Chuťovky

Toum je síce nadýchaná, ale poriadne cesnaková majonéza

Toum, teda libanonská cesnaková majonéza

Cesnakový som odmalička a aj mi to zostalo. Väčšinou sa uspokojím s rozotretým na maslovom chlebe, ale nedávno som natrafil na ľahučkú majonézu, ktorá doslova srší cesnakom.

Hotová mrkvová nátierka

Pečená mrkva, voňavé korenie a čerstvo upečený chlieb

Nátierky si u nás doma robievame aj sami pre seba. Používam ich ako „cestovné“ jedlo, ale robíme ich takmer vždy, keď čakáme hostí. Väčšinou sú rýchle a domáci kváskový chlieb máme napečený vždy, takže pohostenie je pripravené rýchlo a ľahko.

Púčiky z medvedieho cesnaku

Kapari z medvedieho cesnaku

Sezóna je v plnom prúde a cesnak už nahadzuje púčiky kvetov. Kým tento víkend to bol ešte len zelený voňavý koberec, o týždeň už bude celý biely.

Tapenáda z kalamata olív

Tapenáda z tmavých olív a tymiánu

Nátierku z olív som robil už niekoľkokrát, zo zelených aj čiernych olív, ale doteraz mi nikdy veľmi nechutila. Až dovčera.

Domáca ljutenica

Balím gril a grilované zaváram

Predtým, než prehodím cez gril plachtu, som ho naštartoval ešte posledný krát. Hodil som doňho baklažán a papriky, chystal som sa na ljutenicu.

Grilované marhule

Dá sa to ugrilovať?

Grilovanie v týchto dňoch je pre mňa zúfalý pokus preniesť všetky kuchynsko-metalurgické činnosti čo najďalej od domu. Zároveň je grilovanie spolu so šalátmi základ našej letnej obživy.

Pečené mladé zemiaky s maslovu majonézou a pažítkou

Drobné zemiaky a maslová majonéza

V sobotu som bol na trhovisku a kúpil som za vrecko mladých zemiakov. Povyberal som najmenšie aké sa len dali a doma začal plánovať, čo s nimi.