Delikatesa od vinára. Ale víno to nie je

Hroznový rôsol

Vráťme sa ku koreňom, k delikatesám. Jednu takúto som dostal od svojho priateľa, someliéra. Rôsol z červeného vína. Je zaujímavý hneď pre dva dôvody. Túto sladkú delikatesu vyrába vinárstvo a pojedá sa väčšinou k slaným jedlám.

Domaine de la BartheVinárstvo Domaine de la Barthe patrí rodine Eychenne. Nachádza sa v oblasti Languedoc, meste Béziers. Je to jedno z najstarších miest vo Francúzsku. Vinárstvo de la Barthe pestuje odrody Syrah, Merlot, Cabernet, Sauvignon, Muscat d´Alexandrie a Marselan. Ako sa zdá, pár strapcov sa mimo prešovania rozhodlo, že chcú byť tiež uvarené na tuhý rôsol. Dostal som ho s odporúčaním, dať si ho k pečenej kačke alebo pečeňovej paštéte. V čase, kedy sa to v slovenskej gastronómii len tak hemží terinkami, paté a foie gras, som sa rozhodol ochutnať rôsol k prachsprostej paštéte z kačacích pečienok.

Paštéta bola vlastná. Stačilo len vymiešať pečienky s kačacou masťou a výpekom z pečenej kačky. Nič viac im nebolo treba. Rôsol zasa obsahoval len červené hrozno, cukor a ovocný pektín. Presnejšie 65g cukru na 100g výrobku. Keď sa mi spolu stretli na tanieri, mal som z toho zvláštny pocit. Prešiel ma, keď som kombináciu ochutnal. Kačacia paštéta bola dobrá sama o sebe. Ale hrozno sa správalo rovnako, ako keď je v tekutom stave. Jednoducho doplnilo chuť jedla a posunulo ju ďalej. Rôsol mi doslova pripomínal víno. Akoby niekto nechal zatuhnúť sladké červené víno na polotuhú hmotu. Veď presne tak sa aj táto delikatesa produkuje. Takže by som mal opraviť nadpis na „Ale víno to bolo“.

Ak máte chuť, natrieť si chutný párik paštéta+rôsol na chlieb, nech sa páči. Skúste to aj bez neho, neoľutujete. Čistý rôsol si samozrejme môžete natrieť ráno na pečivo miesto marmelády, ale lepšie vyznie predsalen naslano, napríklad so syrom. Pohľadajte v obchodoch s delikatesami, prípadne vo vinotékach, ktoré ponúkajú doplnkový tovar.

P.S.

Rôsol obstál aj v takej klasike, akou je sviečková na smotane. Elegantne vytlačil brusnicový džem. Ak nájdete ďalšie dobré kombinácie, napíšte pod článok!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Toto ma vážne oslovilo. Buduci vikend si spravim domacu paštétu. Už sa teším.

    Odpovedať
  2. Báječná delikatesa. Mohu jenom doporučit :-) Kdo má zájem si něco takového vyrobit, nabzím i recepturu, kterou jsem před časem zveřejnila na svých stránkách pod příznačným názvem:
    Cabernet Sauvignon si každé ráno mažu na chleba

    zde je odkaz:
    odkaz na dolcevita.blog.cz

    P.S
    Jinak všechno dobré v novém roce!
    Šárka

    Odpovedať
  3. Šárka: vďaka za recept a podobne, všetko chutné v novom roku!

    Odpovedať
  4. Viktor:

    Dovolím si Delikatesy.sk přidat do odkazů na svých stránkách
    http://www.gurmanka.cz
    http://www.dolcevita.blog.cz

    Spřátelený „Magazín vyrobený v kuchyni“ je něco, co mi tam nesmí chybět ;-)
    Díky za inspirující četbu a kreativní nápady!

    Odpovedať
    1. Vďaka, link budem opätovať. Vlastne som už opätoval… ;-)

      Odpovedať
  5. Podobnu vecicku sme kupili od pani Jitky Plesz z Eat art gallery (http://www.eatartgallery.eu) v Mikulove.

    Obrazok: odkaz na i56.tinypic.com

    Odpovedať
    1. Robí toto aj niektorí zo slovenských vinárov?
      Trend spomína ako zaujímavosť, že toto želé sa dá pripraviť aj zo šampanského.

      Odpovedať
  6. Matus Hamara

    Ahojte vsetci, slovaci sa ledva zmohli na hroznovy must :-) ale skvely !!! Repa Winery alebo uzasny tekvicovy olej od Frigyes Bott,pardon,odbocil som od temy

    Odpovedať
  7. Peter Ondrejka

    Matus, ten olej nema chybu, v Komarne je momentalne k dostaniu :)

    Odpovedať
  8. […] som písal o rôsole z cabernetu. Tentoraz som natrafil na inú vinársku delikatesu. Kyslé dochucovadlo verjus. Čo myslíte, čo […]

    Odpovedať
  9. Doporučujem želé z Vinárstva Bartoník v Mikulčiciach. Vyrába z bieleho aj červeného vína.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *