Cookies s kúskami čokolády, ale z prapodivných surovín

V práci pomerne často pracujem na amerických foodblogoch. Veľká časť z nich je zameraná na recepty pre celiatikov alebo iné špeciálne diéty. Tak sa občas stane, že sa do niektorého z článkov nechtiac začítam. Alebo skôr si poviem, že toto nemôže chutiť dobre. V extrémnom prípade ma prečítaný recept naštve až tak, že sa ho rozhodnem vyskúšať.

Suroviny

– 275g vareného cíceru
– 165g arašidového masla
– 3 ČL medu
– ½ ČL sódy bikarbóny
– cca 30g polámanej čokolády

Presne to sa mi stalo, keď som videl recept na cookies, ktoré sa pečú z cíceru, arašidového masla a medu. Čisté šialenstvo. Pôvodný recept predokladá cícer z konzervy a varuje pred použitím nesprávneho arašidového masla. S patričnou dávkou ignorancie som kúpil holandské hrubé arašidové maslo a ráno som namočil cícer.

Večer som ho uvaril v osolenej vode na najmenšom plameni až kým nezačal vyliezať so šupiek. Po dovarení som zcedil vodu a nechal ho vychladnúť. Neskôr som ho odložil do chladničky a nechal cez noc tak.

Tuhé cesto

Nahrubo posekaná horká čokoláda

Na druhý deň som ho hodil do mixéra, pridal som arašidové maslo, med aj sódu bikarbónu. Najprv som celé masu len nahrubo pomixoval, potom som polovicu odobral a rozmixoval poriadne. Cesto je dosť tuhé a lepšie sa spracuje po menších dávkach. Takto som nahladko rozmixoval aj druhú polovicu a spojil ich dokopy.

Potom som dal vyhriať rúru a nožom ledabolo posekal horkú čokoládu. Drť som už rukami zapracoval do cesta. Stačí krátko, lebo sa vám čokoláda začne topiť pod rukami. Inak sa s cestom robí dobre. Tým, že je mastné, výborne sa odlepuje od rúk. Stačí si utrhávať z cesta, vygúľať medzi dlaňami guličky a tie rovnou dlaňou roztlačiť na plechu.

Hotové cesto

Cookies pripravené na pečenie

Plech som hodil do vyhriatej rúry a nechal piecť pri 180°C. Minútky som si nastavil na 10 minút, ale zdali sa mi príliš tmavé ešte skor, ako začali pípať. Nabudúce budem piecť pri nižšej teplote, 160°C stačí.

Aké sú? Ani nie chrumkavé, ako skôr vlhké. Inak sýte a naozaj chutné. Jediné, čo mi na nich vadilo, bola sóda bikarbóna. Beztak sa skoro vôbec nenafúkli a sóda mi len zbytočne vadila na jazyku. Preto v surovinách už uvádzam zmenšené množstvo. Plus, ak by som ich piekol pri nižšej teplote a o niečo dlhšie, možno by sa dostavila aj očakávaná chrumkavosť. Tak ako tak, chutia výborne a recept si práve zapisujem do rodinnej kuchárskej knihy s poznámkou „výborné“. Nekecám, fakt máme s milovanou spoločnú knihu a takto zabehnutý systém.

Cookies z cíceru a arašidového masla

Mimochodom, cícer z konzervy by som asi nepoužil. Zdá sa mi na tento recept príliš vlhký a výsledné cesto by bolo asi príliš mokré. Čerstvo uvarený a odstáty cícer mi príde ako lepšia voľba. Arašidového masla sa báť netreba, olej mi z hotových cookies netiekol.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Zapisujem, vyskúšam. Ale ja asi sódu bikarbónu vynechám úplne. Zdá sa mi že sóda – tak ako prášok do pečiva je určený na „vybehnutie“ cesta z múky, a keďže do týchto sušienok múka nejde, asi je tam sóda zbytočná.

    Odpovedať
    1. Tiez ju nabuduce asi vynecham. Ale myslim, ze ju tam v prvom rade davali zato, aby cesto nebolo uplne zbite vdaka ciceru a arasidom (teda tuku). Inak, aj cicer vie byt sypky, ved sa z neho tiez robi „muka“ ;-)

      Odpovedať
  2. Náhodné

    No vegánska polícia(*) by ti za ten med dala!;)

    * odkaz na youtube.com

    Odpovedať
  3. Chystam sa na tieto cookies dnes. Mam doma arasidove maslo z dm, kt. nebsahuje nic len naozaj do hladka rozmixovane arasidy. Drahemu tato cista verzia nechuti, tak som si spomenula na tieto kolaciky. Prisalali by ste? Ja sa skor priklanam k tomu ze nie. A tej sody sa tiez trochu bojim, ked tam nejde muka, nebudu v kolacikoch „slane miesta“?

    Odpovedať
    1. Potom by bolo dobre masu poriadne rozmixovat, aby sa soda poriadne zapracovala. Ta cista verzia by inak vadit nemala, ostatne maju navyse len trochu soli a trochu oleja.

      Odpovedať
  4. No u nas dopadli neslavne. Zvlastne mastno vlhke. Asi som neodhadla dobre teplotu a dlzku pecenia. A myslim, ze aj moj mixer to nedokazal rozmixovat tak dohladka ako na fotke. Skoda :( Chut vsak nebola zla. Problem bol v konzistencii. V kazdom pripade, dakujem za radu.

    Odpovedať
    1. Ak chutili, tak treba uz len popracovat na tej konzistencii. Drzim palce, ak to este skusite.

      Odpovedať
  5. Kristína

    No ja som ich úplne vytuningovala :-) Skúšala som tento recept no a potom môjho drahého napadlo, či by som to neskúsila z fazule lebo mu ževraj chuťou trochu pripomína gaštanové pyré :-) Tak som namiesto cíceru dala fazuľu (skúšala som bielu a potom aj červenú, ktorá je zdravšia) a skúsila som pridať aj gaštanové pyré. Cesto bolo dosť husté, takže som tam pridala trošku mlieka a dopadlo to na jedničku :-) Zostanem pri tej fazuľovej verzii :-) A čo sa týka pečenia, piekla som ich na nižšej teplote a dosť dlho, takže po vybratí z rúry boli aj celkom chrumkavé… ale do druhého dňa aj tak zvlhli a už také neboli, ale mne to nevadí, pretože sú aj tak fajné :-) Takže Viktor vďaka za tip…

    Odpovedať
    1. Super, presne toto cakam, ze budete s tymito receptami robit! Upravovat a vylepsovat. Dakujem za tip, skusim

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *