Brokolica s karfiolom a domácim arašidovým maslom

Chrumkavé arašidy

K tejto chuťovke som sa dostal náhodou. Testoval som tyčový mixér a jedna z jeho bojových úloh bola rozmixovať arašidy. Kvôli diéte som si hotové maslo nemohol natrieť obligátne na chlieb, tak som musel špekulovať.

Suroviny

– karfiol
– brokolica
– arašidové maslo
– cesnak
– arašidový olej
– soľ

Najprv to maslo. Vezmite nelúpané  pražené arašidy a očistite ich. Dajte ich do mixovacej nádoby, pridajte štipku soli a začnite mixovať. Ak by váš stroj nevládal alebo arašidy boli moc lepkavé, môžete priliať trochu arašidového oleja. Ale len po troškách. Pokojne to môžete obísť aj slnečnicovým, chuť neutrpí. Mixujte, dokým nie je z arašidov hladká masa. Nevadí, ak tu a tam zostane malý kúsok nerozmixovaný.

Pridaním vody do rozpálenej panvice vznikne para. Udržte ju pod pokrievkou a krásne vám sparí zeleninu.

Arašidové maslo

Do pohára a do chladničky

Brokolicu aj karfiol opláchnite a pokrájajte na pláty. Možno sa vám to bude zdať nemožné, ale dá sa to. Na panvici si rozohrejte olej, prudko a krátko opražte pláty zeleniny. Potom podlejte trochou vody a zavrite pokrievkou. Toto je metóda, akou často pripravujem zeleninu. Pridaním vody do rozpálenej panvice vznikne para. Udržte ju pod pokrievkou a krásne vám sparí zeleninu. Zachová si nádhernú farbu a uvarí sa len zpolovice. Nie je už surová, ale príjemne chrumkavá a jemná.

Zapariť zeleninu

S karfiolom a brokolicou to trvá asi 5-7 minút, záleží na vašom sporáku. Keď je akurát, vyberte ju, naaranžujte na tanier a navrch dajte polievkovú lyžicu arašidového masla zmiešaného z rozotretým strúčikom cesnaku. Teplo zeleniny spôsobí, že si maslo budete môcť rozotrieť a začať jesť.

Aj keď je to v podstate len taká rýchla zeleninový chuťovka, vďaka arašidom je primerane sýta. Chuť robia pražené arašidy a cesnak.

Zaparená brokolica s karfiolom a arašidovým maslom s cesnakom

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Dobrý nápad, asi to skúsim, ale kvôli alergii namiesto arašidov pôjdu slnečnicové semienka. To mám z USA – tam sa nealergické „arašidové“ maslo robí zo slnečníc – vraj ten rozdiel je cítiť, ale aj tak sa to dá jesť. Pri kempovaní sme toho zjedli za kýblik (doslova :-)).

    Odpovedať
    1. Peto, na tvoj komentar som uplne zabudol a slnecnicove maslo sa ku mne dostalo prave teraz, tiez cez jeden americky foodblog. Vyskusal som, dobre je. Pisem clanok.

      Odpovedať
  2. Ejha, toto urcite vyskusam, presne podla mojej chuti :)

    Odpovedať
  3. Super nápad:-)

    Odpovedať
  4. […] s karfiolom som začal už dávnejšie, keď som ho orestoval spolu s brokolicou a fukol navrch domáce arašidové maslo. K ďalšiemu experimentovaniu ma nakopli deliciousdays. […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *