Biela hubová polievka

Takýchto polievok som sa v detstve najedol akurát dosť. Sú rýchle na prípravu, výživné a dajú sa v nich striedať suroviny podľa ľubovôle. Aj keď ešte nemám vlastné deti, už chápem mamu, ktorá pomocou tohoto jednoduchého základu dokázala narýchlo vyčarovať stále inú obmenu v podstate tej istej polievky.

Suroviny

– za 2 hrste sušených húb
– 4 väčšie zemiaky
– 1 stredná cibuľa
– ½l mlieka alebo ¼l smotany
– trochu masla
– 1 strúčik cesnaku
– bobkový list a nové korenie
– soľ

Vezmite sušené hríby a namočte ich cez noc do vody. Na druhý deň ich dajte spolu s šťavou do hrnca, pridajte bobkový list, celú cibuľu, rozpučený strúčik cesnaku a nové korenie. Doplňte prípadne vodu, aby sa do polievky zmestili aj zemiaky, ktoré o chvíľu pridáte. Môžete osoliť a nechajte variť. Medzitým si vyberte z chladničky mlieko (alebo smotanu, podľa toho čo sa rozhodnete použiť). Zatiaľ si ošúpte zemiaky, pokrájajte ich na kocky a prihoďte do polievky. Keď sú takmer hotové, odoberte trochu polievky povedľa a zmiešajte s mliekom alebo sladkou smotanou. Mlieko ani smotana by nemali byť rovno vybrané z ľadničky.

Táto istá polievka sa dá spraviť so šošovicou, fazuľou, zelenou fazuľkou, ale trebárs aj kúskami ryby a mrkvou.

Ak ste vzali mlieko, pridajte aj trochu masla, inak by bola polievka trochu planá. Kto chce viac chute, ten sa zrejme neubráni ani troche vývaru namiesto vody, prípadne prihodí ešte za čajovú lyžičku mletých sušených húb. Mliečnu zmes zamiešajte do zvyšku polievky, nechajte ešte pár minút na miernom plameni spojiť a môžete servírovať s čerstvým chlebom a citrónom na dokyselenie.

Táto istá polievka sa dá spraviť so šošovicou, fazuľou, zelenou fazuľkou, ale trebárs aj kúskami ryby so zemiakmi a mrkvou. Pri zelenej fazuľke a rybe nezabudnite prihodiť kôpor.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Táto polievka, to sú naše Vianoce! Ale pripomína mi hneď aj leto a naše prekutávanie lesov, aby sme mali dosť sušených dubákov na Štedrovečernú polievku. A jedna ingrediencia dodá bielej hríbovej polievke ten správny šmrnc- sušené slivky. Stačí tak 5-7 ks, mňam :)

    Odpovedať
  2. Peter Ondrejka

    najsamlepsie polievky :)

    uz ich len postrasit troska koprom :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *