Len pár ostrých kvapiek

Aj mne sa občas stane, že neviem, aké dobroty máme vo vlastnom meste. Presne to bol prípad čili papričiek z Nitry.

Paprikáreň Chillis

Miroslav Skovajsa mal čili papričky najprv ako hobby. O dobrých 20 rokov nato je z toho vážny produkt. Vyrába tekuté výtažky z dvanástich druhov ostrých papričiek, mimo iného z habanero, naga jolokia aj najpálivejšej trinidad skorpion moruga. Tie si aj sám pestuje, pridáva k nim len kuchynskú soľ a lisuje ich za studena. Hotová šťava nie je ani tepelne upravená.

Mám od neho doma Cayenne a najčastejšie ju používam do polievok. Maličké kvapátko na balení sa síce nepoužíva najľahšie, ale určite má svoj význam. Jedna kvapka je dobrý základ, dve už cítim a pri troch začína ísť do tuhého. Celkovo je to kvapátko šikovná vec, hlavne pri polievkach. Niekedy sa mi stane, že výjdu sladšie než by mali. S korigovanímchute problém nie je, pridám niečo ostré a je to vybavené. Lenže potom riskujem, že mi to napríklad krpec nezje. V tomto je dobré to kvapátko, že môžem presne odmerať, koľko štipľavého bude v hrnci. Otestované aj v praxi, malý si nič nevšimol.

Paprikáreň Chillis

Použití je viac, štipľavé som pridával aj do pomazánok a horúcej čokolády. Od známych z gastra zasa viem, že Chillis používajú aj niektorí kuchári. Mimo toho, produkt má známku Región Ponitrie (o ňom napíšem neskôr) a v predminulom roku získal aj Slovak Gold.

Menšia 30ml fľaštička Cayenne stojí priamo u výrobcu 2,50 €, väčšia 110ml 7,50 €.

Paprikáreň Chillis
www.chillis.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. z dvánastich druhov a nie druhoch, ty východňar

    Odpovedať
    1. To mas tak, ked prestylizujes vetu a nechas jedno slovo povodne… opravene.

      Odpovedať
  2. OT: skoda ze v poslednej dobe sa tu uz neuverejnuje vacsi pocet receptov. Nechystate sa znova viac pisat na tuto temu? Niektore starsie recepty boli fakt super. Dakujem

    Odpovedať
    1. Ano, tiez mam ten pocit a recepty pridam. Bude napriklad jeden uleteny cheesecake aj rybaci paprikas.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *