Recepty a suroviny

Zelenina veľkosti mikro

Mizerná úroda, ale dobrý obed

Tento rok sa na úrodu nemôžem sťažovať. Sucho však spravilo svoje, no napriek tomu som žiadnu zeleninu nezarýľoval späť do zeme.

Výrobná linka

Mrkva a klinčeky v lievancoch

Tento recept som našiel v jednej knižke o zdravej výžive a patrične som si ho prerobil z droždia na kvas. Pôvodne predpokladal aj pohánkovú múku. Tú som nemal, ale pomohol som si ražnou.

Vrstvy orechového cesta a krému z mascarpone

Úplne prerobené tiramisú

Na istý čas sa u nás v rámci rodinných osláv uchytila doboška. Teraz ju vystriedala podobná torta. Pripravuje sa podobne ako doboška, len ľahšie a chuťí ako tiramisú.

Hustý, ale bez zahusťovadiel

Islandský jogurt skyr

Takzvaná nordická kuchyňa k nám prenikla najnovšie aj cez kyslomliečne výrobky. Nie importovaním, ale cez Česko.

Hotový peceň batatového chleba

Batatový kvasový chlieb

V poslednom čase u nás doma najviac ide oranžový chlieb zo sladkého zemiaku. Nafúkne sa ako balón, má tenkú kôrku a jemnú striedku.

Sezamové cestoviny

Sezamové, makové aj konopné

Asi pred rokom som tu krátko spomenul tekvicové cestoviny. Nie ofarbené tekvicovým olejom, ale priamo z tzv. tekvicovej múky. Teda toho, čo zostane po vylisovaní oleja.