropolisu, http://www.popyfoods.com.

    Odpovedať
  21. ulicnik24

    Shira,
    no taky typicky britsky obchodik, vsetko mozne pokope, daco dnes uz zzite s britaniou, niet lepsie miesto kde clovek moze zbehnut ked mu chyba daka drobnost, pojdem pozriet ci nemaju Pataks omacky na Indiu, v Tescu je slaby vyber

    Odpovedať
  22. [18] Viktor, v Lidlovi mas lacne a kvalitne veci. Nikde nie je napisane ze su lacne aj kvalitne. Preto tam napriklad kupis kvalitnu sunku, cokoladu, syr a dzus, ale takisto aj ruzovu skrobovu hmotu (skorosunku), hnedu stuzenu rastlinnotukovu hmotu (skorocokoladu) , zltu alebo bielu zelatinovu hnotu (skorosyr) a farebnu tekutinu (skorodzus). Mam rad obchody kde si moze clovek vybrat ci chce lacne alebo dobre a nie ze ti ponuknu Tesco vyhodnu cenu na tovar ktory je lacny a tym padom nekvalitny, ale nemas ziadnu inu alternativu.

    Odpovedať
  23. ulicnik24

    Andrej,
    To do akeho Tesca (na Slovensku) chodis ze tam nemas na vyber okrem Tesco Value aj normalne potraviny?

    Odpovedať
  24. Tesco mi fakt pripomina skor paletovy predaj ako solidny obchod. Dakujem nemusim. Najzaujimavejsi sortiment kvalitnych potravin co sa tyka hypermarketov v sucasnosti ponuka Billa.

    Odpovedať
  25. ulicnik24

    Mato a kde chodis do tej „Hyper“ Billy?

    Odpovedať
  26. oki tak supermarketov, v slovenskej hantirke. Dobra je big billa na Bajkalskej, alebo aj ta na Farskeho co je.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *