Chuťovky

Duqqa s lieskovcami, sezamom, koriandrom a kuminom

Duqqa – korenie na rybu aj ku chlebu

Základ sú lieskovce, potom sezam, rímska rasca a koriander. Opražené nasucho a podrvené mažiarom dajú chrumkavú a voňavú zmes na rybu aj chlieb.

Chrenová omáčka

Chren, smotana a maslová majonéza

Týždeň som doma sušil kus čerstvého chrenu, kým sa dostal k tomu, aby som z neho cez víkend urobil parádnu omáčku. Alebo dip, podľa toho, na čo to použijete.

Toum je síce nadýchaná, ale poriadne cesnaková majonéza

Toum, teda libanonská cesnaková majonéza

Cesnakový som odmalička a aj mi to zostalo. Väčšinou sa uspokojím s rozotretým na maslovom chlebe, ale nedávno som natrafil na ľahučkú majonézu, ktorá doslova srší cesnakom.

Hotová mrkvová nátierka

Pečená mrkva, voňavé korenie a čerstvo upečený chlieb

Nátierky si u nás doma robievame aj sami pre seba. Používam ich ako „cestovné“ jedlo, ale robíme ich takmer vždy, keď čakáme hostí. Väčšinou sú rýchle a domáci kváskový chlieb máme napečený vždy, takže pohostenie je pripravené rýchlo a ľahko.

Púčiky z medvedieho cesnaku

Kapari z medvedieho cesnaku

Sezóna je v plnom prúde a cesnak už nahadzuje púčiky kvetov. Kým tento víkend to bol ešte len zelený voňavý koberec, o týždeň už bude celý biely.

Tapenáda z kalamata olív

Tapenáda z tmavých olív a tymiánu

Nátierku z olív som robil už niekoľkokrát, zo zelených aj čiernych olív, ale doteraz mi nikdy veľmi nechutila. Až dovčera.