Keď chcete lokše, ale nie stáť pri sporáku

Pravidelne mávam chuť na dobré lokše. A rovnako pravidelne víťazí časová tieseň alebo lenivosť (neviem, čo častejšie), tak nakoniec vždy uvarím niečo iné. Na Záhorí ale majú fintu a volá sa scískanice.

Princíp je jednoduchý, narobí sa kopa lokší, naplnia sa slanou alebo sladkou plnkou, zabalia sa a spoločne upečú vo veľkom plechu. Ešte aj to vaľkanie je premakané, jednotlivé scískance sa nerobia zvlášť, ale cesto sa rozvaľká na veľký kruh, z ktorého sa ich porobí viac kúskov.

Suroviny

2 kg zemiakov
½ kg hrubej múky
soľ
maslo, masť alebo oškvarky

Začnite zemiakmi, uvarte ich v šupe a nechajte vychladnúť. Potom ošúpte, prelisujte alebo postrúhajte a postupne do nich začnite pridávať múku so soľou. Vypracované cesto by sa malo odlepovať od rúk, ale takže ho treba dobre vymiesiť.

Cesto rozdelené na kôpky

Z cesta si narobte menšie kôpky (koľko sa vám vojde do dlane) a každú rozvaľkajte na veľký kruh. Ten môžete naplniť prakticky hocičím. Tradične sa na to používajú mleté oškvarky alebo lekváre, my sme sa vybrali inou cestou. Orestoval som nadrobno nakrájanú cibuľku na masle a na konci k nej pridal mletý muškátový oriešok. Pre krpca to bola zasa maková plnka. Mak klasický pomletý s trochou cukru a zaliaty horúcim mliekom. Kto mlieko nechce alebo nemôže, nech na mak nastrúha jedno ošúpané jablko. Plnka sa akurát prevlhčí, robím to tak aj pri koláčoch, hlavne kysnutých závinoch a zo starších jabĺk.

Rozvaľkať na veľký kruh a natrieť plnkou

Kruh cesta potretý plnkou teraz radielkom nakrájajte na 6 alebo 8 rovnakých trojuholníkov. Každý potom začnite rolovať od širšej časti smerom ku špicu. Ale nie rolovať na valček, skôr prekladať ako sa to robí s balom látky. Konce každého balíčka na záver založte pod neho a takto pripravené ich poukladajte na vymastený plech.

Trojuholník zbaliť do úhladného balíčka

Počul som, že niekde ich zvrchu potierajú napríklad kyslou smotanou, my sme dali len roztopené maslo. V každom prípade ich ale treba piecť až kým nechytia zlatistú farbu a chrumkavú kôrku.

Pre pečením ponatierať roztopeným maslom

Slané scískanice sa zvyknú podávať k polievkam aj ako pochúťku k vínu. So sladkou plnkou sú to v podstate parádne sýte koláče. Viem si ich veľmi dobre predstaviť ako jedlo na výlet.

Hotové scískanice

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. To je zase jeden neskutočne krásny recept. Jednoduchý, rýchly, kreatívny, zdravý, dostupný asi to bude „bratranec od chleba“.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *