Brusnicový koláč preliaty so sherry

Bol piatok večer a dostal som záchvat pečenia. Tak som vytiahol staré gastro-časopisy a v Apetite natrafil na recept, ktorý som pozmenil hneď v niekoľkých bodoch. Predstavte si klasický orechový koláč, v ktorom nadstavíte cesto jogurtom a pridáte sherry s brusnicami.

Suroviny

– 150g brusníc
– 2dcl sherry
– 150ml bieleho jogurtu
– 150ml oleja
– 3 vajíčka
– 140g hladkej múky
– 100g mletých madlí
– 2 ČL prášku do pečiva
– 100g cukru
– maslo na formu

Začnite brusnicami. Opláchnite ich horúcou vodou a zalejte sherry. Ja som použil 32% likér Tatranský čaj a množstvo znížil na 1dcl. Je sladkastý a aromatický, s jemne rumovým nádychom, tak by 2dcl bolo zrejme príliš. Medzičasom si môžete vyhriať rúru na cca 170°C a pripraviť menšiu tortovú formu (ø 20cm). Stačí vymastiť a pomúčiť.

V miske zmiešajte jogurt (ideálny je nitriansky smotanový) s vajíčkami a olejom. Do tejto masy primiešajte múku, sekané mandle, kypriaci prášok a cukor. Ak nemáte mandle, výborné budú aj vlašské orechy. Tie som použil aj ja, ale nemal som ich predpísané množstvo, tak som zvyšok doplnil pár lyžicami špaldovej múky. Fungovalo nadmieru dobre.

Do hotového cesta pridajte brusnice. Ak ste sa vybrali cestou likéru, pridajte ho tiež. Cesto vlejte do pripravenej formy a nechajte piecť asi 40 minút. Môžete skontrolovať špajdlou.

Pokiaľ ste použili sherry, môžete ním poliať hotový a špajdlou popichaný teplý koláč pred servírovaním. Tí mlsnejší z nás pred pečením pridajú do cesta horkú čokoládu polámanú na malé kúsky. Nech už ste použili akékoľvek suroviny, výsledný efekt by mal byť premočený koláč s výraznou arómou použitého alkoholu.

P.S. Raz sa mi stalo, že som nemal biely jogurt, ale čučoriedkový. Použil som ten a koláč bol stále výborný…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. myslíš že by sa mohli použiť aj zavarené brusnice? Odpadlo by ich namáčanie a pridávanie sherry, nie?

    Odpovedať
  2. mohli, ale tym padom odpadne to, co robi tento kolac takym dobrym ;-)
    To sherry (pripadne iny alkohol) tam robia podstatnu cast aromy aj chuti.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *