Jedli ste už „volejbalovú loptu“?

Aj tak by sa dala nazvať huba vatovec obrovský. Veľká biela lopta, ktorá môže mať aj 4 kilogramy a priemer 50 cm. Mama minule z trhu priniesla jednu takúto loptu, kúsok na hranie sa ušiel aj mne.

Vatovec (Langermannia gigantea) je huba bez hlúbika, v mladosti penovitá, neskôr stmavne a zozelenie, až sa z nej stane jedna obrovská „prašivka“. Vraj je to jeden z najplodnejších organizmov na svete. Kdesi som počul, že vatovec prezývajú aj ako „kozí syr“. V mladistvom a bielučkom veku je táto huba delikatesa, najčastejšie sa pripravuje ako rezne. V trojobale aj v pivnom cestíčku. Vyskúšal som radšej iné spôsoby.

Plodnicu narežte ostrým nožom na asi 1cm hrubé pláty a opatrne stiahnite kožu. Jemne ich osoľte a poprášte z jednej strany mletou červenou paprikou. Na panvici si rozohrejte maslo a dajte najprv opiecť z čistej strany. Naozaj len chvíľku, aby sa z huby nestala mastná špongia. Potom obráťte a rovnako krátko opečte aj paprikovú časť. Opäť krátko, inak by vám paprika zhorkla. Hotovo. Môžete podávať len tak, s chlebom.

Praženie na masle

Podobne môžete postupovať aj v kombinácii s lečom. Plodnicu nakrájajte na asi 2cm veľké kocky, tie rýchlo osmažte na masle a pridajte do hotového a zohriateho leča. Obyčajné lečo tak naberie úplne nový rozmer. Kocky vatovca môžete opekať povedzme na cibuľke, cesnaku, hoci aj s vajíčkami ako falošné mozočky. Z vatovca sa dá robiť aj krémová smotanová polievka.

Ak máte ďalší zaujímavý recept, pridajte ho do komentárov. Zostal mi ešte kus, rád vyskúšam niečo ďalšie.

Ak sa vám nepodarí nájsť vatovec v lese, môžete ho „nájsť“ na trhovisku. Cena za kilo je cca 10€. Narezaný vydrží v chladničke pár dní. Pre tých dobrodružnejších som našiel možnosť pestovať vatovec doma. Balíček na výsev môžete kúpiť napríklad v tomto obchode.

Pozor, existuje ešte jedna podobná huba, ktorá sa podobá na vatovec. Je však otravná a naraz môže postihnúť až 22 ľudí. Otrava sa prejavuje nekontrolovaným pobehovaním. Vyzerá asi takto ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. vatovec vypestovať doma bude problém (rozumej: skoro nemožné). má rád miesta s rozkladajúcimi sa rastlinnými zvyškami príp staré zotleté hnojiská. predpokladám, že obsahom vrecúška bude stará rozdrvená plodnica.
    každopádne strata času.
    inak v trojobale, vychladnutý, najsamlepší :)

    Odpovedať
    1. Ale nahodou, ked ma niekto doma hodpodarstvo (rozumej kravu alebo ine), tak by to nemuselo byt celkom marne ;-)

      Odpovedať
  2. náhoda je blbec to jo.
    lepšie by asi bolo naštudovať biotop, pospomínať kde v okolí je taký biotop a vydať sa na prechádzku, akurát tak idem spraviť do obrovského žihľaviska … ak budem úspešný tak sa pochválim ;)
    inak čo sa týka húb vrelo odporúčam nahuby.sk jedna z najlepších svetových! stránok o hubách

    Odpovedať
  3. Viktor, „otravnou“ hubou si ma dnes dostal – som prekladatelka, ale tento vyznam slova som doteraz fakt nepoznala (hubarkou som bola uz ako dieta a rozlisovala som iba nejedla az jedovata).
    Dik za rozsirenie obzorov.

    Odpovedať
  4. Jarus: bolo to pouzite schvalne ;-) v zmysle otravovat, nie byt jedovaty.

    Odpovedať
  5. Ahoj Viktor, vždy ked si nájdem čas tak si s chuťou prečítam čo je na Tvojich stránkach nové ( musím byť však najedená :-)))) ……. aj ja som maĺa pred nedávnom možnosť skúsiť túto vzhľadom neskutočnú hubu … skončilo to v trojobale – nič moc, ale ja verím, že ešte nazbieraš a ponúkneš nejaké nové recepty, ako ten s červenou paprikou.
    Raz som z toho varila polievku … tie kúsky plávali na povrchu ako rozdrobený polystyrén … manžel sa na to nedôverčivo pozeral, ale zjedol to :-)))

    Odpovedať
  6. Ja by som si tuto hubu vedela predstavit ešte ako perkelt :) hm ale neviem :)

    Odpovedať
    1. prečo nie, podľa mňa by to mohlo fungovať.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *