Delikatesa: údený hovädzí jazyk

Údený hovädzí jazyk

O týždeň tu máme Veľkú noc. Veď viete, vajíčka a údené s chrenom. Ale čo keby ste namiesto údeného skúsili napríklad hovädzí jazyk.

Niečo o tomto cudzom jazyku

Hovädzí jazyk v celku

Hovädzí jazyk je v mäsiarine zaradený medzi vnútornosti. Aj napriek tomu, že ide o sval, obsahuje pomerne veľké množstvo tuku, ktoré je naviazané priamo na štruktúru mäsa. Predáva sa vždy len vcelku, takže neproste mäsiara, aby vám odrezal dvadsať deka. Prečo? Pretože najchutnejšia časť sa nachádza v strednej, takzvanej kráľovskej časti. V mäsiarstve môžete kúpiť jazyk už zaúdený. Väčšinou váži okolo 1,6 kila, za čo zaplatíte niečo málo cez 5 eur.

Hovädzí jazyk sa v našich končinách konzumuje odjakživa, aj keď nie bežne. Inde ho objavili len nedávno. Napríklad v Japonsku ho pripravujú na grile a jedlo sa volá gyūtan. Toto jedlo začal v roku 1948 variť Sano Keishirō vo svojej reštaurácii v Sendai. Postupne sa jedlo rozšírilo aj do zvyšku Japonska.

U nás môžete údený jazyk buď odložiť do mrazničky, alebo rovno ho pripraviť. Uložte ho do hrnca so studenou vodou, ktorú nesoľte. Jazyk zaúdením už slaný je, tak to netreba preháňať. Ďalej pridajte strúčik cesnaku, bobkový lisť, pár guličiek čierneho korenia a lyžičku cukru. Jazyk uvarte domäkka, môžete počítať minimálne s hodinou varenia. Ešte horúci ho na chvíľu preložte do studenej vody. Potom z neho opatrne olúpte kožu a môžete servírovať.

Servírovanie a riziká s ním spojené

S nesprávnym servírovaním si môžete koledovať o spoločenské faux pas. Budete potrebovať ostrý a dlhý nôž a možno aj kliešte na uchopenie. Začnite ju krájať pri koreni tenkými a šikmými rezmi, neskôr v prostriedku (spomínanej kráľovskej časti) môžete krájať kolmo. Pri špičke môžete zasa prejsť v šikmé rezy. Slušné bude, ak každému hosťovi naservírujete z každej časti. Iba že by ste niekoho mali vyslovene radšej alebo naopak neznášali a servírovaním chceli dať patrične najavo svoje emócie…

Prešiel som väčšinu potravín a na pultoch nájdete skôr jablko s umelým sladidlom a trochou chrenu ako poctivý chren…

Spomínali sme, že hovädzí jazyk je pomerne tučné mäso. Podajte ho teda ako malé predjedlo, ideálne s chrenom alebo olivami. Chutí vraj aj prekladaný plátkami parmezánu. Keď ste už venovali čas delikatese, teraz ju nezabite kupovaným chrenom. Prešiel som väčšinu potravín a čo nájdete na pultoch je skôr jablko s umelým sladidlom a trochou chrenu ako poctivý chren. Kúpte si v zelovoci radšej čerstvý chren a postrúhajte si ho doma. Môžete pridať trochu octu a cukru. Ak ho nutne chcete zjemniť, tú trochu jablka si doň nastrúhajte sami.

Chcete spárovať hovädzí jazyk s vínom? Potom siahnite po fľaške cabernetu sauvignon.

Hovädzí jazyk v chrenom

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. crisque

    výborný tip, ďakujem veľmi pekne, s takýmto receptom aj inými bude táto Velká noc jedna skvelá hostina… :)

    Odpovedať
  2. Emzo Tučko

    mne osobne chutí viac ako údené karé (teda to čo ako údené karé predávajú v obchodoch), keď mi ostalo tak som si údený jazyk dával do rohlíkov ako obed do práce

    Odpovedať
  3. Ked vidim na fotke ten jazyk s nozom, tak mi idu po chrbte zimomriavky… nemozem sa zbavit predstavy, ze by niekto krajal moj jazyk. Na Velku noc bude tradicne baranok.

    Odpovedať
  4. Katka: ked sme pri tej Velkej noci, minuly rok sme kupili jahna. Odrate z koze a bez hlavy vyzeralo skoro ako pes. Ked sme ho porcovali, tiez mi nebolo vsetko jedno… ;-)
    (Ako viem, jak vyzera pes zodraty z koze? Z Ciny…)

    Odpovedať
  5. philips

    parada, som to nemal roky, ako maly sme to mavali sem tam :-)

    Odpovedať
  6. slovenska klasika. Zial, ako kazda pracna dobrota vymiera so starymi poctivymi kucharkami. Kedysi sa robil bezne. A prave s chcenovou omackou, alebo na sposob diviny spikovany slaninkou. Mnam.

    Odpovedať
  7. Jana U.

    Údený jazyk je veľká dobrota. Hodí sa k tomu aj kôpor. studená kôprová omáčka na bázi majonézy zmiešanej s kyslou smotanou, jemne osolenou.

    Odpovedať
  8. Jazyk – hovězí či vepřový- mám velmi ráda a manžel taky. Děti jim však zatím na chuť nepřišly.

    Odpovedať
  9. Brambora

    och, hneď by som si dala! aj keď neni Velká noc :-)

    Odpovedať
    1. a čo tomu bráni? ;-)

      Odpovedať
  10. mnam, hned som dostal na jeden jazyk chut, ked nam skonci dieta musim ho vyskusat a s tym domacim chrenom mas pravdu, nie je nad to ked si ho clovek nastruha doma sam a podobne je to aj s doma zavarenou cviklou

    Odpovedať
  11. Dušan Kováč

    Hej, ale kde hovädzí údený jazyk v Bratislave dostať?
    Duško

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *